Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i kolumny do 1500 zł

Silx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. Jeżeli coś źle zrobiłem proszę mi o tym napisać, ale w kulturalny sposób (nie pastwić się nad nowym ;) ), bo przeglądając niektóre wpisy, w niektórych tematach, można mieć trochę zastrzeżeń.

A więc tak, chciałbym kupić jakieś przyzwoite i używane stereo. Planuję przeznaczyć na wzmacniacz i kolumny, w sumie, 1500 zł. Wiem, że to niewiele, ale na pewno da się z tego złożyć coś co będzie dużo lepsze od moich altusów 75 (już uszkodzone) i diory ws442. Pokój w którym miało by to grać to około 11 metrów kwadratowych, a dokładne wymiary to 2,5x4,5 metra, czyli nie dużo. Muzyka której słucham to przede wszystkim rock i metal ale nie stronię od rap'u, muzyki elektronicznej i instrumentalnej, lubię też spokojne piosenki. Nie chodzi mi o coś co będzie grało głośno i... w sumie tylko głośno, gdyż wolę słuchać muzyki, rozkoszować się utworami. Wątpię aby sprzęt był używany do wytępienia wkurzających sąsiadów bądź do jakichkolwiek domówek. Ze względu na mnogość rodzajów muzyki której słucham to głęboki i wyrazisty bas, który potrafi zejść nisko (w granicach budżetu ciężko będzie coś takiego znaleźć, ale..) mile widziany. Muzyka najczęściej będzie słuchana z komputera i z cd rodzimej produkcji - Diora CD 042 (może w przyszłości wymienię na coś z firmy Pioneer). Mam też sporą kolekcję czarnych krążków więc i wejście na gramofon mile widziane. Mimo małego pokoju chciałbym kupić coś z zapasem mocy, gdyż nie chciałbym mieć czegoś co będzie "za małe" na mój pokój, tym bardziej, że zamierzam się przeprowadzić w niedalekiej przyszłości, a sprzętu już raczej nie będę zmieniał.

Teraz przejdźmy do moich propozycji, jestem mało obeznany w temacie, więc moje wybory nie koniecznie są dobre, tym samym proszę o wyrozumiałość.

Wzmacniacz:

zastanawiałem się nad Yamahami, ze względu na opinie na temat ich dobrego basu, uwielbiam perkusje więc dobra i wyrazista stopa musi być ;)

pierwszym pomysłem była Yamaha A-960 mkII - ponoć dobry sprzęt w swojej cenie, mimo upływu wieku. Drugim pomysłem była Yamaha A-1020. Szczególnie zainteresowały mnie nią opinie właśnie na tej stronie typu "Bas, jak to w Yamahach, jest genialany. Ekstra kontrola, a stopa w perkusji aż klatę miażdży. Średnica nie jest natarczywa, po prostu jest jaka ma być, żadnych niedomówień. Wysokie tony klarowne, czyste, delikatne kiedy trzeba. Naprawdę ta kupa metalu brzmi niesamowicie, daje to, co tak ważne - PRZYJEMNOŚĆ i SATYSFAKCJĘ z odbioru."

Oczywiście nie stronię od innych firm. Może polecicie coś z firm typu NAD, Pioneer, H/K czy Denon - te firmy są mi najbardziej znane (Technics'a nie liczę bo chyba każdy zna tą markę, a jakość ich wyrobów nie zawsze jest adekwatna do ceny), chyba że są jeszcze jakieś dobre których nie miałem okazji poznać.

Kolumny:

Tutaj nie miałem zbyt dużego pola manewru jeżeli chodzi o moją wiedzę na ten temat, więc to już kwestia dla Was. Mogę tylko powiedzieć, że zastanawiałem się nad Polskimi wyrobami Typu Polaris 200 (znam kogoś kto miał nieco mniejszy pokój ode mnie a i tak kolumny grały przyzwoicie) lub Mildton 110, bądź NewMildton 200. Co do sprzętu zagranicznego, to jestem kompletnie zielony, nie wiem na jakie firmy warto zwrócić uwagę, jedynie znam kilka firm które trzeba omijać szerokim łukiem typu Audion i inne wynalazki... Jedyne co mi przyszło do głowy to Tannoy M2, ale wątpię żeby bas mnie nie zadowolił, w końcu to monitory... A może coś z mocniejszych i większych głośników tej firmy ?

