Skocz do zawartości
IGNORED

Co w DAC’ach "piszczy" – pytanie laika

Imacman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na rynku audio jest zatrzęsienie różnej maści urządzeń DAC. Dla niezorientowanego gościa, takiego jak ja, rozeznanie się w tym gąszczu ofert przyprawia o ból głowy.

Na co ma zwrócić uwagę ktoś, kto chce kupić w/w urządzenie a nie ma możliwości posłuchania takiego DAC’a?

Są różni producenci przetworników cyfrowo/analogowy, ale sam przetwornik to nie jest jeszcze DAC. Potrzeba czegoś jeszcze, aby była to spójna całość.

Obecnie mam DAC’a na przetworniku TDA 1543 (NOS DAC TDA1543 by Peter Daniel v. Premium) i chciałby odmiany, czegoś bardziej żywego. Na jakie przetworniki mam zwrócić uwagę? Może taka podpowiedź pozwoli zawęzić pole poszukiwań. Liczę na Waszą pomoc.

P.S. Obecny DAC gra w zestawieniu: Yaqin MC-10L na EL34, ONKYO DX-7355, srebrne IC DIY, TANNOY M4 modyfikowane ala McGyver

Pozdrawiam serdecznie.

Marek

Z żywo grających to raczej jakieś nowe kostki typu Crystal. Chociaż dziwne że dalej brakuje im werwy. Spróbuj może wymienić lampki sterujące w Yaqinie na ruskie 6N1P. Nie są drogie a dużo dają.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Z żywo grających to raczej jakieś nowe kostki typu Crystal. Chociaż dziwne że dalej brakuje im werwy. Spróbuj może wymienić lampki sterujące w Yaqinie na ruskie 6N1P. Nie są drogie a dużo dają.

Kość ma tutaj najmniejsze znaczenie. Z każdej można zrobić dźwięk bardziej w spokojną nutę lub bardziej żywą. Zazwyczaj te DACi grające ostrzej dają wrażenie żywszego dźwięku. Najtrudniej uzyskać rezultat kiedy DAC gra z opanowaniem i kontrolą w spokojnych fragmentach muzyki, a potrafi też łupnąć kiedy trzeba

Imacman

Może wzmacniacz Ci za bardzo uspokaja i spowalnia dźwięk? Czasem jest taki efekt też przy niewłaściwym wysterowaniu kolumn, tzn. jak wzmacniaczowi brakuje pary...

Obecnie mam DAC’a na przetworniku TDA 1543 (NOS DAC TDA1543 by Peter Daniel v. Premium) i chciałby odmiany, czegoś bardziej żywego. Na jakie przetworniki mam zwrócić uwagę? Może taka podpowiedź pozwoli zawęzić pole poszukiwań. Liczę na Waszą pomoc.

Też mam NOS DACa na TDA 1543 i nie mogę powiedzieć, żeby mój grał mało żywo. Polecam zrobienie do tego DACa na wyjściu stopnia lampowego, jakiś wtórnik, bardzo mi się podoba jak zmienia on dźwięk, w tym momencie mam zwykły wtórnik katodowy i jestem zadowolony. Dźwięk jest właśnie bardziej żywy, z kopem, bas jest lepiej kontrolowany.

Kość ma tutaj najmniejsze znaczenie. Z każdej można zrobić dźwięk bardziej w spokojną nutę lub bardziej żywą. Zazwyczaj te DACi grające ostrzej dają wrażenie żywszego dźwięku. Najtrudniej uzyskać rezultat kiedy DAC gra z opanowaniem i kontrolą w spokojnych fragmentach muzyki, a potrafi też łupnąć kiedy trzebaImacmanMoże wzmacniacz Ci za bardzo uspokaja i spowalnia dźwięk? Czasem jest taki efekt też przy niewłaściwym wysterowaniu kolumn, tzn. jak wzmacniaczowi brakuje pary...

Dokladnie, kosc nie ma az takiego znaczenia jak odpowiedni stopien wyjsciowy - lampa jest tu doskonalym pomyslem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.