Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - sorround i centralny w cenie do 500zł

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

dostałem na gwiazdkę ampli Pioneera vsx-915.

Chciałbym zacząć zabawę w kino domowe.

Niestety na ten moment mogę przeznaczyć tylko 500zł

W tej cenie chciałbym zakupić monitorki które chwile posłużą jako fronty a docelowo pójdą na tył i do tego jakiś prosty centralny.

Co moglibyście polecić?

Jakie linki do allegro?

Z góry dzięki

pozdrawiam

YacentY

Ze swojego w sumie niewielkiego doswiadczenia moglbym polecic tanoye M2 lub M1. Przy odrobinie szczescia mogloby sie ci udac nawet zmiescic w przeznaczonej kwocie wraz z centralnym MC. Jest calkiem niezle z ich dostepnoscia na rynku wtornym wiec mozna trafic jakas okazyjna cene.

Ale radzilbym zrezygnowac z glosnika centralnego i kupowac stopniowo zaczynajac od stereo. Przy niskim budzecie kazda stowka wiecej to znaczny skok jakosciowy.

server unreachable;--

Cały komplet głośników powinien pochodzić z jednej serii. Zastanów się nad czymś "bezpiecznym", czyli głośniki firmowe, żadnych dziwnych wymysłów pojawiających się jak meteor, a po miesiącu znikających bez śladu.

Może coś w tym stylu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie jest to z mojej strony konkretna propozycja, lecz ilustracja do rady powyżej.

Często pojawiają się jakieś niedrogie Eltaxy, czy Magnaty, do których nie jest problemem dokupić fronty.

Nie lepiej zacząć od frontów?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz fajne i naprawde w dobrej cenie.MAGNAT QUANTUM 551 CZARNE NOWE OKAZJA!!

WHARFEDALE M-AUDIO CENTER+SURROUNDY SZOK CENA -80%

WHARFEDALE M-AUDIO CENTER+SURROUNDY SZOK CENA -80%

Cały zestaw Kliknij, by powiększyć

powiększ Kliknij, by powiększyć

WHARFEDALE VARDUS 200, WYSOKA PÓŁKA, ANGLIA, NOWE

hej,

dzięki za odpowiedzi

póki co mam cholernie wąsko w pokoju i mogę zapomnieć o podłogówkach - mam tylko 33-35cm miejsca na 2 fronty.

stwierdziłem ze lepiej będzie kupić głośniki podstawkowe i jeden dać na szafkę a drugi na podstawkę.

na razie chciałbym zacząć właśnie od frontów i centralnego a tył i może suba dokupić gdzieś w okolicy wakacji

te kody 702 w zestawie nie wyglądają głupio

te quantumy 551 tez nie sa złe ale za surroundy i centrum trzeba dac ok 750zł z przesyłką czyli 250 wiecej niż za kode

o tych ostatnich nie wiem co myśleć bo cena jest absurdalnie niska czy przypadkiem jakość nie idzie za tym?

hej,

dzięki za odpowiedzi

póki co mam cholernie wąsko w pokoju i mogę zapomnieć o podłogówkach - mam tylko 33-35cm miejsca na 2 fronty.

stwierdziłem ze lepiej będzie kupić głośniki podstawkowe i jeden dać na szafkę a drugi na podstawkę.

na razie chciałbym zacząć właśnie od frontów i centralnego a tył i może suba dokupić gdzieś w okolicy wakacji

te kody 702 w zestawie nie wyglądają głupio

te quantumy 551 tez nie sa złe ale za surroundy i centrum trzeba dac ok 750zł z przesyłką czyli 250 wiecej niż za kode

o tych ostatnich nie wiem co myśleć bo cena jest absurdalnie niska czy przypadkiem jakość nie idzie za tym?

Taki pomysł - jeśli to kino do odsłuchu przez 1 osobę, to na początek można odpuścić sobie centralny przód i kupić droższe monitory. Moje procesory w Marantzu 7400 można tak ustawić, że generują wirtualny centralny, z przodu mam 2 potężne kolumny podłogowe.

Muszą jednak być wtedy ustawione precyzyjnie jak dla rasowej stereofonii, a sweet-spot w którym znajduje się głowa słuchacza i słyszy dźwięk jakby był oprócz przednich bocznych jeszcze pozorny centralny - jest wąski. To się nadaje tylko do odsłuchu jednoosobowego, ale efekt centralnego jest silny. Generalnie mam w tej chwili tylko 4 głośniki, 2 potężne przody i 2 surround lekko tylno-boczne. Nie ma w ogóle tyłów ani suba, kolumny przednie dają potężny bas, całe ciało i ściany drżą jak w Sali kinowej, a pokój jest mały. Efekty kinowe już na takim zestawie określiłbym jako porażające. Moja instalacja służy nie do kina domowego, jestem z parafii analog-stereo, ta instalacja to różnego typu eksperymenty. Jest nietypowa, wykorzystuje wszystkie możliwe dekodery Marantza ale zero jego wzmacniaczy mocy, z dekoderów i przedwzmacniaczy Marantza kable wchodzą prosto w 2 pełne niezależne tory wzmacniaczy audio stereo - przód i stereo tył.

Ze względu na wielkość kolumn, precyzyjną i przemyślaną przez mnie konfigurację procesorów/dekoderów i ogólną jakość takiej nietypowej instalacji efekty kinowe, badane przeze mnie w zasadzie tak przy okazji 4 kanałowego stereo (quadrofonia) na zaledwie 4 kolumnach są tak silne, że po powrocie z kina i dla porównania puszczeniu od razu w domu jakiegoś filmu nagranego w pełnym Dolby, na tej mojej instalacji nie tylko nie widać różnicy w jakości i potędze dźwięku, także w ruchu dźwięku towarzyszącego ruchowi obiektów na ekranie, ale wręcz jakby lepiej, naturalniej jest u mnie. A to już ciekawostka. Znaczenie ma tu wielkość kolumn, jakość 2 torów stereo przekraczająca kinową i precyzyjne zestrojenie instalacji nie pod kino a do stereofonii 4-kanałowej, co jest ekstremalnie trudne, ale jeśli już jest zrobione, to i kino na tym gra tak, że Jiżiś Maria. To tylko taka garść refleksji zielonego ludzika z innej planety - krainy analog-stereo.

Aha, jeszcze o tym Pionierze. Piszą , że ma wszytskie standardy procesorów. Kłamią, nie ma. Nie ma SRS Circle Surround II, w skrócie CS II, standard SRS Labs z Kaliforni bodajże, a Marantz ma.

ok po różnych bojach i przebojach staneło na tym, że wczoraj przyjechały do mnie Wharfedale Diamond 10.2 i Wharfedale Diamond 10.cs

zobaczymy jak to zagra podłączone do Pionka 915 i komputerka

dzięki za pomoc

Pozdrawiam

YacentY

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.