Skocz do zawartości
IGNORED

denon pma-860, czy yamaha X00, X20?

TSW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post tutaj. Od razu przejdę do rzeczy. Kiedyś kupiłem amplituner kina domowego (Yamaha RX-V430), z myślą wykorzystaniu go zarówno do oglądania filmów, jak i słuchania muzyki w stereo. Jednak szybko zmieniły się moje preferencje i zamiast zestawu głośników kina domowego, kupiłem prawie w ciemno dwie kolumny podłogowe magnat (chyba model motion). Brzmienie w miarę przypadło mi do gustu, przede wszystkim mocny i miękki bas. Ostatnio próbuję jednak coś zmienić i zacząłem od zakupu używanego denona pma-360. W moim odczuciu zagrał jednak dużo gorzej. Zniknął ten miękki bas, który lubię, a wysokich prawie nie da się słuchać. Na próbę podłączyłem do nich monitory tonsil perfect, które charakteryzują się wyjątkowo płaskim brzmieniem. W tym przypadku yamaha zagrała tragicznie, a denon przyzwoicie. Nie wiem co o tym myśleć. W tym momencie myślę o dwóch wariantach: pma-860 (podobno dużo lepszy od 360-ki) i yamaha A-500, A-520, A-700, A-720, ew. A-760. Kolumn na razie nie zmieniam. Proszę o radę, które z w/w wybrać, ew. czy szukać czegoś innego? Słucham głównie muzyki gitarowej, a także klimatów pink floyd, camel, czasem włączę smooth jazz.

https://www.audiostereo.pl/topic/76777-denon-pma-860-czy-yamaha-x00-x20/

Witam! Jak sam słusznie zauważyłeś każde zestawienie wzmacniacza i kolumn zagra inaczej a żeby było ciekawiej to w każdym innym miejscu w TYM samym pokoju nawet to samo zestawienie również zagra inaczej i w tym cała zabawa. Z Denina mogę polecić PMA-960 ale jak już pisałem wcześniej bardzo trudny do zdobycia na rynku wtórnym (grający bardzo przestrzennie i z fantastycznym niskim ale kontrolowanym basem, reszta pasma bez zarzutu) a wygląd to bajka - tyle o Denonie. Natomiast jeśli chodzi o Yamahę to polecam A-1000,A-1020 i AX-900 który posiadam i używałem jako końcówkę mocy do DSP-AX1 w kinie. AX-900 to wzmak dosłownie do wszystkiego, a muzyce klimatycznej nadaje jej nieco życia a w ostrzejszych kawałkach to muzyka jest wprost piorunująca z przestrzenią i detalami, poradzi sobie z większością kolumn - generalnie niesamoeicie energetyczny klocek. Z Yamah A-7... podobno bardzo fajna jest A-720 ale nie słyszałem. A-760 ma kolega i gra ciepłym analogowym dźwiękiem, w zasadzie nic mu nie brak tylko mocowo czasem czuć niedosyt (dobry do monitorków).

Dzięki za odpowiedź piotr. Niestety nie mogę za bardzo poprzestawiać sprzętu. Chyba poszukam yamahy, bo jeśli mój amplituner gra dobrze z tymi przeciętnymi kolumnami, to logicznym wydaje się, że wymienione przez Ciebie wzmacniacze stereo tej samej firmy powinny zagrać wyraźnie lepiej. Chociaż to tylko teoria... Nie stać mnie obecnie na jakieś szaleństwa, dlatego na razie chyba spróbuję znaleźć coś z a-7xx. Moc nie jest dla mnie priorytetem.

Zatem jeśli nie moc to niech stereo będzie z Tobą. Co do Yamahy to nie schodź poniżej modeli 7... i generalnie wzmaki A-... są bardziej -miękkie brzmieniowo- od AX-... . Powodzenia!

Widzę, że trochę uogólniasz jeśli chodzi o oznaczenia Yamahy, a uważaj bo trochę mieszasz wzmaki z różnych serii i okresów. Trudno mówić o jakiejś jednaj serii 7xx. O ile się nie mylę najstarszy jest A-760, potem A-700, A-720 i AX-700. Tak samo A-1000 jest starsza od A-1020. Już prędzej można mówić o serii A-x60, A-x00, A-x20 i AX-x00.

Tak jak kolega wyżej napisał AX są mniej miękkie, mniej ciepłe, AX-900 jak dla mnie wręcz suchy, chociaż ma świetnie kontrolowany, sprężysty i nisko schodzący bas. A-720 czy 1020 grają trochę bardziej ciepło, ale nie tracąc szczegółów, nie ma tu żadnej "kluchy". Kultową opinią cieszy się u niektórych A-1000, ale jak dla mnie ten wzmacniacz miał trochę za mało basu. W mój gust najlepiej trafia A-1020, bardzo mi się podoba też AX-700 i A-720. Nie miałem okazji słuchać A-760 i A-960.

Co do Denona, możesz jeszcze pomyśleć o PMA-700V / PMA-900V. Bardzo przyjemnie grające wzmacniacze.

Miło mi, że ktoś jeszcze odezwał się :). Rafal, z tego co piszesz wynika, że dla mnie najlepszy będzie A-720. Wcześniej piotr podobnie wypowiadał się o A-760. Nie będzie łatwo je dostać. Ciekaw jestem jak brzmi A-700 w porównaniu z w/w. Znalazłem taki, tylko cena podejrzanie niska. Denony trochę obrzydził mi mój pma-360, ale nie skreślam ich. Jednak o pma-700V i 900V przeczytałem sporo krytycznych recenzji, w przeciwieństwie do pma-860. Tylko mam wątpliwości, czy ta 860-ka przypadnie mi do gustu, chociaż to sporo wyższy model od mojego, ale jednak z tej samej serii? Tego denona łatwiej jednak dostać, niż wspomniane yamahy. Pozdrawiam.

Witajcie Chłopaki! Yamaha A-760 jak pisałem wyżej, A-700 to 1983-4rok i 2x100W przy 8 Ohmach, A-1000 to 1983-4rok i 2x120W przy 8 Ohmach, A-720 to 1985-7rok i 105W przy 8 Ohmach, A-1020 to 1985-7 rok i 2x125W przy 8 Ohmach. Zazwyczaj zmiana modelu wchodziła na przełomie roku, a od 1987roku wchodziły serie AX. Jak też wyżej wspomniałem nimimum to seria 7..., seria A - gra miękko, seria AX - gra dynamiczniej ale dźwięk jest twardszy (być może w tamtym czasie była taka moda na tego typu brzmienie). Choć z drugiej strony mój DSP-AX1 z 2000r gra również miękko i suptelnie w porównaniu do AX-900 z 1987roku ,ale jeszcze dużo do powiedzenia o charakterze brzmienia będą miały kolumny i cd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.