Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny tubowe

mofo

Rekomendowane odpowiedzi

PS2. Ostatnio szukam też w sieci artykułów o wykonywaniu obudów w kształcie kul i jajek. Ale znalazłem tylko stronę firmy wykonującej takie obudowy. Jeżeli ktoś widział udokumentowany projekt DIY - niech się, proszę, podzieli.

I jeszcze pytanie odnośnie tub, a w zasadzie pewnego głośniczka (8 cm) - jest w sieci ciekawy projekt tuby ("odtylcowej" :-) - Buschhorn - jest też wersja mkII i mkIII na Vifie BGS) na taniutkim (55 złotych za sztukę w www.visaton.pl) Visatonie FRS 8 8 ohm - niestety tylko 82 dB SPL, ale za to ładna, liniowa charakterystyka do 20 kHz. Czy ktoś słyszał to maleństwo "w akcji"?

Czy takim projektem nie jest "odtylcowa" tuba zalecana przez fostexa do 168ez ?http://www.madisound.com/168ez_enclrev.pdf

Przykręcam teraz właśnie do takiej obudowy głośniki, twierdzą ( w fostexie ) że ten głośniki wstawiony do tej obudowy przenosi od 40 -23000 kHz niestety prz nierównomierności 10 dB.

Zobaczymy ;-)

Właśnie, podziel się wrażeniami ze słuchania "na żywca" i w spokoju (khem, różnie to bywa...) własnego domu. Jak porównanie z Radmorami? Czy te wyliczeniowe wahania w pasmie są słyszalne (np. tylko kilka wyraźnie zaznaczonych dźwięków basowych zamiast całego dołu)?

Jak ciągnąłeś kabel - przez cały ślimak gdzieś do dołu czy od głośnika po prostej na tylną ściankę? Zawsze jak oglądam tuby, to się zastanawiam...

A tu link do prościutkiego "Buschhorna":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Montaż ukończyłem o 3.00 nad ranem.

Kabel przechodzi przez tylną ściankę, więc idzie bezpośrednio, prawie prostą drogą z głąsnika do zacisków na tylnej ściance. Kabel dałem z rozprutego AudioQuest Type 6+, trzy żyły splecione w warkocz. Dotychczas dawałem do głośników lite strebro, lecz chcę poeksperymentować bo zostało mi kilka metrów tej 6 +.

Pierwsze słuchanie, mam za sobą. Teraz wygrzewają się, podłączyłem płytkę testową Mandrala w pętlę i tak ma grać kilkanaście godzin.

Porównałem z tubami tymi z zdięć na tych samych głośnikach. Wzmacniacz kopia wiliamsona na EL 34 i Black Horse od Skorpiona. Kabelek to własny DIY na srebrze, ww. 6+, i QED silver special 25 aniv.Pierwsze wrażenie :

tuby okrągłe zasilane frontem - lepsza skuteczność i szczegółowość wysokich i średnich wysokich słychać wszystko co jest na płycie - zdecydowanie gorsza przestrzenność i dźwięk jakby wciśnięty w dziury tub.

tuby kolumnowe zasilane tyłem głośnika- dźwięk całkowicie oderwany od kolumn, przestrzeń , powietrze i stereofonia, trochę mniej rozdzielcze wysokie, mniej słychać , lecz może to być tylko efekt mniejszej skuteczności.

W obu wypadkach idea obudów jest całkowicie odmienna. Tuby okrągłe wzmacniają wysokie , średnie lecz nie puszczają basu, tuby kolumnowe większość pasma emitują membraną , zaś tuba służy do przeniesienia basu.

Dla tego nie piszę o basie , po prostu trzeba by do tych frontowych dodać suba. Te kolumnowe dobrze przenoszą ( tj słychać że jest dźwięk i nie widać jakiejś dużej różnicy w poziomie - oczywiście uwzględniając kompensację słuchu ) tak że pojawia się 30 Hz, dobrze słychać 40 Hz zaś od ok 50 HZ wydaje się że jest równo.

Na moim diy srebrze grało za ostro, pozostałe kabelki grają czyściej.

Jeden wniosek już mam , ten głośnik (fostex 168 EZ ) przenosi całe pasmo powyżej samego dołu. Wysokie są wspaniałe , czyste, klarowne i z taką mięsistą miękkością. Dzwonki, słychać tak jakby ktoś stał z trójkątem za obudową.

