Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer strzela przy zmianie zrodla ? !

Ronnie

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich forumowiczow, nie odwiedzalem tego forum jakis czas ......duuuzo sie pozmienialo :), jak najbardziej na leprze

...ale do rzeczy.Pare tygodni temu robilem zmiane polozenia audio (stare ustawienia juz mi sie znudzily:)), od tamtej pory pojawil sie problem z subwooferem (Celestion S80). Subwoofer normalnie dziala bez zarzutu z jednym ale .... przy kazdym zmianie zrodla dzwieku, np przy zmianie z dts na stereo, przy zmianie dvd na radio, cd itp z sub'a wydobywa sie jedno uderzenie basu, kompletnie nie mam pojecia co to moze byc. Przeszukujac fora znalazlem wiele watkow ale zaden podobny do wyzej opisanego problemu, moze ktos z Was spotkal sie z czyms takim ?? (moze jakies kondensatory szlak trafil ? )

z gory dziekuje za pomoc

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/75329-subwoofer-strzela-przy-zmianie-zrodla/

Sprawdź polaryzację wtyczek zasilania. Miałem coś podobnego- rozłączyłem wszystko i podpinając po kolei każde urządzenie, przełączając źródła w amplitunerze doszedłem, co jest podłączone odwrotnie. Kupa "zabawy", ale warto spróbować. Na początek (bez rozpinania reszty) przepnij odwrotnie wtyk zasilania suba.

niestety nic nie pomoglo, odpiolem wszysko co bylo podpiete do ampli, podpiolem tylko suba, sprawdzalem wszystkie mozliwe typy podlaczenia wtyczki, lacznie ze sprawdzeniem gniazdek w innych pomieszczeniach, dalej strzela, to samo sie dzieje podczas wylaczania ampli .... jedno uderzenie basu. Jakies inne pomysly zanim oddam sprzet do naprawy ??

......tak samo sie dzieje podczas przelaczania kanalow na tv cyfrowej podlaczonej do ampli, co kanal do uderzenie :)

Podczas włączania/wyłączania/przełączania obwodu zawsze pojawia się wysoki impuls na cewce gdyż następuje gwałtowna zmiana natężenia, która indukuje w cewce prąd. Na mój rozumek to chyba z tego powodu. Normalnie powinno to być jakoś kompensowane (kondensatorem czy czymś) Ale dlaczego to występuje u ciebie to wydaje mi się kwestia elektroniki. Spróbuj z innym amplitunerem/wzmacniaczem i przełączania przy minimalnym położeniu potencjometru i na ampli i na subie. Pamiętam że jak byłem na odsłuchu to taki efekt występował nawet w sprzęcie za kilkadziesiąt tysięcy (tylko tam to było przy przepinaniu kabli głośnikowych). Przy pokrętłach na minimum powinno się polepszyć. To jest jednak zdaje się często spotykany efekt i nie jest szkodliwy chyba że to gruchnięcie jest naprawdę głośne.

Elektronikiem jednak nie jestem więc ktoś musiałby to potwierdzić.

"gruchniecie" jest glosne i polozenie potencjometru na ampli ma niewielkie znaczenia, inaczej z tym na subie im wiecej tym glosniej :) ale to normalne. Zaniepokoilo mnie to, bo wczesniej wszystko bylo perfect, nie wazne czy wlaczalem wzmacniacz czy wylaczalem przy wlaczonym subie, zmienialem zrodla sygnalu itp. Rowniesz podejrzewam ze to kondensator ,moze jakas dioda w subwooferze (chociaz zagladalem na plytke suba i kondensatory fizycznie wygladaly ok, nie robilem zadnych pomiarow wiec na 100 % nie wiem). Dzisiaj sprobuje go podlaczyc do innego wzmaka i napisze jaki efekt.

....dopiero dzisiaj udalo mi sie podlaczyc suba do innego wzmacniacza, i wszystko jest ok, jednoczesnie pozyczylem innego suba i podlaczylem do swojego amplitunera i tak samo strzela, wiec jedyny wniosek - cos sie stalo z amplitunerem !! .... jakies propozycje co moglo pasc w ampli, jesli pomoga jakies zdjecia wnetrza wzmaka to przy okazji cos wrzuce ??????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.