Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw amplituner i kolumny

diggler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Lata słuchania muzyki na słuchawkach dobiegają końca i przyszedł w końcu czas na zakup sprzętu stereo. Budżet do wydania to 2000-3000 za amplituner,dwie kolumny głośnikowe i okablowanie. Pokój, w którym będzie stał sprzęt ma 22m2. Slucham dużo elektroniki od minimal przez triphop po indie. Zalezy mi zatem na dobrym basie (nie słucham żadnej trancowej napier...). Amplituner będzie podpięty pod komputer (mp3), dekoder Ariva 200HD i w niedalekiej przeszłości odtwarzacz CD. Wstępnie sam celuję w takie amplitunery Yamaha RX-797 lub Harman Kardon AVR 155, jakie do tego głośniki i okablowanie? :)

https://www.audiostereo.pl/topic/75773-zestaw-amplituner-i-kolumny/

Jak do słuchania muzyki, to niema sensu amplituner.Za te pieniądze kup lepiej jakiegoś renomowanego wzmaka stereo Arcama albo Rotela.W tych pieniądzach znajdziesz coś co już w miare przyzwoicie gra.Chyba, że chcesz też do Kina , to zmienia postać rzeczy.A jak zdecydujesz się na wzmacniacz jakiś konkretny to trzeba rozsądnie do tego kolumienki dobrać.Pozatym pisałeś,że w przyszłości CD, więc chyba raczej muzyka nie KINO.

To zdecydowanie pomyśl o wzmacniaczu Stereo.Tunerek zawsze możesz sobie dokupić jako klocek.Z rotela znajdziesz coś w okolicach 300 PLN spokojnie, Arcama 400-500.Natomiast wzmacniacz to jeszcze jest zasadnicze pytanie , czy to ma mieć pilota , czy nie.Musiałbyś się jeszcze tu określić dokładniej.A i czy bliżej 2000 czy 3000 ma być....Czy może 2500...

Mozna to zrobic duzo taniej kupujac uzywanego NADa z dobrej starej serii np 7240PE + CD NAD 5440 i do tego jak najlepsze glosniki najlepiej podlogowe np Jamo Klasik 10 i sprawa zalatwiona.

robix

Ok, rozumiem. Jeżeli jednak zostajemy przy amplitunerze (chodzi mi o uniwersalność) i głośnikach (jak pisalem na cały zestaw chcę przeznaczyć kwote od 2000-3000 zł).Co tutaj? głośniki myślałem coś o Magnatach, jakieś inne propozycje? :)

Zrozum - wszyscy usiłują coś Ci przekazać. Nie ma sensu kupowanie amplitunera, bo Ci zniszczy dźwięk. Za mniejsze pieniądze można kupić wzmacniacz stereo i oddzielny tuner. Pieniądze mniejsze a jakość dużo wyższa. I do tego wzmacniacza podepniesz sobie co tylko będziesz chciał - TV, DVD itp. A kolumny - dobrej firmy, wolnostojące, wysokoefektywne (pow. 90 dB / 8 Ohm). Więc nie wchodź w amplitunery, bo to tak jakbyś się uparł do BMW włożyć silnik od Seicento. Można - tylko po co ?

Jeśli miałbym być szczery to pierw zdecyduj się w miarę na markę ew. model wzmacniacza.A kolumny myślę , że potem ktoś ci podpowie.Bo w innym wypadku możesz się niemiło rozczarować.A co do Magnatów...to może pomyśl nad czymś bardziej ambitnym a niekoniecznie droższym.Jest trochę przyzwoitych propozycji na rynku wtórnym.

no to skłaniam się do Waszej opinii, bo nie będę ukrywał, że ja osobiście się nie znam: bierzemy więc pod uwagę wzmacniacz CAMBRIDGE Azur 350A (1000zł) i do tego ewentualnie Quantum 605 (1800zł), czy też NAD C316 BEE (1400 zł) i do tego Jamo S606 (1200zł)i jeszcze ewentualnie te same Jamo, ale wzmacniacz Rotel RA-04 SE (1700zł)?

Przyznam, że zależy mi na nowym sprzęcie, czy to co wymieniłem tak naprawdę jest warte tej ceny, czy jakieś inne propozycje?

Żaden z Twoich wyborów mi się nie spodobał. Spróbuj z lekko używanym sprzętem - jest co wybierać. W tych pieniądzach które masz można zbudować doskonały używany zestaw hi-fi wyższej klasy albo nową tanią budżetówkę. Jak na razie skłaniasz się ku taniej budżetówce. Więc szukaj i pytaj. Prawdę powiedziawszy nie chce mi się oglądać całego allegro i dokonywać wyboru za Ciebie - to ma być Twój sprzęt.

Wzmacniacz już mam wybrany i teraz tylko proszę o pomoc w wyborze głośników podłogowych. Budżet 1000-2000 zł. Wyżej pisałem, że słucham głównie elektroniki i zależy mi na tym, żeby był mocny bas :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.