Pora pożyczyć lub zrobić jakiegoś suba z dobrym zakresem regulacji i zasilić początek pasma obu obudów.

No i dobrze aby posłuchał tych ustrojów ktoś lepiej osłuchany i o większym obiektywiźmie doe mnie ;-)

To pierwsze wrażenia, niech pogrzeją się.

Z radmorami jeszcze nie porównywałem. Teraz niestety pora na obowiązki rodzinne.

Wygłuszałeś czymś komorę kompresyjną (tę za głośnikiem)? No i prośba - daj jakieś zdjęcia zmontowanych tub, i jedno poglądowe "rzut oka na ślimaka z lotu ptaka", czyli otwartej z boku obudowy (jak masz).

Kilka fot , niestety z końcowej fazy budowy.

[obrazekLUKASZ-112496_1.jpg] [obrazekLUKASZ-112496_2.jpg] [obrazekLUKASZ-112496_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-893-100005509 1170255905_thumb.jpg

post-893-100005510 1170255903_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciąg dalszy

[obrazekLUKASZ-112500_1.jpg] [obrazekLUKASZ-112500_2.jpg] [obrazekLUKASZ-112500_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-893-100005506 1170255909_thumb.jpg

post-893-100005507 1170255907_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I koniec

[obrazekLUKASZ-112501_1.jpg] [obrazekLUKASZ-112501_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-893-100005504 1170255912_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyłączam się do pytania. Jaki to lakier? (na tych okragłych tubach wyglądal na mniej szorstki, ale to chyba ten sam) i w jaki sposób nakładany?

Co to jest "deflex" - miekka mata bitumiczna?

Skąd jest projekt obudowy?

No tak - a miałem się tylko przyłączyć do pytania ;)

pozdr.

Deflex kupiłem w madisound. Lakier to spray Dupli-color www.motipdupli.pl imitacja granitu ( norauto, obi itd ).

Dobrze jest pod ten lakier dać podkład czarny mat tej samej firmy. Po pomalowaniu tym pseudo granitem położyłem dwie warstwy bezbarwnego mat akrylu.

Deflex to jakaś taka dziwna elastyczna substancja o dużej gęstości, konsystencji galareto żelowatej i ukształtowaniu rozpraszająco tłumiącym falę akustyczną.

Jeszcze info na temat obudów, w oryginalnym projekcie zastosowano sklejkę, ja mam zrobione z MDF. Masa wzrosła tak , że miałem problem z wniesieniem z garażu w piwnicy na poddasze. W domu same kobiety, na wołanie sąsiada pora nie bardzo 23.00. Więc po owinięciu w dwa koce i powiązaniu liną wciągałem po schodach posapując dziarsko.

Jak odbiorę płyty granitowe to obudowy staną na kolcach. Niestety drewniana podłoga, lecz na betonowym stropie. Kolce będą z pionów murarskich z supermarketów. Piony te mają fajne nagwintowane otwory od góry ( 10 mm), mają słuszne rozmiary i są chromowane. A i kosztoją 4,90 pln sztuka.

Piony? Raczej jakieś małe "pionki". Piony produkcji PZO miały ok 200g wagi - na takich to dopiero można kolumny postawić;)

Ten lakier "granitowy" po naniesieniu jest bardzo szorski? Nierówności sa duże na tyle że trzeba je jakby zalać lakierem bezbarwnym? Czy tylko barwa imituje fakturę granitu a lakier to "zwykły" głęboki mat? (coś takiego jak powłoki na zlewozmywakach marki Bosch).

pozdr.

Pion ma średnicę z 5 cm i długośc z 8 cm, zaś faktura tego lakieru granit jest porowata, nierówności tak z 1 mm zaś daję lakier matowy dla uzyskania takiej lekiej głębokości optycznej ( jak metalik samochodowy ;-)) i zabezpieczenia mechanicznego.

Jeszcze dodam ,że zfazowałem krawędź płyty w otworze na głośnik i krawędź płyt w tunelu akustycznym.

Całośc zbudowana z MDF 15 mm , zewnętrzne ścianki są podwójne i mają 30 mm. Myślę, że zmieściłem się swobodnie w 3000 PLN.

