Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do muzyki elektronicznej

MatthewGda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc w wybraniu odpowiednich dla mnie słuchawek. Kwota jaką mogę na nie przeznaczyć to 1300zł. W sumie tej musi się zmieścić także wzmacniacz, bez którego pewnie się nie obejdzie. Całość będzie podłączona do Xonara D2. Muzyka jaką słucham to trance i progressive house.

Wymagania:

- Słuchawki muszą być wygodne. Najlepiej wokółuszne. Nie chciałbym odczuwać ucisku ani uwierania podczas wielogodzinnych odsłuchów.

- Muszą być otwarte lub półotwarte. Posiadam już dość tanie zamknięte ale mam ich dość. Po godzinie słuchania muszę robić przerwę z powodu bólu głowy.

- Dźwięk musi być ciepły i relaksujący. Chcę się po prostu odprężyć podczas odsłuchu a nie skupiać na każdym najdrobniejszym dźwięku.

- Basu nie powinno być zbyt dużo ale powinien być precyzyjny i punktowy. Nie powinien być rozlazły. Dobrze by było jakby schodził nisko.

- Ważne aby słuchawki miały jak najwięcej przestrzeni. Chciałbym się poczuć jak na sali koncertowej a nie w zamkniętym pomieszczeniu.

Czytałem już sporo i jak dotąd moim faworytem są AKG K701. Pod uwagę biorę także Bayerdynamic DT880 Pro i Sennheisera HD 650. Bardzo proszę o uwagi dotyczące tych słuchawek w świetle moich wymagań. Jestem także otwarty na inne propozycje.

Drugą sprawą jest wzmacniacz do napędzenia słuchawek. Aktualnie słucham muzyki na średniej jakości monitorach studyjnych i teraz chciałbym doświadczyć ciepłego dźwięku z duszą. Strasznie ciągnie mnie do lamp. Zakładając że zdecyduję się na słuchawki AKG to na wzmacniacz zostaje 400zł. Wiem że te słuchawki są wymagające w kwestii reszty toru i skrzydła rozwijają dopiero przy wzmacniaczach w cenie dla mnie nie osiągalnej, ale czy za kwotę którą posiadam nie dałoby się złożyć wystarczającego lampowego wzmacniacza DIY? Znam się trochę na elektronice ale nie na tyle żeby samemu zaprojektować cały układ. Jeślibyście mogli mi polecić jakiś projekt który dobrze zagra ze słuchawkami AKG to byłbym ogromnie wdzięczny.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Nie będą to słuchawki wokółuszne. Ale proponuję się zainteresować słuchawkami Phonak Audeo PFE 012 Perfect Bass. Zaletą jest to, że mają sporo niższą cenę więc więcej kasy zostanie Ci na pozostałą część toru. Co do jakości dźwięku wydobywającego się z tych pchełek to może pozytywnie zaskoczyć. Wiem co mówię bo sam używam HD650. Należy tylko nauczyć się je odpowiednio zakładać. Niestety. Bardzo ważną rzeczą mającą fundamentalny wpływ na jakość odbieranego dźwięku jest dobranie wielkości wkładki silikonowej do własnego ucha. W zestawie są trzy rozmiary. Dokupić również można wkładki ze specjalnej pianki termo, które doskonale wypełniają kanał słuchowy. Jeśli spełni się te warunki to śmiem twierdzić, że w tej cenie nie kupisz lepszych słuchawek. Fajną rzeczą jest też to, że można w pewien sposób kształtować brzmienie tych słuchawek za pomocą specjalnych kolorowych filtrów, które również można dokupić (a w zasadzie należy) do tych słuchawek. Polecam poczytać o tych słuchawkach i na pewno chociaż ich posłuchać.

Dzięki za propozycję ale słuchawki dokanałowe to nie jest to czego szukam. Kiedyś próbowałem i ten typ jest dla mnie wyjątkowo niewygodny. Czekam na dalszą pomoc w wyborze.

Może ktoś spotkał się kiedyś ze schematem Lebena CS-300 lub innego wzmacniacza dobrze współpracującego z K701? Chyba skopiowanie sprawdzonej konstrukcji dałoby najlepszy stosunek jakości dźwięku do ceny.

Jak dołożysz 1000zł do obecnego budżetu, to możesz mieć wzmacniacz, który napędzi te K701, a także bardziej wykwintne cacka w przyszłości. Słuchałem z K701, więc nie blefuję. Pytaj też na audiohobby o takie rzeczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.