Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumy Magnat Quantum 605 czy 607 do salonu 30m2?

teel

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Będzie trochę długawe..... Zmieniłem mieszkanie i moje kolumny Magnat Quantum 603 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zupełnie zginęły w 30m2 salonie (salon z aneksem kuchennym, wymiary 3,2m x 9,5m, wysokość 2,8m, dodatkowo otwarty otworem o wymiarach 2m x 2m na przedpokój. W salonie narożnik).

Ponieważ byłem bardzo zadowolony z brzmienia 603 na Yamasze RX-550 wybór raczej bez analizy innych opcji padnie na Magnat Quantum 605 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub 607 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Niestety 603 grają dobrze przy tej kubaturze pomieszczenia jedynie gdy się przy nich stanie, jednak już z odległości 3m zaczynają grać jak marnej jakości głośniki do komputera. Nie znam się na teoretycznych podstawach akustyki, nie chcę tu wysuwać analiz bez pokycia w rzeczywistości, ale gdy 603 grały w 15m2 pokoju, w każdym jego miejscu było słychać rewelacyjną dynamikę, pięknie pracujący bas, czuć było – proszę wybaczyć niefachowe określenie – współpracę kolumn ze ścianami pokoju. Przy tym, gdy wyszło się z pokoju nic nie dudniło, odbieranie niskich tonów kończyło się na pokoju, w którym stały kolumny.

Tutaj tego nie ma, bas przy kolumnach wyraźnie słabszy, 3m od głośników nie ma go już prawie w ogóle, wyraźnie nie grają te kolumny w pokoju, żadnej dynamiki. Potrzeba zatem czegoś większego, przy czym nie chcę z kolei przesadzić z mocą/wielkością kolumn, aby przy większej odległości nie było nieprzyjemnego dudnienia (miałem podłogówki Quadral QLX-165 w 15m2 pokoju i o ile grały nieźle w pokoju, to niestety dudniło w całym mieszkaniu a także na korytarzu).

Raczej nie będę miał możliwości odsłuchania 605 i 607 w swoim mieszkaniu, więc znając charakter 603 i ogólne opinie o Quantumach decyzję będę musiał podjąć „zdalnie”. Cenowo oczywiście 605 byłyby ciut lepsze, ale raczej o ostatecznym wyborze zadecyduje lepsze dostosowanie gabarytów/mocy do pomieszczenia, w którym będą stały.

Będę wdzięczny za podpowiedzi, ew. jeśli nie dotyczące tych konkretnie modeli to jakie konstrukcje grają dobrze u Was, przez ich podobieństwo może dopasujemy.... ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Watpie by 605 byly cichsze czy tez mialy mniej basu od 607. Podiadaja tak samo 2 woofery, 2 takie same BRy i identyczna pojemnosc skrzyni, ale jezeli cena nie jest zbyt wieksza wez 607. W takim pomieszczeniu zawsze bede sie lepiej prezentowaly i moze lepiej zagraja ze wzgledu na trojsroznosc. A moze 657?

?👈

Watpie by 605 byly cichsze czy tez mialy mniej basu od 607. Podiadaja tak samo 2 woofery, 2 takie same BRy i identyczna pojemnosc skrzyni, ale jezeli cena nie jest zbyt wieksza wez 607. W takim pomieszczeniu zawsze bede sie lepiej prezentowaly i moze lepiej zagraja ze wzgledu na trojsroznosc. A moze 657?

607 są ciut wyższe, co zwiększy i objętość, ale raczej nieznacznie. Co do ceny to 605-tki są ciut tańsze i jeśli muzycznie nie różniłyby się znacząco od 607 to raczej wolałbym 605.

Czy jest jakiś przelicznik mocy/objętości głośnika/wysokości do powierzchni/proporcji wymiarów pomieszczenia? Z jednej strony boję się, że 607 będą za mocne i będą dudniły poza salonem, z drugiej że 605 "zginą" jak 603. Potrzebuję uzyskać tą samą pracę kolumn, jaką miałem w pokoju 15m2 z 603-kami.

607 są ciut wyższe, co zwiększy i objętość, ale raczej nieznacznie.

Glosnik sredniotonowy pracuje w oddzielnej komorze. Nic nie ma tam wiekszego. Nie boj sie napewno 607 nie beda dudnily w 30m2. Jest to juz troche powierzchni.

?👈

Glosnik sredniotonowy pracuje w oddzielnej komorze. Nic nie ma tam wiekszego. Nie boj sie napewno 607 nie beda dudnily w 30m2. Jest to juz troche powierzchni.

Trochę przynudzam, wybaczcie ;-) Ale jeszcze załączę plan salonu z aneksem kuchennym (po lewej, meble kuchenne ustawione standardowo), na czerwono zaznaczyłem położenie kolumn. Wysokość mieszkania to 2.8m. I ostatecznie pytanie czy 605-tki dadzą radę (żonie łatwiej powiedzieć "do 2 tys" niż "ciut ponad 2 tyś" ;-)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziwnie narysowales to pomieszczenie, albo niewymiarowo albo kolumny stoja strasznie szeroko. Ja ci powiem ze lepiej chyba jakbys zainwestowal w 607. Udusic sie napewno nie uduszą, a chociaz nie zginą chociazby wizualnie w takim pomieszczeniu.

Tu chyba najtaniej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Dziwnie narysowales to pomieszczenie, albo niewymiarowo albo kolumny stoja strasznie szeroko.

Cóż, trzeba będzie chyba rzeczywiście dorzucić te 4 stówki, dzięki za radę!

Co do wymiarów: zaznaczyłem kropkami punkty, w ktorych stoją obecnie 603 bez zachowania proporcji punktów, reszta wymiarów jest podana na rzucie, kolumny są rozstawione 6m od siebie.

Co do wymiarów: zaznaczyłem kropkami punkty, w ktorych stoją obecnie 603 bez zachowania proporcji punktów, reszta wymiarów jest podana na rzucie, kolumny są rozstawione 6m od siebie.

Strasznie szeroko, za szeroko.

?👈

Zgadzam się z rafal735r że zdecydowanie za szeroko. Na Twoim miejscu próbowałbym kolumnę z za drzwi balkonowych przestawić między drzwi a rtv. A co do zakupu 607 to u mnie możesz je mieć w cenie 605, więc są dodatkowe argumenty żeby obłaskawić małżonkę. Jakby co to szczegóły na PW.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

po pierwsze nie koniecznie 3 basiaki to zaraz i wiekszy bas :) moze byc lepiej kontrolowany, miec wiekszą głębie i moze schodzić niżej :)

po drugie moze byc lipa z akustyką pomieszczenia :) cokolwiek bys nie kupic bedzie nie to

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.