Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner i dekoder/BR

Grisza011

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nabyłem BR Panasonic DMPT 300, amplituner Pioneer 1019, telewizor Panasonic VT20 i kolumny HKTBQ60. Chcę zrobić z tego kino domowe.

Będę wykorzystywał ampli w 20% do BR,w 60% oglądanie cyfrowej TV kablowej UPC(w tym także HD), 20% słuchanie muzyki głównie klasyczna i rock.

Teraz muszę to wszystko połączyć i w związku z tym kilka pytań.

Co do jakości obrazu to wiem, że najlepiej jest łączyć przewodami hdmi.

Jednak jak to jest jeśli chodzi o dźwięk- czy też przez hdmi będzie najlepszy dla wymienionego przeze mnie zestawu?

w dekoderze(UPC Mediabox HD - model DCR7111) mam oprócz wyjścia hdmi, jeszcze cyfrowe wyjściowe gniazdo audio (digital)

i analogowe wyjście audio (na 2-ie wtyczki R i L)- tzw. cinch. Może lepszy dźwięk niż prez hdmi oferuje gniazdo cyfrowe? Z którego z gniazd dekoder mogę uzyskać dżwięk 5.1 (domyślam się, że z analogowego to raczej nie).

Teraz BluRay- Panasonic DMPT300 ma gniazda wyjściowe analogowe 5.1/7.1, hdmi,oraz Coaxial i Optical (dwa ostatnie są opisane razem jako digital)- które tutaj jest najlepsze dla dźwięku?

Amplituner gniazd wejściowych ma bardzo dużo i nie jest ograniczeniem 4 hdmi, 2 optical (choć nie wiem czy dla samego dźwięku czy też dla obrazu, 2 Coaxial (też nie wiem czy dla dżwięku czy dla obrazu), analogowych sporo, w tym jedno na 6-wtyczek (multi cinch).

Bardzo proszę o poradę jak połaczyć BluRay i dekoder UPC aby uzyskać jak najlepszy dźwięk, najlepiej 5.1, (z obrazem dam sobie radę).

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/76739-amplituner-i-dekoderbr/

Mam podobny sprzęt i mam podpięty tak:

TV Panasonic + BR Panasonic = HDMI (obraz)

TV Panasonic + UPC HD = HDMI (obraz)

TV Panasonic + DVD = HDMI (obraz)

BR + Amplituner = analogowo 6 chinch - dźwięk ( ponieważ mama amplituner bez HDMI), ty możesz poprowadzić obraz i dźwięk poprzez HDMI ponieważ ten BR posiada 2 wyjścia HDMI i jedno możesz wykorzystać do obrazu a drugie go dźwięku

UPC + Amplituner = Coaxial (dźwięk)moim zdaniem wystarczy ponieważ i tak telewizja nie nadaje nowych dekoderów dźwięków HD

DVD + Amplituner = Coaxial (dźwięk)

Jak dla mnie i mojego gustu jest b.dobrze pod względem obrazu i dźwięku.

Bardzo dziękuję bipo.

Jest jeszcze jedna sprawa...

Mam w telewizorze internet bezprzewodowy i dostęp do ipla TV i przez ten serwis chcę ogądać filmy. Powiedz mi czy lepiej jest puścić dźwięk z telewizora do amplitunera coaxialem czy optic, bo chyba chinch 2.0 to najsłabsza opcja?

Hdmi raczej odpada bo telewizor ma z tego co wiem tylko gniazda wejściowe hdmi, a nie ma wyjściowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.