Skocz do zawartości
IGNORED

Trudny wybór - miniwieża

MarcoPolo

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może mi pomóc w wyborze miniwieży. Nie mam dostępu do styczniowego nr HIFI, w którym był test takowych, czytałem natomiast kilka recenzji na temat tego testu i mam mieszane myśli. Jedyna pozytywna ocena, którą zauważyłem to miniwieża LG LX-220. Proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/7648-trudny-wyb%C3%B3r-miniwie%C5%BCa/

Ten test miniwież jest mocno kontrowersyjny, i przyznaje ze ja nie wiem jakim cudem autor uslyszal to co uslyszał. :D

Reszta jak wyżej, PC to jedyna miniwieza warta zakupu (oczywiscie w tej cenie )

A sluchales pianocrafta? Bo mysle że nie :) Więc najpierw wybierz sie do jakiegos porzadnego sklepu, przesluchaj go porzadnie, i bedziesz mogl ocenic czy kolumny sa wystarczajace na twoje potrzeby. A jak ci sie juz pianocraft oslucha to wtedy mozesz wymieniac co tylko chcesz.

Jesli nie upierasz sie przy miniwiezy to ja bym jednak namawial do kupienia wzmaka, odtawarzacza itd. Mnostwo bylo takich watkow o zlozenie budzetowego zestawu , wiec z pewnoscia znajdziesz kilka mozliwosci za pomoca wyszukiwarki.

Pozdrawiam :)

pewnie, że lepiej kupić cos innego ale ty pytałeś właśnie o miniwieże. zapytaj kornika - to on był autorem recenzji. co do tego lg to chyba pozytywnie o nim pisał kiedys andrea na forum. poszukaj andrea29 i kornik - napewno Ci pomogą. pozdr

To już zauważyłem. Prawdziwy audiofil nie przyzna się do posiadanie miniwieży. Nawet w sypialni. Jak go nie stać na drugi zestaw to kupuje jamnika. A tak uczciwie? Pewnie macie - to i doradzić koledze możecie. Bo jeszcze sobie jakiego boomboxa kupi i będziecie go mieli na sumieniu.

Hmm? Ja mam mini wieże, i sie nawet odzywać tu nie boję :) Stąd pisze jako posiadacz miniwiezy - i to wlasnie tej; lepszej miniwiezy od Pianocrafta nie znajdziesz; zaswiadcze to wlasnymi uszami. Recenzja Kornika jest dla mnie bardzo dziwna, nie wiem jak mozna miec tak diametralnie rozne wrazenia odsluchowa - chodzi mi o porownanie Pianocrafta z Technicsem. No ale to jego subiektywne odczucie wiec ok.

Pierwsza zasadą przy skladaniu jakiegokolwiek zestawu jest podanie budżetu jakim dysponujesz ;-)

wszystko zależy od punktu spojrzenia, nie każdy musi zaczynać od razu z wysokiego "C" kupując wysokiej klasy sprzęt, każdy ma prawo wyboru nawet takiego sprzętu, a przyjemnie chyba pomóc w wyborze drugiej osobie

Hd 560 Technicsa w porównaniu z Pianocraftem to tak jak porównanie syrenki z Mercem, moim zdaniem ten Technics jest do niczego, to moje zdanie oczywiście. Zaznaczam, ze nie mam uprzedzeń do marki Technics ;)

No cóż, ja o miniwieżach już się opisałem:-) A teraz dodam tylko tyle: gdybym miał 2000zł na sprzęt, zorientowałbym się którą wieżę można kupić bez kolumn. Pierwszym kandydatem jest tu Denon - chyba można kupić oddzielnie jednostkę centralną. Do tego jakieś audiofilskie kolumny - JBL LX2001/2002 (może jeszcze trwa promocja), Eltax Liberty 3+, Mission m71, Paradigm Focus v.3 i gotowe. Za 2000 system bajka:-)

Pozdrawiam!

