Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy :] Zakup pierwszego markowego sprzętu !

biceps_swir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich !

Jest to mój pierwszy temat/post na tym forum, Więc Witam wszystkich! .

Ok więc Nosze się z zamiarem kupna AMPLITUNERA KD to już postanowione po przeczytaniu połowy internetu i waszego forum.

Mam do przeznaczenia dość elastyczną kwote od 1000 do 2000 zł może nawet 3k. Kolumienek nie ma, będą ale najpierw klocek później kolumny (rozumiem że tak to się robi :])

Potrzebuje sprzętu który będzie miał niezłego kopniaka przy czym nie będą na tym cierpiały walory dzwiękowe. Słucham wszystkiego i potrzebuje to do wszystkiego. Film ma brzmieć jak najlepiej ale również muzyczka też fajnie jakby ładnie grała.

I tu jedne z kryteriów.

- moc ... chce tylko ampli bez żadnych końcówek więc sprzęt słaby odpada musi GRAĆ !

- hdmi czemu nie tylko czy to komu potrzebne zdaje się na was :]

- wejścia optyczne > proszę o opinie czy takowe poprawiają jakość dzwięku w porównaniu z chinchami ? (chodzi tu eliminację szumu ?)

Sprzęt będe kupował z drugiej ręki, nie chce bawić się w nówki które po miesiącu będe mógł sprzedać za 60 % ceny. Pozatym na więcej moge sobie pozwolić.

I bardzo proszę o waszą pomoc przeczytałem już mnóstwo stron waszego forum, umiecie pomóc ! tylko mnie już głowa boli od allego i rycia po necie, Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

to już postanowione po przeczytaniu połowy internetu i waszego forum.

Kolumienek nie ma, będą ale najpierw klocek później kolumny (rozumiem że tak to się robi :])

I bardzo proszę o waszą pomoc przeczytałem już mnóstwo stron waszego forum

tylko mnie już głowa boli od allego i rycia po necie

Po pierwsze, za dużo czytasz, za mało słuchasz. Więcej pożytku byś miał, gdybyś zamiast czytać o tych wszystkich amplitunerach, poszedłbyś do jakiegoś porządnego sklepu i kilku posłuchał.

Po drugie, na co ci amplituner, skoro nie podepniesz do niego kolumn? To jak chcesz słuchać?

Po trzecie, nie wspomniałeś w jakiej wielkości pomieszczeniu ma to grać, co będzie źródłem dźwięku i obrazu, to jak chcesz, żeby ci podpowiadać?

Po czwarte, zażyj Ibuprom czy inny Apap na ból głowy, albo lepiej trochę świeżego powietrza i pomyśl trzeźwo przez chwilę: ilu ludzi na świecie, tyle opinii - ponieważ sprzęt ma być dla CIEBIE, TY musisz dokonać wyboru - sprzęt służy do grania, więc żeby go poznać trzeba go słuchać, a nie czytać o nim - pieniądze wydać łatwo, więc nie należy decyzji podejmować na szybko ("bo ja chcę już!").

Ochłoń, zdecyduj co ci potrzebne, idź do sklepu (bez pieniędzy, żeby nie wydać w amoku) i posłuchaj kilku zestawów, zapisując w jakich konfiguracjach słuchałeś. Będziesz miał rozeznanie i zdobędziesz cenne doświadczenie.

Hej :)

Doradzę w kilku kwestiach, jako że już kiedyś bawiłem się w zestaw KD.

1) Zwykle lepiej kupić kolumny najpierw. Raz ze one zupelnie inaczej zagrają w sklepie a inaczej u Ciebie, gdyż wypadkowa grania zależy od wpasowania się kolumny w pomieszczenie. Kolumny też trudniej wziąć na odsłuchy, a wzmaka bierzesz pod paszkę i testujesz u siebie w domu.

2) Przy nazwijmy to ograniczonym budżecie zabawa w kino ma mniejszy sens. Wiecej kolumn, do tego wypadało by mieć subwoofer, wiecej kabli, jakieś podstawki/mocowania satelit do ściany itp. gadgety... zwykle wychodzi drożej niż się planuje :D

3) Jeśli zależy Ci na kopniaku, to hmmm, zwykle amplitunery KD troszkę pod tym względem kuleją i to nawet te z wyższej półki :( Mialem kiedyś wysoki model Onky-o z wszystkimi THX-ami, bajerami, a ledwo ciągnął budżetowe kolumny 2x17cm ba basie. Nie wiem jaki model musiałbym kupić i ile kasy wywalić, żeby zbliżyć się do dynamiki pierwszego lepszego wzmacniacza stereo, który nowy kosztował np. 3 tys. złotych.