Czekam na wasze propozycje. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/76420-wzmacniacz-i-kolumny-do-1500-z%C5%82/
  • Użytkownicy+

Kilka polskich kolumn znam ... niestety. Do Twojego pokoju kupiłbym właśnie Tannoy m2, lub inne monitory. Nie wiem czego oczekujesz od dźwięku, lata wypaczania słuchu przez altusy itp. zapewne zrobiły swoje. Musisz posłuchać sam, nie ma innej rady. Umów się z kimś, kto chce sprzedać kolumny i posłuchaj je. Może koś z forumowiczów w Twojej okolicy zechce Ci zaprezentować swój zestaw. Będziesz wtedy bogatszy o to doświadczenie, wtedy zapytaj ponownie. Powiedz czego słuchałeś i co Ci się podobało, a co nie. Wtedy będziemy radzić.

Robert

Chyba wiem czego Ci potrzeba. Omijaj tani sprzęt polski i tanie Tannoye szerokim łukiem - za te pieniądze możesz mieć coś dużo lepszego i bardziej dopasowanego do twoich oczekiwań. Wbrew pozorom 4,5 metra długości to nie jest tak mało, żeby to były monitory - tym bardziej że się przeprowadzasz.

Moje propozycje dla Ciebie z allegro :

Wzmacniacze :

Yamaha AX-930 - 550 zł

Marantz PM-80MkII - 600 zł

Kenwood KA7090 - 650 zł

Kenwood KA-1100D- 599 zł

Sony TA-FA30ES - 599 zł

Kolumny :

JBL TLX 20 - 499 zł

TDL Studio 10 - 800 zł

Dali 104 - 600-649 zł

Avance Concrete 200 kkII

Zdecydowanie odrzuć też Diorę jako odtwarzacz CD. Pioneera nie kupuj - nie ma do nich laserów. CD są teraz bardzo tanie, więc na pewno zostaną Co pieniądze na jeden z tych na allegro :

Harman Kardon HK 7225 - 149 zł

Denon DCD 960 - ok. 100 zł

Yamaha CDX530 - 99 zł

Yamaha 570 - 140 zł

Kenwood Dp-3020 - 100 zł

Witam.

Jest to mój pierwszy post na tym forum, tak więc witam wszystkich :) Nie chcę zakładać kolejnego wątku, więc podepnę się tutaj.

Moja sytuacja jest trochę podobna, choć ja w sumie wiem co chciałbym kupić, i czego mi brakuje, tylko póki co niestety finanse nie pozwalają na to i chyba jeszcze jakiś czas nie pozwolą.

Tak więc - od zeszłego roku zacząłem powoli upgrade'ować mój sprzęt. Posiadam obecnie kolumny Heco Celan 500, niestety są one podpięte pod dość słabiutki wzmacniacz Diory - WS350 (wersja eksportowa WS354 sygnowana jako Nikola Tesla...). Jako źródło używam komputera z podpiętym DAC'em Silverstone EB01 (na kościach BB PCM 2702) wpiętym IC Klotza do Diory oraz gramofonu (również polski poczciwy Bernard z wkładką Audio Technica).

Ogólnie w planach miałem kupienie Cambridge Audio 840A, czy klocków Primare, ale tak jak mówię - póki co nie ma na to funduszy i trzeba jakimiś półśrodkami powolutku coś zmieniać.

I tu moje pytanko o wzmacniacz używany do 1000zł (odtwarzacz CD też dokupię, mam w końcu dość pokaźną kolekcję płyt, a na odtwarzacz typu Primare CD31 raczej jeszcze trochę poczekam...).

Ogólnie chodzi mi o dobrą kontrolę basu (na większe niuanse przyjdzie czas, nie będę tu pisał o szerokiej scenie, a najlepiej o wglądzie "w głąb" bo to nie takie pieniądze...) . Nie znam niestety starszych konstrukcji i prosiłbym o podpowiedź czego mógłbym szukać w takich kwotach...

