Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA RX V 640 vs. PIONEER VSX D 812

Lechista

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich.

Planuję zakupić amplituner i zastanawiam się nad modelami z tematu (podobna cena). Co byście polecili?? Nie chodzi mi tylko o kino, chciałbym również w miarę dobrze posłuchać stereo. Na przodach mam Diorowskie "Polaris 300" i soobwoofer Pioneer'a S-W80S.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7644-yamaha-rx-v-640-vs-pioneer-vsx-d-812/

Z Polarisami to się chyba nie da wiele wykorzystać. Musisz przesłuchać oba modele - dla mnie Pioneer ma za mocną górę, a Yamaha gra za mało analitycznie (co i w kinie mi wadziło). Ja bym się rozejrzał za denonem/marantzem/onkyo/harmanem (niekonicznie w tej kolejności).

vorpane -> widze ze porownywales P512 do Y340 :-) Potwierdzam, Y340 na pierwszy klocek jest IMHO lichutka przy P512. Nie zmienia to postaci rzeczy - u Pioneera ostatnio drozej nie oznacza (w swojej klasie) lepiej, przynajmniej jezeli chodzi o AVR-y.

Ok, dzięki bardzo za cenne rady. Trochę szkoda że Pioneer raczej odpada, bo zdążyłem się napalić na niego.

Mam jaszcze jedno pytanko: (OT) czy jest szansa, że po wejściu do UE sprzęty RTV stanieją??

Nic nie skreslaj od razu - najpierw odsluchaj, moze stwierdzisz inaczej! Sprzet tu wymieniony jest baaardzo podobnej klasy, roznice miedzy nimi sa mniejsze niz roznice po otworzeniu okna w pokoju odsluchowym. Musisz odsluchac, to w koncu kupa kasy!

A tak nawiasem mowiac, dlaczego celujesz w ta polke cenowa? Nie lepiej zbastowac z ampa i zrobic cos z kolumnami?

MariuszJ - zapomniałem dodać że nie jestem audiofilem. Na moje ucho Polarisy grają przyjemnie, wiem że jest wiele innych dużo lepszych kolumn ale to kolejny wydatek. Co do amlitunera to wybrałem tą półkę bo chciałbym w miarę mocne kino z 6.1. Skłaniałem się w stronę Pioneera bo od 8-miu lat mam VSX 804 (ale to jeszcze ProLogic, więc jego czas już dawno minął) i nic a nic się z nim nie działo. Poza tym porównując z tą Yamahą, Pioneer jest trochę tańszy. Jeśli mówisz że różnica między nimi jest tak niewielka, to ja pewnie bym tego nie usłyszał. Jednak przed zakupem napewno odsłucham obydwa i jeszcze inne o których była tu mowa

Nie chodzilo mi o te Polarisy, tylko o to, zebys moze nabyl (do nich) centralny. IMHO wazniejszy w kinie niz np. surroundy.

Chodzi Ci o moc znaczy tzw. "wygar"? Jakie masz pomieszczenie odsluchowe? Bedziesz mial gdzie zasadzic te "szostke"?

Central i suuroundy mam. Zostało by dokupić tył centralny. Pomieszczenie mam niestety bardzo malutkie ale myślę trochę przyszłościowo (większy metraż). Co do "wygaru" to chodzi mi o to że np. gdy podłączyłem pod moje kolumny PANASONIC'a SA HE 75 to brakowało mi "potęgi" dźwięków zarówno w kinie jak i w stereo. Podkręcając głośność robił się tylko coraz większy hałas. Wydaje mi się że to sprawa mocy (może się mylę).

BTW cieszy mnie każda odpowiedź w tym temacie bo jestem raczej laikiem w tych sprawach, ale subiektywnie jakiś tam słuch mam.

Vorpane

Powiedz czym Cie zawiodla RXV800. Pytam z ciekawosci bo mam ja akurat od 1,5 roku i mialem okazje porownac jej stereo do RXV640. Osobisci wydaje mi sie ze RXV800 jest w stereo lepsza. Dzwiek jakby spokojniejszy bardziej poukladany z lepszym dolem pasma. A jakie sa Twoje spostrzezenia ????

Witam!

Może zainteresuj się Denonem AVR 1804. Mam go i również Polarisy 300 i gra to nawet nieźle. Przesiadwszy się z Technicsa wyczułem wyraźną różnicę. Przy Technicsie brakowało mocy by napędzić przody tym bardziej, że miałem również podpięte tyły. Widać było, że basy robią więcej hałasu i nie ma to nic wspólnego ze słuchaniem muzyki czy delektowaniem się KD. Choć słuchałem jeszcze Yamahy 640 i w porównaniu z Denonem, na który się zdecydowałem nie wyczułem jakiś większych różnic (chyba lepiej tu wypadła Yamaha, ale to pewnie kwestia gustu). Oba grały podobnie przynajmniej dla mnie a kropkę nad i postawiło solidniejsze wykonanie. Yamaha miała pokrętła z plastiku i powodowało to moje mieszane odczucia. Pozdrawiam i powodzenia.

