Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwne buczenie niskich częstotliwości

robiz

Rekomendowane odpowiedzi

cześć Wszystkim na koniec roku.

Zauważyłem ostatnio, ze gdy bardzo zwiększę dźwięk, to z głośnika stojącego blisko gramofonu wydobywa się takie niskotonowe buczenie. Jest to zauważalne tylko z tego głośnika stojącego przy gramofonie i powyżej pewnego poziomu wzmocnienia dźwięku. Zaznaczam że wszystko jest podłączone według sztuki.

Czy to jakiś rodzaj " sprzężenia " niskich częstotliwości ? kolumny są duże, podłogowe , dość poważnie brzmiące.

Fakt , ze tak głośno muzyki nie słucham zbyt często, ale temat mnie drażni.

Co z tym zrobić ?

robiz

Faktycznie to buczenie wydobywa się z obydwu głośników , jednak z tego bliżej gramiaka , jest głośniejsze.

nie słychać tez tego na każdym utworze, a na tych gdzie jest więcej niskich tonów.

Zrobiłem eksperyment: podczas grania płyty uniosłem troszkę, delikatnie gramofon i jakby przestało buczeć.

Za drugim razem podczas grania silnie docisnąłem rekami od góry do podłogi szafkę na której stoi gramofon i też jakby przestało buczeć.

Z tą pokrywą , to nic nie zmienia, czy jest podniesiona czy opuszczona.

robiz

Filtra w amplitunerze nie ma, a i tak puszczam dźwięk z gramofonu przez tryb " czysty analog " bez żadnych wzmocnień.

Może jakoś "ustabilizować" dodatkowo gramofon ( dociążyć go lub szafkę )

Tak buczenie jest z włączoną muzyką na płytach z większa ilością basów.

Właśnie w tym zagadka , ze bez muzyki tego nie słychać przy bardzo wysokim poziomie głośności.

Dopiero jak ucho skleję z kolumną i ramie z wkładką przesunę na środek talerza to mozna ledwo cos tam usłyszeć, ale to na pewno nie jest to basowe buczenie jak odtwarzany jest dźwięk z płyty.

Bez płyty to zjawisko praktycznie nie występuje.

Kolumny sa w porządku, bo z CD nic takiego sie nie dzieje.

Objaw jest taki. Płyta gra, podgłaszam bardzo dźwięk ( bardzo głośno ), wszystko jest dobrze słychać , basy, środek i góra ale dodatkowo jest słychać takie głębokie buczenie z głośników ( basy chodzą naprawdę nisko i czysto ).

Wystarczy , ze delikatnie podniosę jedną lub dwie nóżki gramofonu , żeby nie stykały się z szafka , to buczenie ustaje. Podobnie ustaje gdy docisnę do podłogi szafkę. Tak jakby coś się sprzęgało czy jakies niezsynchronizowane wibracje (" w powietrzu" ).

RICON o czymś takim chyba pisał.

robiz

Zafunduj sobie pod drapaka platformę antywibracyjną i będzie po problemie.

Platforma taka kosztuje "parę" złociszy, a czy tańsza alternatywa, tak myślę , jakaś płyta granitowa (marmurowa ) pod gramiaka, może dać radę ?

robiz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.