Skocz do zawartości
IGNORED

Pusta ścianka gipsowa, akustyka, rezonator

barmanekm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pomieszczenie ok 16,5m2 o wymiarach 3.77m x 4.35m częsciowo otwarte na kuchnie i przedpokój. Nieco rezonują niskie i tutaj mam największy problem. Trafiłem zwłaszcza na jedną częstotliwość ok 85Hz, która tragicznie się rozłazi i dudni i w ogóle jak utwór ma bęben z tą częstotliwością to nie da się tego słuchać. Ogólnie obmierzyłem cały pokój. Nie mam przy sobie tych wyników, ale nagromadzenie syfu jest właśnie w tych okolicach (poniżej i powyżej są pojedyncze, i dużo bardziej znośne). Zauważyłem jedną rzecz, ponieważ te ścianki są puste działają jak rezonatory, zwłaszcza ta za odsłuchem - dudni jak diabli, chodzi tak, że aż tyk poodpadał u góry. Jak się przyłoży ucho i dłon czuć jak cała pracuje. Na długiej ścianie będę miał jakiś regał z książkami, z tyłu chcę dać 3-4 panele z wełny mineralnej (obudowane oczywiscie) o 15-20cm grubości, w rogach ćwierćwalce, a po bokach kolumn - w miejscach pierwszych odbic dyfuzory (nieco przesłonie otwarcie na kuchnie) a bliżej ściany frontowej i rogów odpowiednio dostrojone rezonatory helmholtza (slotowe) montowane na ścianie.

I tutaj moje pytanie:

1) co zrobić z tą ścianką gipsową z tyłu:

- rozwalić

- wypełnić specjalną pianką żeby tłumiła energię fal w środku

- wypełnić specjalną pianką żeby tłumiła energię fal w środku, obliczyć parametry i zrobić z niej rezonator Helmholtza (obliczyć BR, lub otwory i ponawiercac - nawiercałbym od boku), czy będzie wystarczająca sztywność

2) W jakiej kolejności robić podane zmiany

3) Czy byłaby szansa na dobre ustawienie kolumn na dłuższej ścianie? Symetrycznie względem otwarcia na kuchnie?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie opinie.

System gra dobrze, albo nie....

Zapomniałem wcześniej rysunku:

-czerwone - wkurzające puste ścianki gipsowe - w sumie tylko ta z tyłu

-khaki - miejsce dsłuchu

-niebieskie - kolumny

Pozdrawiam

Aha, na ścianie frontowej mam grube (0.7kg/m2) zasłony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

System gra dobrze, albo nie....

Witam,

Sugerowałbym rozpocząć adaptację od instalacji szerokopasmowych absorberów. Są bardzo skuteczne, nie ma ryzyka, ze coś nie wyjdzie przy strojeniu - w wielu miejscach w internecie i paru książkach jest podany błędny wzór na rezonator Helmholza...

Jeśli zrobisz absorbery o grubości 15-20cm (tak jak piszesz), to one ugryzą problematyczne 85Hz.

Justas32: sugestia z dywanem jest mocno nietrafiona.

Zaleta absorberów szerokopasmowych jest ich niska cena, łatwość wykonania i skuteczność - za jednym zamachem rozwiązują wiele problemow.

Jeśli zrobisz już wszystko co trzeba w kwestii, dopiero wtedy (jeśli w ogóle będzie potrzeba) zacznij kombinować z ustrojami strojonymi.

Piszesz o ćwierćwalcach, nie wiem jakie ćwierćwalce masz na myśli, ale z góry odradzam te wykonane z gąbki. W przypadku wełny mineralnej, budowanie paneli w tym kształcie to niepotrzebna dodatkowa praca, a wełna do izolacji rur jest mniej skuteczna niż standardowy panel prostopadłościan, czy też panel narożny lub panel typu superchunk.

Powodzenia.

Pozdrawiam,

Błażej,

Aku Pro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.