Zgadza sie wkurza mnie moje plastikowe pokretlo w mojej RXV800. dali dupy. Kurna czy taka toczona galka ta jakis pieprzony prestiz dla tej firmy ??? Yamaha popraw sie !!!!! A w RXV1000 galka taka wyglada 2 razy lepiej. Dla mnie wizualny minus. Dobrze ze panela nie mam za plastiku. Dla mnie wzorem wykonania i designu jest marka Sony. Mialem STR-DB940. Wszystko pieknie wykonane nie ma mowy o jakis tandetach typu plastikowe galki czy panele z plastkiu. Ladna linia. No ale niestety ten dzwiek.....:(

Co do "wygaru" to chodzi mi o to że np. gdy podłączyłem pod moje kolumny PANASONIC'a SA HE 75 to brakowało mi "potęgi" dźwięków zarówno w kinie jak i w stereo. Podkręcając głośność robił się tylko coraz większy hałas. Wydaje mi się że to sprawa mocy (może się mylę).

IMHO, niekoniecznie. Pokoik 2.5 x 2.5 x 2.5, duze kolumny to moze dac dosc potworny efekt. Sprobuj przeniesc sprzet gdzies indziej, na pewno zobaczysz roznice. Nie znam tych polarisow, moze one sa po prostu ze swojej natury trudne do rozbujania?

Niestety, dosc trudny problem przed Toba - musisz kupic cos, nie wiedzac gdzie bedzie gralo. Wydaje mi sie jednak ze biorac (dowolny) amp z tej polki duzo nie ryzykujesz. Wszystko mozesz wyrownac kolumnami.

"Jeśli mówisz że różnica między nimi jest tak niewielka, to ja pewnie bym tego nie usłyszał"

no nie powiedział bym że jest niewiekla,raczej bardzo duża,yamaha ma zupełnie inne brzmienie od pioneera.

"Powiedz czym Cie zawiodla RXV800. Pytam z ciekawosci bo mam ja akurat od 1,5 roku i mialem okazje porownac jej stereo do RXV640. Osobisci wydaje mi sie ze RXV800 jest w stereo lepsza. Dzwiek jakby spokojniejszy bardziej poukladany z lepszym dolem pasma. A jakie sa Twoje spostrzezenia ????"

PiotrJ,dlatego tak uważasz bo posiadasz rx v 800:) i tylko według Ciebie jest lepsza rx v 800 od 640 w stereo bo może 800 bardziej ci odpowiada albo masz do niej sentyment i tyle.

POZDRO

Mariusz no jak by to były inne warunki odsłuchowe i kolumny to moze był by problem masz racje,ale jak bym porównywał w tym samym pomieszczeniu i na tych samych kolumnach to powienienem to wychwycić.

"ty uważasz że 640 jest lepsza bo akurat ją masz"

no nie znów sie zaczyna....... jesko ja nie polecam 640 w tym sensie że ja ja mam,ale ja uważam że jest lepsza od pioneera i tyle,i powiedziałem wyraznie:

"bez zastanowienia polecam yamahe,jeszcze przesłuchaj cos z oferty h/k onkyo i denona,jak Ci charakter yamachy nie spasuje"

wiec chyba wszystko jasne.

ale jak bym porównywał w tym samym pomieszczeniu i na tych samych kolumnach to powienienem to wychwycić

W tym pomieszczeniu w ktorym grala Ci wczesniej Twoja Yamaha - wtedy tak, jak najbardziej.

Na poczatku mojej pseudoaudiofiskiej "kariery" dalem nastepujacego ciala:

Ja - "te monitory nie maja niskiego basu", powiedzialem z przekasem.

Znawca zestawil je ze standow, postawil przy scianie i z glupim usmieszkiem - "a teraz?"

Moja szczeka na ziemi.

>> PiotrJ

Zawiodła mnie w kinie (bo tylko tak mogłem się jej przysłuchać). Słuchałem w EuroRTV i nie dało się skorygować ustawień, o których sprzedawca mówił, że są złe :). Wszystko grało na cholernie drogich Jamo i nawet przestrzeń mi się nie podobała, nie mówiąc o barwie dźwięku. Potem facet jeszcze coś gmerał ale nic wielkiego nie wskórał. Więc zawiodłem się, a słuchałem dobre pół godziny. Co do stereo - milczę, bo nie wiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.