Pianocraft 400 - dostępny na allegro za ok1900-2000. Na prezent w sam raz. A jak ktoś będzie chciał zrobić upgrade to dokupi już na swoją odpowiedzialność i za swoje pieniądze standy, kable głośnikowe i zamontuje gniazdo sieciowe a Ty w promocji dorzucisz sieciówkę DiY. A w dłuższej perspektywie w przypływie szaleństwa, szczęśliwy ktoś wymieni kolumienki na Gale3020.

Albo ustali taką kolejność i będzie czekał /a na dalsze prezenty ;-)

Co prawda to nie do mnie ale odpowiem :) Ja porownywałem oba modele kilkakrotnie. Za pierwszym razem podziekowalem Technicsowi po 5 minutach :) Ale probowalem troche dluzszego odsluchu i dla mnie zawsze to byla zupelna deklasacja Technicsa.

Dlatego mnie bardzo rozbawilo jak przeczytalem w gazecie ze ktos uwaza dokladnie odwrotnie :-), ale w koncu takie porownywanie "na sucho" to czysta abstrakcja; kazdy system musi pasowac przede wszystkim temu ktory go bedzie sluchal.

>>>Veylor zyzio nie napisał ze Technics jest syrenką w sensie ogolnym, tylko ze jest syrenka w porownaniu do Yamahy :)Nikt nie mowi ze jest zly.

Ale barbarzynskie dyskusje dzisiaj.:)

hehe dyplomaci z was ;-) ale raczej sie niczego nie naucze jka tylko będe potakiwał jak ktoś powie że to jest lepsze od tego itd ? :-) troche argumentów to będe mógł sprawdzic czy dana wada mi przeszkadza itd.

ja jestem zgodny człowiek ;-)

Ok, czas na argumenty ;) :

1. Technics HD 560 gra sucho, basu prawie brak, jakby ściszony jakiś czy cóś :)

2. Technics HD 560 gra cholernie cicho - 0 db to mniej więcej godz. 9-9.30 na potencjometrze Yamahy

3. Technics HD 560 gra w sumie nie tak źle, dopóki nie posłucha się Pianocrafta ;)

Wybacz Veylor za brak jak to nazywasz "argumentów", ale ja nie mam wprawy w tej calej audiofilskiej stylistyce typu:"średnica byla odrobinke wycofana, ale gora lśnila wszystkimi barwami, a bas byl zdecydowany i miesisty" :D

Dla mnie to są tylko zabawy językowe ktore nic nie znaczą. Albo cos gra lepiej albo gorzej, a jedyny sposob zeby to ocenic to własne uszy używane z umiarem.

Pozdrawiam

P.S. Ten denon tez ladnie gra. :)

mciej: nie ma sprawy po protu już taki jestem że ciągne temat :-) ale dzięki za szczerą odp.

zyzio: hmm -0dB myslisz że to wina wzmacniacza czy głośników ?

PS. słysał ktoś może SC-HDA710 ? takie zestawik z kolumienkami 3 głośnikowymi ... ? można też było do niego dokupić zestaw z wzmacniaczem (wiem że wymyślam ale niestety znam tego technicsa tylko z katalogu w życiu go na oczy nie widziałem tym bardziej nie słyszałem ... jest aż tak tragiczny ?)

[obrazekLUKASZ-109572_1.jpg] [obrazekLUKASZ-109572_2.jpg]

ta wieze wyzej na zdjeciu Technicsa nie czyta poprawnie nagrywanych CD-R. z mini wiez dostepnych na rynku wybierz smialo Pianocrafta polecam szkoda ze niemozna juz kupic modelu E100 ktory posiadam mam go juz 4 lata i nie czuje zmeczenia jedynie z czasem wymienilem kolumny na Paragdim v3 Studio 20. nara

=> Veylor

To że Technics gra cicho nawet przy maksymalnym wzmocnieniu to wina wzmaka - miałem kiedyś wzmaki Technicsa i zawsze miałem wrażenie ściszenia dźwięku - porównywalny Marantz, Pioneer czy Kenwood grał po prostu głośniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.