Jak sprawdziłyby się powyższe propozycje, może jeszcze jakieś godne polecenia się znajdą ?

Twoje Heco wymagają mocnego wzmacniacza i nie są specjalnie wyrafinowane brzmieniowo - dlatego pasują Ci wszystkie wzmacniacze które podałem poprzednio. Gdybyś jednak chciał więcej wyrafinowania kosztem mniejszej mocy, to w tej chwili masz na allegro :

Musical Fidelity X-A1 - 1000-1199 zł

Kora Explorer 90SI - 1000 zł

Musical Fidelity Elektra E11 - 999 zł

Linn Majik - 1000 zł

to ja pociągnę jeszcze temat ;)

palton - jak już napisałem Tannoy M2 to za mało jak dla mnie, gdyż chcę kupić sprzęt nie na wymiar a na wyrost, że sie tak wyrażę. Zamierzam się przeprowadzić gdzie będę chciał muzyki słuchać w większym pomieszczeniu ;) A co do wypaczania słuchu, to nie wiem czy dobrze zrozumiałem sens wypowiedzi, ale nigdy polskiego sprzętu nie uważałem za coś super (no może nie licząc kilku Polskich klasyków), wiem, że jakością zdecydowanie odbiegają od zagranicznego sprzętu. Zwróciłem jednak uwagę na takowy sprzęt, gdyż bardzo łatwo dostać części do takowego sprzętu, w razie gdy coś się zniszczy (np głośnik) to łatwo o zestaw regeneracyjny przyzwoitej jakości, jak i o głośnik. No ale patrząc na różnicę w jakości dźwięku to warto zaryzykować.

Dobrze stwierdziłeś, że nie jestem osłuchany, więc tutaj mam do ciebie wielką prośbę - czy mógłbyś mi napisać na jaki sprzęt warto zwrócić uwagę ? Oczywiście w granicach mojego budżetu. Następna sprawa, jak oceniasz wzmacniacze które wybrałem ? Są jakieś lepsze od powyższych Yamaszek ?

justas32 - ciekawe te kolumny, bardzo ciekawie się zapowiadają te Dali, jak i TDL Studio, ale bardzo mało znalazłem na temat tych kolumn. Czy mógłbyś mi podać jeszcze więcej przykładów (nie koniecznie z tych co sa teraz na allegro) dobrych wzmacniaczy jak i kolumn ? Co sądzisz o wzmacniaczach które wymieniłem ?

Teraz następna sprawa trochę spoza tematu i zaznaczam po raz kolejny, że jestem zielony w tych sprawach:

Zauważyłem, że wiele osób łączy mocne Yamahy ze słabszymi kolumnami jak np wzmacniacz 100 Watt z kolumnami np 80 Watt i mówiąc, że zapas nie przeszkadza. Czy Yamahy mogą bez żadnego problemu technicznego napędzać takie kolumienki ? Z tego co czytałem to kolumny powinny mieć większą moc od wzmacniacza, ale w tych przypadkach nic się nie działo...

Poszperałem jeszcze na Allegro i poznajdywałem takie o to kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Martwią mnie tylko BR z tyłu. Nie mam obecnie zbyt dużo miejsca w pomieszczeniu aby je jakoś ciekawie rozmieścić po rogach i odsunąć od ściany...

A tutaj wzmacniacze :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak oceniacie owe sprzęty ? Podałem linki z allegro (mam nadzieję że to nie problem, nie doczytałem się tego w regulaminie) aby móc od razu skonsultować cenę, gdyż nie chcę przepłacić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze jeden wzmacniacz mi się spodobał, przeszukałem ponownie Allegro i znalazłem RELOOP HA-210B

Ukryta Zawartość

Generalnie bardzo dobra cena, a czytałem tutaj na forum, że to dobry wzmacniacz, nie najlepszy ale dobry.

no i znalazłem kolumny Koda AV 702f

Ukryta Zawartość

Ciekawie wyglądają, jednak czy średnie tony będą ? W muzyce rockowej średnica jest bardzo potrzebna...

