Skocz do zawartości
IGNORED

Integra czy końcówka ???

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam się mocno zastanawiać czy nie "zamienić" integry MACA na końcówkę mocy. Tylko mam jeden dylemat, czy w integrze McIntosha nie jest praktycznie montowana takaż sama końcówka z powiedzmy słabszym preampem. Czy może jest to kompromis, jedno i drugie jest słabsze ? Co o tym sądzicie ? Może ktoś ma lepszą wiedzę w tej materii, inne spostrzeżenia ? Czy jeśli zrezygnuje z niewątpliwej wygody korzystania z integry MC 6850 AC na rzecz końcówki tejże firmy czy zyskam wyraźnie na jakości ?????? Zapomniałem dodać mam jeden atut, mam doskonale sterujące CD Accuphase DP 65, wprawdzie starsze ,ale świetnie steruje końcówką mocy z mojej integry - czyli i tak słucham końcówki - bo tak jest dużo lepiej.

https://www.audiostereo.pl/topic/7499-integra-czy-ko%C5%84c%C3%B3wka/

gutekbull

nie pomoge Ci w temacie. Chociaz wydaje mi sie, ze kombinacja z sama koncowka bedzie lepsza. Jezeli faktycznie jest tak z CD jak piszesz. Tylko zastanow sie czy nigdy nie najdzie Cie ochota na podlaczenie wiekszej ilosci zrodel.

Ja tez tak kombinowalem, ale za jakis czas pojawil sie vintage tuner, granofon i inne takie tam...

pozdrawiam

Choćby możliwość słuchania radia czy DVD przez MACA ,zapewniam też jest ok. Także jak bym sie zdecydował na sprzedaż to muszę wiedzieć co zyskam . Oczywiście to są na razie rozmowy,odsłuch też by był.

gutekbull... zależy o którą końcówkę Ci chodzi. Poniżej zamieszczam link do postu Ron'a Cornelius'a z McIntosh Labs mówiącego o MA6900 (=C41+MC202) Jeśli miałaby to być MC202 to faktycznie może wielkiego sensu to nie ma, ale wszystko powyżej już ma. Jak sam zauważyłeś tracisz elastyczność. I to jest powód dla którego ja nie mogę pójść na takie rozwiązanie (mam dwa źródła CD i gramofon)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr.

Ukryta Zawartość

gb1 ja też myślałem o późniejszym preampie. Ja mam na wyjściu z końcówki mocy (z mojej integry 150 watów), myślałem o MC 252 lub MC 202 - który też jest mocniejszy - 200watów

Tak jak napisal Lolo - MC202 to ta sama koncowka, ktora jest wbudowana w MA6900. MA 6900 to C-41 + MC202 w jednej obudowie.

MC 252 niestety nie slyszalem. Jesli gra podobnie do MC402 to warto w niego zainwestowac.

gutekbull... właśnie o tym też pisał Ron Cornelius. McIntosh zaleca podłączanie B&W na odczepach dla 4Ohm ze względu na przebieg i minima impedancji w B&W (patrz:wykresy poniżej) A jeśli chodzi o moc to właśnie po to są transformatory wyjściowe (autoformery po McIntoshowemu) aby żadnej istotnej różnicy nie było.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmmm... musisz sprawdzić, dlatego że autoformery są robione ze stosunkowo dużą tolerancją a 805 nie są aż takie trudne do prowadzenia. McIntosh bierze pod uwagę radosną twórczość na tabliczkach znamionowych niektórych producentów kolumn.

poniżej przebieg impedancji dla 805

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.