4) Zakup używek - świetny plan! Ludzie czesto gonią za nowymi dekoderami, procesorami i można tanio wysokiej klasy sprzęt.

5) Jak już pójdziesz w stronę kina, to koniecznie pytaj o łatwiutkie do napędzenia kolumny! Jest wiele paczek, które schodzą z tzw. impedancją, do niskich wartości. Wiekszość producentów co innego pisze na odwrocie skrzynek, a co innego jest w realu. Klamią chyba wszyscy pisząc 8Ohm, a weźmy pierwsze lepsze budżetowe kolumny np. JBL e80 i w pomiarach wychodzi 3,5 Ohm-a, a to już sporo dla ampli KD :(

7) HDMI - Jeszcze kiedyś, to była ekstrawagancja, ale chyba w dzisiejszych czasach warto by było to już chyba mieć...Ale specem nie jestem, nie wiem czy "zobaczysz" tą jakość.

8) Nie ma co szaleć z tzw. satelitami, gdyż na filmach mało się tam dzieje :( co innego jak się słucha muzyki na all-chanel, typu DTS, ale malo jest takich płyt. Wiec małe satelitki - pierdziawki dadzą radę. Grunt to fronty.

Na razie tyle :)

Pozdrawiam

GT

Kilka przykładów fajnych, choć wiekowych, maszynek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu taki Pioneer poszedł za niecałe 700 zł, a pamiętam jak 10 lat temu kosztował prawie 6000 zł... Gdybym chciał sobie robić kino, to chyba szukałbym kultowych sprzętów sprzed dekady: DD i DTS miały już wszystkie amplitunery, co więcej potrzeba?

A jeśli interesowałoby mnie i kino i stereo, zainteresowałbym się tym ampli:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro mówimy także o 'Kopie' - spójrzmy na suche fakty... Onkyo ponad 700W poboru... Yamaha - powyżej 500... Pioneer 400..

Odsłuch polecam jak najbardziej , ale jednak i dane coś mówią :)

Dzięki za odpowiedzi :] Miło z waszej strony. Nie zabrakło postów nie na temat. Spox zauważyłem że to tutaj zwyczaj, i wcale się nie obrażam. Nie rozpisałem się no fakt słuchałem kilku piecyków dzisiaj np: Onkyo 608b nie powiem przypasił mi ten ampli. Znajomy ma cały zestaw HK avr 138 w KD i powiem szczerze że poza tym że SW ładnie daje czadu, to czegoś tam niema nie jestem audiofilem więc nie opowiem wam o tym ale przy koncertach tak jakby góry (wys) nie było na odp. poziomie. Pozatym Pionier vsx920k. Z odsłuchów skłaniam się ku Onkyo.

O pokoju się nie rozpisywałem bo zmieniam miej. zamieszkania. Wydaje mi się że jakieś 20m^2.

Skoro mówimy także o 'Kopie' - spójrzmy na suche fakty... Onkyo ponad 700W poboru... Yamaha - powyżej 500... Pioneer 400..

Odsłuch polecam jak najbardziej , ale jednak i dane coś mówią :)

Spoko jestem elektronikiem z zawodu i rzecz jasna j.w. i więcej mocy pobiera bym lepiej się zapowiada. nie odżywiona końcówka nawet przy nie wiadomo jakim kondzie nie odda potencjału ( a pamiętajmy im mniej OHM w kolumnach tym większe zwarcie ). Ale trafo KOSZTUJE ;] Jest jeszcze inna metoda na powierzchowną ocenę sprzętu. Im więcej waży tym więcej potrafi (nie ma to nic wspólnego z hi-endem offCorse)

Dzięki za wytypowanie kilku sprzętów to dla mnie ważne, ponieważ nie jestem obiegany w temacie jak inni. A nie chce się poślizgnąć przy wyborze.

Kolumny... napewno skupie się na Frontach jak mi doradzono wyżej. Rozumiem że mam kupować z miernikiem :] Tylko zastanawia mnie impedancja tych JBL. głośnik plus zwrotnica powinna dać nawet większą niż podają. wszystko w granicach 0,5 OHM ofcorse

Proszę jeszcze o kilka typów klocków dlawas to chwila dla mnie godziny.