Teraz pytanie - czytałem bardzo dużo na temat wzmacniaczy i doboru kolumn do wzmacniaczy. Z tego co wywnioskowałem, to każda firma produkująca wzmacniacze i każda firma produkująca kolumny mają własną barwę dźwięku - ciepłą i zimną (nie wiem czy dobrze opisałem, ale wiecie o co chodzi ;) ). Więc problem jest taki, np jakie kolumny będą pasowały do Yamahy, Denona, H/K czy powyższego Reloop,a. Wiadomo że każdy dąży do neutralności, więc chciałbym aby ktoś mnie w tym pokierował.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)
CD są teraz bardzo tanie, więc na pewno zostaną Ci pieniądze

Niestety nie są i zapewne długo nie będą tanie. Za jakość trzeba płacić. I nie do wszystkich Pioneerów nie ma laserów.

Niestety nie są i zapewne długo nie będą tanie. Za jakość trzeba płacić. I nie do wszystkich Pioneerów nie ma laserów.

czyli mam rozumieć, że dwie stówki to mało na odtwarzacz CD dobrej jakości ?

No ale dobra, postanowiłem odpuścić sobie CD (w przyszłości zakupię, a to co mam sprzedam). Podbijam stawkę i zamiast 1500 zł mam budżet 2000. Co mi doradzicie ?

W oko wpadły mi kolumny Paradigm Monitor 7 (chyba dobrze napisałem) nie ma ich na Alledrogo, ale chcę sobie wyselekcjonować odpowiedni sprzęt, czyli po kilka wzmacniaczy, jak i po kilka kolumn które będą pasować do klocków. Możliwe, że po przeprowadzce i po ustawieniu się w nowym miejscu, będę chciał rozwijać dalej swój sprzęt - większe pomieszczenie da mi więcej możliwości. Jak już pisałem w pierwszym poście słucham różnej muzyki (nawet ciężko sprecyzować jakiej), więc dobrze by było, aby sprzęt był w miarę uniwersalny, potrafił dać kopa (rock) jak i potrafił pięknie zagrać spokojną melodię(instrumental, ballady). Nisko schodzący bas też mile widziany. Od kiedy napisałem pierwszy post, czytałem prawie po kilka godzin dziennie różne fora, przeglądałem masę stron internetowych i mam coraz większy mętlik w głowie. Wiem, że to nie minie, tym bardziej, że jak na razie nie dostałem zbyt wielu propozycji. No i tym bardziej (to mnie najbardziej nurtuje), że coraz częściej zadaję sobie pytanie - jakie kolumny będą pasować do wzmacniacza który kupię ?

Nie chcę odwalić kichy kupując sprzęt. Chce sie pierw dokładnie rozejrzeć, zbadać rynek, a potem kupić. No i przy okazji nauczyć się kilku podstawowych rzeczy, które pomogą mi w przyszłości w doborze stereo. Więc nie miejcie mi za złe, że Was tak męczę, często podstawowymi pytaniami odnośnie stereo ;) Zielony jestem niemiłosiernie...

Pozdrawiam i czeka na odpowiedzi ;)

P.S. Jest tutaj temat, w którym wypisywane były ciekawe wzmacniacze w okolicach 500-600 zł - bardzo pomocna rzecz. Może warto by było założyć temat w którym wypisywalibyśmy kolumny w granicach powiedzmy 1000/1500 zł, dla wielu (takich jak ja) to właśnie kolumny przysparzają najwięcej problemów, w końcu to kolumny są najważniejsze w zestawie stereo ;) A przynajmniej tak wywnioskowałem z postów innych ;)

1. Rozmawiamy w tym wątku o odtwarzaczach CD za 90 - 150 zł. Do sprzętu second hand za 1500 zł za całość. Nie wydaje mi się aby 90 - 150 zł to było drogo. Nie wygłaszam tu filozoficznych prawd obiektywnych, radzę co warto kupić.

2. Może uproszczeniem jest stwierdzenie, że nie ma laserów PWE i PWY. Może tylko są drogie i baaardzo trudno dostępne. Po zastanowieniu się ponownym nad tematem - nie kupuj starego Pioneera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.