Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw KD do małego pomieszczenia

ryan77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Mam pomieszczenie 12m2 połączone z kuchnią łącznie ok 20m2.

Zestaw będzie połączony z tunerem sat, w przyszłości pewnie również blue ray.

Wykorzystanie 40% TV, 30% firmy, 30% muzyka.

Chciałbym zainwestować w solidny zestaw, głównie zastanawiam się nad doborem kolumn do tak małego pomieszczenia. Zakup suba od razu odpada z/g na brak miejsca.

Amplitunery jakie wstępnie czytając tematy mnie zainteresowały:

MARANTZ SR 5005

YAMAHA RX-V767

Denon AVR 1911

Pioneer VSX-1020, 920

Onkyo 608

Kwota max 3 tyś.

Głośniki

Głośniki:

Monitor Audio Bx2, bx1, bx center,

Kef IQ30, IQ10, iQ60C

Całość max 5-6tyś z tym że jeśli budżet zostanie przekroczony uważam, że warto przemyśleć zakup części zestawu a później ewentualnie rozbudować.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/76007-zestaw-kd-do-ma%C5%82ego-pomieszczenia/

Witam szanownych forumowiczów.

Mam pomieszczenie 12m2 połączone z kuchnią łącznie ok 20m2.

Zestaw będzie połączony z tunerem sat, w przyszłości pewnie również blue ray.

Wykorzystanie 40% TV, 30% firmy, 30% muzyka.

Chciałbym zainwestować w solidny zestaw, głównie zastanawiam się nad doborem kolumn do tak małego pomieszczenia. Zakup suba od razu odpada z/g na brak miejsca.

Amplitunery jakie wstępnie czytając tematy mnie zainteresowały:

MARANTZ SR 5005

YAMAHA RX-V767

Denon AVR 1911

Pioneer VSX-1020, 920

Onkyo 608

Kwota max 3 tyś.

Głośniki

Głośniki:

Monitor Audio Bx2, bx1, bx center,

Kef IQ30, IQ10, iQ60C

Całość max 5-6tyś z tym że jeśli budżet zostanie przekroczony uważam, że warto przemyśleć zakup części zestawu a później ewentualnie rozbudować.

Pozdrawiam.

Co do amplitunera to z 1911 od razu daj sobie kolego spokój. Jako elektronika, która miałaby być również wykorzystywana do stereo, to po prostu on nie gra i bladnie przy podstawowym HK 255 lub 260. Generalnie z osobistych doświadczeń poleciłbym Tobie Marantza, lub Yamahę - uwzględniając to co wymieniłeś. Sobie brałbym Harmana. Nawet tak prosty model jak 255 posiada niezależny multiroom ;) I nie wychwalam go, ponieważ jestem użytkownikiem, po prostu testowałem większość z wymienionych przez Ciebie produktów i on wydaje mi się najciekawszy.

Co do głośników. W tak małym pomieszczeniu, no hard feelings, to nawet KEF-y wydobędą z siebie trochę basu. Jednakże seria IQ jest to seria starsza, a ja zazwyczaj wychodzę z założenie, że jeśli kupuję coś nowego, to nie kupuję resztek ze sklepów. Skupiłbym się bardziej na nowej serii Q. Generalnie BX2 świetnie spisują się na fronty do stereo i KD. Nieco nieuporządkowany dół i góra nie jest zbyt czysta, ale w swoim przedziale cenowym jest to wyśmienity produkt - nie bez powodu seria BX dostała kilka wyróżnień w minionym roku.

Dzięki za odpowiedź. Skłaniam się również ku Marantzowi. Harmana też pewnie jeszcze posłucham. Sprzedawca w sklepie mocno zachwalał głośniki Usher Mini S-520. Czytam o nich opinie i w wielu przypadkach są bardzo dobre.

Jednak minusem jest to, jak mi powiedział, że wymagają one bardzo solidnego amplitunera, np. H/K 460. A to już niestety mocno przekracza budżet.

Ma ktoś z kolegów te głośniki? Czy rzeczywiście Marantz 5005 jest dla nich za słaby?

Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź. Skłaniam się również ku Marantzowi. Harmana też pewnie jeszcze posłucham. Sprzedawca w sklepie mocno zachwalał głośniki Usher Mini S-520. Czytam o nich opinie i w wielu przypadkach są bardzo dobre.

Jednak minusem jest to, jak mi powiedział, że wymagają one bardzo solidnego amplitunera, np. H/K 460. A to już niestety mocno przekracza budżet.

Ma ktoś z kolegów te głośniki? Czy rzeczywiście Marantz 5005 jest dla nich za słaby?

Pozdrawiam.

Marantz zdecydowanie nie będzie za słaby. Nie wiem skąd się zrodził ten pomysł u wspomnianego sprzedawcy. Marantz nie będzie miał najmniejszego problemu z wysterowaniem tych głośników. Wracają jednak do samych głośników, jest to produkt wyjątkowo dobry, lecz jak na mój gust nieco za drogi, biorąc pod uwagę jego możliwości.

W tej kwocie spokojnie można się rozejrzeć za ciekawymi Focal-ami, KEF z serii Q lub poszukać taniej Dali Ikon 1.

Możesz podać konkretne modele Focali? Kef q1000 czy q3000? Dali Ikon 1 zwykłe czy mk2? Ceny dość przewyższają BX2 które wstępnie wybrałem. Pozdrawiam.

Q100 - faktycznie ceny są nieco wyższe, lecz jako produkt jest znacznie ciekawszy i gra o wiele lepiej. Miałem okazję słuchać wszystkich tych modeli. MK2, o ile znajdziesz w dobrej cenie, Ikon 1 pierwsze, grają rewelacyjnie i z czystym sumieniem polecam ten produkt. Klawisze, smyczki brzmią pięknie, potrafią rónież wygenerować szeroką i głęboką scenę.

Popieram pozostanie przy Marantzu, niestety nie mogę się zgodzić z kolegą 5z0p3n. Onkyo jak i Pioneer nie zagrają, jak dla mnie, tak dobrze jak Marantz. Jest to nieco bezpłciowe, mało dynamiczne, scena nie zachwyca.

Generalnie najefektowniejszym basem charakteryzuje się Monitor Audio. Niejednokrotnie podczas odsłuchu głośników, właśnie tej marki, odnosiliśmy ze znajomymi właśnie takie wrażenie. Oczywiście żadne kino domowe nie będzie miało odpowiedniego efektu bez subwoofera, lecz jeśli miałbym się już decydować na taką właśnie opcję, tj. 5.0, to MA byłby moim wyborem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.