Skocz do zawartości
IGNORED

PE (Perpetuum Ebner) 2016 L

muchozol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakupiłem dzisiaj gramofon PE 2016 L, w związku z tym mam kilka pytań.

Szukałem informacji w necie odnosnie firmy PE po polsku ale nic nie znalazłem, czy ktoś z forumowiczow mogłby mi podsunąc link lub posłużyć informacją na jej temat.

W gramofonie jest założona wkładka (ale jeden kanał nie gra)taka jak na zdjęciu - co to jest i co to warte? Jaka wkładka zagra optymalnie z tym gramofonem.

Jak regulowac ramie? (jestem zielony)

Co i jak należy konserwować oraz jak się dostać do środka, od razu powiem ze nie da się tak jak np. we Fryderyku od spodu bo pilśnia jest przyklejona do obudowy a od góry nie widzę dojścia.

Wogóle bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie informacje dotyczące Perpetuum Ebner a tego gramofonu w szczególe.

Zdaje sobie sprawę ze ten grajek to nic specjalnego ale będe miał wielka satysfakcje jak doprowadzę go pełnej używalnosci.

Pozdrawiam

Zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31008-093075400 1292163712_thumb.jpg

post-31008-099958700 1292163739_thumb.jpg

post-31008-024500100 1292163791_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/75325-pe-perpetuum-ebner-2016-l/

Tak wygląda wkładka od spodu

Ukryta Zawartość

oznaczenie th 12 xe - ale netowi to nic nie mówi

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

O ile pamięć mnie nie myli Perpetuum Ebner produkował budżetowe gramofony. I to raczej te z dolnej stawki tabeli.

Kilka razy spotkałem się z głosami aby urządzenia tej firmy omijać dalekim łukiem.

Wkładka to Audiotechnica AT12 , przynajmniej takowa igłę ma.

Być może wkręty mocujące do skrzyni za pod talerzem.

PE produkował różnej klasy sprzet i ten budżetowy i ten jak na tamte lata wyższej klasy.Tu mamy przykład mittelklasse,czyli średniak.Sadząc z wkładki poprzednik musiał być zadowolony,Choć z racji idlerowego napędu daleko pewnie było do ciszy od brumu i innych śmieci.Czy warto reanimować.W celach poznawczo-muzealnych -TAK. Dla dalszej eksploatacji NIE.Mało precyzyjne ramię , głośny napęd , ogólnie konstrukcyjnie nie reformowalny.

Dzieki, rzeczywiscie teraz porownalem z at12 z ebaju i to jest to.

Jeden kanal nie gral bo kabelek jest naderwany wiec zlutuje i pozostane przy tej wkladce.

A co do eksploatacji... to raczej mebelek - lubie takie pancerniki:)

Ma to swój urok. Można uzywać do płyt którym już lepszy sprzęt w jakości odtwarzania już nie pomoże.

A że stan wizualny dobry to funkcja deco znacznie przewyższa funkcję audio.

Podobnie mam ze starą Fonicą 600.Kowalstwo ,ale precycyjne.

Ma 78 obr./min. - załóż odpowiednią wkładkę i zacznij kupować szelaki! ;-) Choćby z tego względu bym dziadzię takiego przygarnął i odpicował!

No własnie - o tym tez myślałem ale domyślam się ze zwykła wkładka szybko padnie. Jaką wkładeczkę byś mi polecił (taką łatwo dostępną)

Z racji dobioru do masy ramienia , coś z epoki.Czyli tanio względnie i dobrze Shure75/91/95 ale z igłami tzw niebieskimi, czyli do odtw 78rpm/ Zwykle igły takie mają index 75-3 91-3 95-3.Lub coś z równolatków PE.

Może wkładka ceramiczna,ze zmienną obrotowo dwutipową igłą'

Dzięki!

Już się szuka :)Raczej bdzię to MM no chyba ze nie znajdę igiełki na 78

Milo będzie posłuchać płyt 78 na normalnej prędkości ;)

Mam parę takich płyt i kiedyś kiedy jeszcze miałem "frycka" nagrałem taka plytkę na kompa z prędkoscią 45/min a potem chyba w edytorze audio w Nero podkręciłem prędkość... (he he potrzeba matka wynalazków) i z marsza pogrzebowego zrobila sie polka :)))

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.