To dobrze, że zacząłeś słuchać - chodzi o to, żebyś poznał brzmienie poszczególnych marek, bo chociaż sekcja cyfrowa bez przerwy się zmienia, to analogowa jest mniej więcej ta sama. Powinieneś poznać firmowe brzmienie Yamahy, Harmana, Denona, Onkyo, Pioneera, wtedy możesz zdecydować, które TOBIE pasuje.

Nie musisz kupować z miernikiem. Wejdź w testy na stronie "Audio"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest tam laboratorium z pomiarami. Skoro jesteś elektronikiem, to nie trzeba ci mówić, że im wyższa efektywność kolumn, tym łatwiejszym są obciążeniem dla wzmacniacza / amplitunera.

Nie słuchasz tego co potrzeba. Chcesz kupić używany ampli za 3000 zł (takie podałeś maksimum), który ma mieć kopa, czyli celujesz w poziom nowego za co najmniej 6000 zł, a słuchasz jakiegoś avr 138 5x30W?? Słuchaj modeli wysokich! O podstawowych zapomnij, bo na ich podstawie wyrobisz sobie błędną opinię.

Zależy ci na wszystkim, w tym na dobrym stereo. IMHO w stereo harman jest nie do pobicia. Posłuchaj gdzieś wysokiego modelu harmana i jeśli stwierdzisz, że to jest to, bierz tego avr 7000. Nie wyobrażam sobie, żebyś miał żałować.

Pozdr.

P.S. Akurat w tym wątku wyjątkowo nie było postów nie na temat.

Ukryta Zawartość

3,5 ohma to minimum impedancji z pomiaru, czyli znamionowo są to kolumny 4ohmowe
Skoro jesteś elektronikiem, to nie trzeba ci mówić, że im wyższa efektywność kolumn, tym łatwiejszym są obciążeniem dla wzmacniacza / amplitunera

no Brawo :] ale mowa była o JBL 8OHM

no rejczel :] Ale nie wnikam w budowe kolumny bo jest ona oparta jedynie na zwykłej cewce owiniętej w polu mag. A tyle różnych głośników o tak zróżnicowanym paśmie, efektywności itp ....

Tylko że nie odsłuchiwałem i nie mam możliwości posłuchać klasyki yamachy denona onkyo itp. Na tą chwile mogę posłuchać jedynie marketowych góra zeszłorocznych modeli.

Moszesz mi powiedzieć coś o tym harmanie ? słuchałeś/miałeś w porównaniu do czego można go zakwalifikować ? Jakie kolumny do niego podejdą najlepiej ?

ta integra onkyo pewnie za 1500 pójdzie warto to licytować ?

Pozdrawiam serdecznie

Prosze jeszcze o ocene tego klocka ? spełni on jakieś wymagania ? zapowiada się ciekawie pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"ale mowa była o JBL 8OHM"

Nie. Była mowa, że producenci kłamią, co wychodzi w pomiarach.

"Na tą chwile mogę posłuchać jedynie marketowych góra zeszłorocznych modeli"

I dobrze. Tyle, że słuchaj modeli wysokich.

"coś o tym harmanie?"

Na tym forum istnieje dział opinie, jeśli nie wiedziałeś. Jest akurat jedna na temat avr 7000, pozwolę sobie ją przytoczyć, bo zgodziłbym się z nią w 100%:

Dramar:

No coz... jak to mawial kolega amplituner kina domowego nie zagra w stereo. Z takim nastawieniem tez zabralem sie do testow nowego nabytku. Jakiez bylo zdziwienie kiedy okazalo sie, ze w odsluchu stereo Harman pogrzebal A klasowego Musicala. Bezblednie realizowana scena z wieloma szczegolami. Nie umyka zadno brzmienie, dziek jest naturalny i bardzo dynamiczny. Na dobrych glosnikach zadziwia potega basu. Bas jest " w tempo", nie dudni, dobrze komponuje sie z gora. Ogromna wydajnosc pradowa ( 75A ) utrzymuje glosniki w ryzach.

W kinie domowym Harman powala basem i dynamika. Yamaha serii 800 ktora mialem przed nim wydaje mi sie dzisiaj zabawka.

Ogromnym plusem jest mozliwosc dowolnego komponowania wejsc i wyjsc amplitunera, zarowno Audio jak i Video. Idealnie sprawdza sie w roli domowego centrum sterowania. Do tego rewelacyjny pilot. Mozliwosc zaprogramowania sterowania 8-ma urzadzeniami. Wreszcie ze stolika zniknela sterta pilotow.

