Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki z naturalną średnicą

jodel

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam midranges-ów o naturalnej średnicy coś w rodzaju plastykowych średnich harbethów. Mają być do monitorów bliskiego zasięgu o wielkości ok. 10-12 litrów.

W głowie mam ciągle głośniki SEAS-a, chyba najbardziej przypominają mi harbethy. Tylko co warto mieć na uwadze z oferty SEAS-a?

A może jeszcze coś innego co warto by się zainteresować?

Dzięki za każdą podpowiedź

Wybór powinien zależeć od tego w jakim paśmie ma pracować głośnik, chyba że pozostałych nie masz jeszcze wybranych. Jeżeli mówisz to takiej typowej średnicy-średnicy, to powinieneś szukać takiego głośnika co ładnie gra np. od 0,1 do 3kHz, czyli prawdopodobnie około 5 cali. Z tym że przetwarzanie basu ma również wpływ na odbiór średnicy...

Wybór powinien zależeć od tego w jakim paśmie ma pracować głośnik, chyba że pozostałych nie masz jeszcze wybranych. Jeżeli mówisz to takiej typowej średnicy-średnicy, to powinieneś szukać takiego głośnika co ładnie gra np. od 0,1 do 3kHz, czyli prawdopodobnie około 5 cali. Z tym że przetwarzanie basu ma również wpływ na odbiór średnicy...

dokładnie o takich parametrach mi chodzi coś około 5" i 0,1 do 3,5 kHz

słyszałem Seas-a MCA15RCY i było bardzo OK. ale czy np. jeśli wziąłbym M15CH002 to co zyskałbym? (a tego nie słyszałem)

bo przez producenta został jako bardzo neutralny i przezroczysty głośnik

na górę nie mam jeszcze wybranego i też chciałbym jakieś propozycje

Ten seas ma bardzo ładne charakterystyki jak za te pieniądze i w ogóle. Ostatnio też przeglądałem te głośniki. Dla mnie jeszcze opcją by był scan speak Disovery 4'' 4ohm (fiber glass midrange). Z tym że ten scan speak pociągnie jeszcze wyżej, natomiast ma wyżej rezonans fs. Nie wiem czy to przeszkadza. No mniejszy jest po prostu. Natomiast skuteczność z dołu ma podobną

tytuł wątku "Głośniki z naturalną średnicą " dość niefortunny no ale jak ja to widzę

mam tweetery audax-a TM020J7 kupiłem je niedawno dla znajomego który szukał ich do w uszkodzonych kolumnach

ktoś( prawdopodobnie dziecko) powgniatał kopułki tytanowe (chyba spodobały mu się tak pięknie święcące)

ja je kupiłem a znajomy załatwił jakiś zamiennik i jest z nich zadowolony

także zostałem z tymi audaxami

chciałbym zrobić z tego małe monitory

no i do tego myślę dołożyć jakiegoś midrange-a, no właśnie i są opcje:

Audax HM100Z0 lub HM100Z2

któryś s Seas-ów Excel

albo Vifa NE180W-08

odcięcie na ok. 3,5 kHz

co myślicie o tych głośnikach

Audax to jest chyba raczej skończony i nie wiem czy je brać

o Excel-ach czytałem tyle samo zachwytów co i negatywów

Vifa niby też jest dobra

No fakt, audaxy były bardzo ciekawe (choć niezbyt inspirujące w kwesti basu) , szczególnie aerożele i węglowce. Może warto w uderzyć w coś typu lekka/sztywna membrana , AC-165 ? Dość przyzwoity na średnicy , ale z basem różnie.

Gdzie polujesz na audaxy ? U mnie jeszcze leżą 13-arki aerożele , wypadałoby dobrać do nich kompana.

ps. do tej pory nie potrafię zapomnieć brzmienia audaxów z ravenem r1 .......

Gdzie polujesz na audaxy ? U mnie jeszcze leżą 13-arki aerożele , wypadałoby dobrać do nich kompana.

na www.cadaudio.dk

ma jeszcze spory zapas choć co ciekawszych pozycji już nie ma, szkoda :(

> gipsy2

czy te audaxy z ravenem to były właśnie aerożele?

Mam Audaxa aerożela HM130Z12, gra w trzech drogach i jest b. dobrze. Z tańszych opcji to STX GDN-15-100-8-AKX. Nie słuchałem ale podobno grają. Zainteresował mnie bo ma taki sam kosz jak mój Audax. Na pewno dobrym głośnikiem jest Eton 5-880/25 HEX, może Dayton RS100-4, albo Morel np. CAW538

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.