Na "uszach słonia" lakier wyglądał jakby mniej porowaty - a tu jest taki "ostry". Są różne "gradacje" tego lakieru?

pozdr.

ps - przynudzam - nie? Ale pierwsy raz się z takim spotkałem. Kiedyś widziałem coś podobnego na kolumnach GLD - ale tamten bardziej przypominał młotkowy i był nieładny.

Kompresowałem zdjęcia innym programem i trochę może przesadziłem. Oba lakiery są identyczne i nakładane identyczną technologią tj, szlifowanie i szpachlowanie ew nierówności, czarny mat jako podkład , granit , 2 x transparentny mat jako wykończenie.

Nie przynudzasz. Po to jest i ta lista.

Nie wytrzymałem i zrobiłem dla eksperymentu QW na FE127 (mimo, że nie produkowane tylko takie były dostępne od ręki w Lauda-Audio). Projekt ściągnąłem ze strony; www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/tqwt.htm z tym że zachowałem jedynie wewnętrzne wymiary skrzynek. Sugerowana 12 mm płyta wydała mi się za cienka przy takich powierzchniach i użyłem 15 mm sklejki (2x15 na front). Po sklejeniu ścianek dodatkowo je wzmocniłem wkrętami. Do finału zostaje mi fornirowane (miało być najtaniej lakier no ale ta wkręty) i to chyba sztywną „kuchenną” okleiną. Może jeszcze wzmocnię ścianki przy podstawie po skosie od przegrody bo tu praca obudowy jest wyraźnie odczuwalna.

Wygrzewam głośniki wolno grającym tranzystorem a dźwięk jest niezwykle szybki-ofensywny, tonów wysokich jest dużo ale są dosyć jednostajnie, bas krótki pojawia się dosyć dobrej jakości (pokój 16 m2 słabo wytłumiony jena ściana praktycznie szklana) ale zostanie w tyle z resztą dźwięków co w jazzie i kameralistyce nie przeszkadza a nawet daje efekt czy wrażenie jakiej takiej holografii. Co do przestrzenności - budowania planów w głąb po prostu nie ma i to pomimo kapitalnej stereofonii tych kolumn. Wszystkie dzięki atakują przed kolumnami jedną linią (oprócz basu tej gra za zestawami) ale np. przy rapie jedynie wokal wysuwa się do przody a przy elektronice pokój wypełnia się dźwiękiem powiedzmy do-okólnym (coś jak 3D i loudness w tanim sprzęcie).

Generalnie jestem bardzo zadowolony i absolutnie przekonany do szerokopasmowców. Największą zaletą jest jakość a przede wszystkim czytelność wokali w tej dziedzinie wszelkie znane mi monitory zostały znokautowe. Kwestią czasu zostanie wykonanie poważnych zestawów labiryntowych na fostex-ie. Tu dygresja znam dosyć dobrze brzmienie szczytowych Lowtherów w obudowie Fidelio (no i być może z uwagi na cenę nie przekonują mnie do końca) i choć jest spodziewam się że w porównaniu z japońskimi głośnikami będzie bardziej wyrafinowane to na fostexach uzyska się dźwięk bardziej uniwersalny za o wiele mniejsze pieniądze.

Niestety zakupiłem 2 małe do tych tubowych i 2 duże do sekcji niskotonowej w zestawach na Excelach seasa.

To mam nadzieję , że narazie zaspokaja moje potrzeby. Więc do sprzedania nie mam i potrzeb też nie mam raczej.

Panele te są ciężkie, ale może opłacać się kupić tylko komplet/ dwa bo zakup nie przekroczy kwoty która nie jest obciążona cłem/vatem ponoć jest to do 70 $.

A może gdy jest więcej chętnych to opłaca się negocjować cene zakupu i kupić więcej, bo rozkłada się koszt transportu. Ja za transport 2 głośników i tych paneli zapłaciłem ponad 60 $.

• 4 lata później...

Mam pytanie natury technicznej. Jak lub czym klei sie te maty deflex żeby pewnie sie "siedziały"? Tasmy dwustronne , a może jest jakis dedykowany klej do tego typu materiału.

Temat mocno archiwalny , ale może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.