Dzięki za odp. No wiem, czytałem tom samą recenzje, ale już padło wcześniej określenie twojego autorstwa "ilu ludzi tyle opinii..." Więc zwracałem się do Ciebie.

Harmana licytuje zobaczymy czy mi się uda :].

Panowie pozostały jeszcze kolumienki dziś wybieram się do marketów podsłuchiwać kilku.

na allegro krążą acoustic energy EVO 3 co o nich sądzicie wydają się być ok .

Później może skupiał bym się na JBL ?

Pozdrawiam :]

"już padło wcześniej określenie twojego autorstwa "ilu ludzi tyle opinii..."

Zgadza się. Dlatego radziłem ci, żebyś wcześniej zaznajomił się z jakimś wysokim modelem harmana. Ale też powtórzę "nie wyobrażam sobie, żebyś żałował zakupu avr 7000". Wtedy chyba musiałbyś odpuścić sobie w ogóle kino domowe.

"dziś wybieram się do marketów podsłuchiwać kilku kolumn"

I znowu źle robisz. Wszystko po kolei. Jeśli chciałeś zacząć od ampli, nie ma sprawy. Zakup jakieś ampli i WTEDY idź z nim do sklepu i DO NIEGO podłączaj kolumny, bo to Z NIM mają tworzyć pełen zestaw. Odsłuch kolumn teraz to strata czasu. Jak również nikt ci nie podpowie kolumn do niewiadomego amplitunera.

Zasada jest taka, że albo odsłuchujesz pełne zestawy i kupujesz całość; albo pojedyńcze elementy, ale po kolei, zabierając na odsłuchy to co się zakupiło wcześniej. Ponieważ chcesz używkę ampli, to musisz zastosować wariant drugi. Najgorsze co możesz zrobić, to ampli z kolumnami dopasować w ciemno. Owszem, czasem się to udaje, ale najczęściej wychodzi z tego kupa. Tak, że pytanie o kolumny ponów jak będziesz już miał jakiś ampli.

Ehhh człowiek uczy się przez całe życie... musze przyznać Ci racje to nawet logiczne ze kolumny wybiera się w zestawie z ampli.

Dzięki za rade :]

Co do Harmana to poleciał w siną dal. Nie wiedziałem że to tyle warte dałem max 950 ale ktoś snajperem 5 sek przed końcem przelicytował na 1028 ... szukam dalej tego Harmana. Pozdrawiam

Ehhh człowiek uczy się przez całe życie... musze przyznać Ci racje to nawet logiczne ze kolumny wybiera się w zestawie z ampli.

Dzięki za rade :]

Co do Harmana to poleciał w siną dal. Nie wiedziałem że to tyle warte dałem max 950 ale ktoś snajperem 5 sek przed końcem przelicytował na 1028 ... szukam dalej tego Harmana. Pozdrawiam

Kolego nie wiem gdzie co czytałeś ale jeśli chcesz kopa w muzyce daj sobie spokój z Harmanem... Może i gra fajnie ale nie nadaje się w ogóle do kopania tyłków sąsiadom (a raczej uszu). AVR'y są po prostu słabe pod tym względem... Przy bardziej wymagających kolumnach nie potrafią w muzyce poprawnie wysterować basów. Z czego robi się jedna wielka dudniąca młócka !

Najlepiej gdybyś miał już kolumny i do nich dopasował ampli...

więc sprawa wygląda tak

kupiłem w UK harmana avr 330 w okazyjnej cenie 80 funtów w symie mnie wyniesie około 500 zł. Ampli jest na 230V. postanowiłem tak zrobić bo chce się trochę obsłuchać w "lepszych" sprzętach po nowym roku na wiosne myśle że budżet się nawet zwiększy i kupie w końcu coś FAJNEGO. A tego avra sprzedam bez problemu.

Teraz pozostały mi kolumny. w tej kwestii raczej nie chciałbym nic zmieniać. Więc szukam raczej czegoś dobrego.

Możecie coś wytypować ?

Pozdrawiam

witam

chciałbym was poprosić abyście "rzucili okiem na coś takiego" 04resize.jpgte uszkodzenia ... nie są przypadkiem spowodowane odbijaniem się drucików zasilających cewkę o membranę, podczas zbyt głośnego słuchania ? Snuje takie przypuszczenia ponieważ w obydwóch kolumnach uszkodzenie jest to samo..

możecie pomóc ?

a i jeszcze to zdjęcie widać że przy porównaniu membrany do zawieszenia, membrana jest zdeformowana.

093resizec.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.