Skocz do zawartości
IGNORED

musical fidelity x-10d

torh55

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba już lepiej zainwestować w jakiegoś DACa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Myslalen nad DAC tyle ze ciezko tu ze znalezieniem jakiegokolwiek,a i cena bedzie sporo wyzsza.Coz w takim razie musze sie zastanowic czy aby na pewno potrzebny mi kolejny gadzet,ktory niewiele albo i nic nie wniesie do dzwieku.

Nie mam wspomnianego w temacie bufora, ale mam buforek na lampie e88cc diy. Wbrew pozorom są to dosyć podobne konstrukcje. Po wpięciu do bardzo budżetowego systemu sony ta-f270 i cd sony cd-590 różnica jest minimalnie słyszalna. Dzwięk jest minimalnie bardziej miękki, niemal na granicy autosugestii. Przy muzyce jaka słucham (głownie rock) jest to dla mnie pogorszenie dźwięku... wolałem go odpiąć z systemu bo dźwięk jest wtedy bardziej "na twarz".

Posiadałem kilka buforów lampowych, również prosiaczka MF X-10D. Osobiście uważam że stosowanie buforów nie ma żadnego, ale to żadnego sensu. Sorry. Ma sens w 3 przypadkach. 1. Gdy ktoś ma bardzo jasno i agresywnie brzmiący system - wtedy można trochę przymulić buforem nadmiar wysokich tonów. 2. Gdy ktoś ma (i musi mieć) jakieś bardzo długie i grube kable, których nie może zmienić a one znacznie mu degradują dźwięk. Bufor znosi negatywny wpływ kabla o dużej pojemności na dźwięk. 3. Gdy ktoś chce zaszpanować sprzętem, a nie bardzo ma czym. Wtedy bufor się nadaje, bo każdy nieobeznany z tematem się nim zainteresuje, a że jest bardzo tani i ładnie wygląda to stosunek uzyskanego "efektu szpanowania buforkiem" do wydanych kosztów jest bardzo dobry.

Bufory po prostu delikatnie zamulają - oto ich całe działanie. Jak ktoś ma tani sprzęt to ich wpływ na dźwięk może być nawet niezauważalny. Jeżeli ktoś ma dobry sprzęt to ich wpływ jest ewidentnie "in minus".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.