Skocz do zawartości
IGNORED

Dual 701 problem z winda ramienia

petro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z winda ramienia - przy automatycznym odtwarzaniu ramie zbyt szybko opada na płytę. Po przeglądnięciu forum dowiedziałem się ,że jest to problem smarowania. Mam potrzebny smar silikonowy o dużej gęstości, jednak nie mogę sobie poradzić z przesmarowaniem - w service manual piszą, że należy zdemontować ramię, potem rozebrać winde i wymienić smar. Boję się, że po tych manipulacjach nie skalibruję ponownie ramienia. Czy jest jakiś sposób, żeby nie było potrzeby rozbierania ramienia?

https://www.audiostereo.pl/topic/76116-dual-701-problem-z-winda-ramienia/

Próbowałem ale z miernym efektem - jak już udało się tak wyregulować, że płynnie opadała, to w trakcie odtwarzania igła podskakiwała, chociaż nacisk ustawiłem zgodnie ze wskazaniami wagi. Wolałem wrócić do wcześniejszych ustawien (choć z niemałym trudem) i nadal jestem w punkcie wyjścia. Nie chcę zbyt namieszac, zebym kompletnie nie rozlegulował gramofonu.

Czy jest jakiś inny sposób?

Jak opadało płynnie to trzeba było tak zostawić. Jeśli igła podskakiwała to znaczy, że winda nie opuszczała się całkiem w dół. Nie wiem jak w Twoim modelu, ale w niektórych Dualach można bolec który podnosi ramię regulować, co pozwala na to, że opuszcza się trochę niżej i ramię już o niego nie ociera.

Na razie skorygowałem wysokoscią ramienia. Igła opada płynniej - oczywiście zawsze może być lepiej ;). Jak się pogorszy, to spróbuję od dołu - na razie oswajam się z "nowym" sprzętem ( ma chyba ze 30 lat) i nie chcę go uszkodzić niewłaściwym podejściem. Zamierzam kupić jakiś model w stanie rozkładu żeby się na nim uczyć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.