Skocz do zawartości
IGNORED

Sedno wątków o Tonsilu

Gość discomaniac71

Produkty marki Tonsil  

42 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy są konkurencyjne brzmieniowo dla produktów zagranicznych w swojej klasie cenowej?

2. 2. Czy są konkurencyjne brzmieniowo w skali bezwzględnej?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ano co prawda to prawda. Tonsil od połowy lat 90 był deptany w ziemię bo taką konkurencję na naszym świeżym rynku trzeba było zniszczyć. I może głośniki tego producenta nie są wybitne, bardzo dobre a dla niektórych nawet dobre ale czy ktoś pomyślał co było by gdyby prężnie rozwijali się przez ostatnie 15 lat a nie walczyli z trudnościami, które cały czas pogrążały tą firmę.

Sami są sobie winni. Polityka firmy była taka a nie inna i to ona w konsekwencji doprowadziła do bankructwa. To oni także sami określili że nie będą produkować kolumn z prawdziwego zdarzenia tylko skupią się na pierdziawkach za grosze. Ja rozumiem że w PRLu się nie dało ale po upadku komuny też nie? Wystarczyło zrobić rozpoznanie rynku. Drażni mnie zwalanie winy na wszystkich innych i pisanie o "złych siłach" czy "trudnościach".

Trudności są wszędzie. Tylko zastanawiające jest dlaczego na forum opłacanym z reklam firm z tej samej branży jedynie Tonsil, który się tu nigdy nie reklamował jest systematycznie glanowany "za całokształt". Mafia uczyła was jak zbierać haracze? Da reklamę- będzie dobrze opisany, nie da- można pisać co ślina na język przyniesie ? To już przestaje być tylko męczące i zaczyna brzydko zalatywać.

Nie zawierają w sobie żadnej sprzeczności. Rozumiem że każde nawet najbardziej kulturalne wypowiedzenie własnej negatywnej opinii na temat wytworów polskich pseudo legend PRLu kończy się atakiem lub posądzeniem o brak kultury. Współczuję.

Co ma do tematu ankiety o Tonsilu, negatywna uwaga na temat Diory WS 704 ? W dodatku wystrzelona, po przytoczeniu pozytywnej recenzji prasowej ? O co Ci chodzi, masz jakieś problemy ze sobą

?

Może jest i kij, i są mrówki, tylko gdzie jest mrowisko? Gdzie ten "atak" na polski rynek audio?

Tego że w Polsce są dobrzy inżynierowie nikomu nie trzeba udowadniać. Tylko prawdziwych specjalistów od marketingu nie widać. Może i istnieją, tyle że najwyraźniej zarząd Tonsilu uważa że wie lepiej i ich nie potrzebuje.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Trudności są wszędzie. Tylko zastanawiające jest dlaczego na forum opłacanym z reklam firm z tej samej branży jedynie Tonsil, który się tu nigdy nie reklamował jest systematycznie glanowany "za całokształt". Mafia uczyła was jak zbierać haracze? Da reklamę- będzie dobrze opisany, nie da- można pisać co ślina na język przyniesie ? To już przestaje być tylko męczące i zaczyna brzydko zalatywać.

Co ma do tematu ankiety o Tonsilu, negatywna uwaga na temat Diory WS 704 ? W dodatku wystrzelona, po przytoczeniu pozytywnej recenzji prasowej ? O co Ci chodzi, masz jakieś problemy ze sobą

?

Zacznijmy od tego że Twój wpis został zgłoszony do moderacji. I nie chodzi bynajmniej o moje rzekome problemy ze sobą. Pozytywnej recenzji prasowej nie przytaczałem bo wspominał o niej jedynie Polik w opiniach dumnie twierdząc że Diora była testowana na poziomie Ancient Audio DPA i innych. Taki wpis jaka wiedza Polika. Niestety podobnymi kwiatkami popisuje się większość wyznawców Diory i Tonsilu dając przy tym do zrozumienia że merytoryką i osłuchaniem nie grzeszą. Jedyne na co ich stać to ataki osobiste i groźby.

Produkty tak Tonsilu jak i Diory były konkurencyjne cenowo, ale...

ale 20 lat temu (początek lat 90-tych ubiegłego stulecia) kiedy rynek audio w Polsce jeszcze raczkował,

a dystrybutorzy szaleli z cenami, bo czego i po ile by nie mieli, to głodni "zachodu" klienci brali wszystko jak leci.

Taka sytuacja trwała w najlepsze prawie dekadę, po czym rynek w końcu się napchał, obroty zaczęły nagle spadac, klienci wybrzydzac,

dodatkowo pojawiły się tanie sieci handlowe, no i przede wszystkim internet, a wraz z nim cała masa sprzętów używanych oraz tzw. świadomośc konsumencka...

To wszystko razem i z osobna spowodowało znaczne obniżenie dochodu salonów, a w konsekwencji wymusiło obniżenie cen i mamy wreszcie namiastkę normalności,

co niestety pośrednio lub bezpośrednio uderzyło w wytwory z napisem made in poland, których ceny z kolei przez cały czas rosły

i tym samym wprost proporcjonalnie malała ich jakakolwiek konkurencyjnośc. Zresztą to nie dotyczy tylko Tonsila i Diory czy w ogóle branży audio,

bo dokładnie ten sam mechanizm zadziałał w przypadku polskich samochodów (Polonez) telewizorów (Unimor, Elemis, Biazet) czy rowerów (Romet)

które były konkurencyjne głównie dlatego, że swego czasu nic innego W PODOBNEJ CENIE nie było.

Ale czasy się zmieniły, realia rynku się zmieniły, ceny, zarobki i wymagania klienta też się zmieniły, wszystko się zmieniło, a kto przespał zmiany,

ten się obudził z ręką w nocniku i sam sobie jest winien, także na nic teraz lamenty czy lanie krokodylich łez, bo mnie osobiście to wali akurat.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Proponuję, aby Kolega discomaniac71 miał zakaz wypowiadania się w temacie TONSIL.

Firma ta wywołuje u Niego odczyn alergiczny, bez możliwości stosowania odtrutki/panaceum.

Powyższy temat uważam za świadomą prowokację i należałoby go zamknąć.

Zacznijmy od tego że Twój wpis został zgłoszony do moderacji. I nie chodzi bynajmniej o moje rzekome problemy ze sobą. Pozytywnej recenzji prasowej nie przytaczałem bo wspominał o niej jedynie Polik w opiniach dumnie twierdząc że Diora była testowana na poziomie Ancient Audio DPA i innych. Taki wpis jaka wiedza Polika. Niestety podobnymi kwiatkami popisuje się większość wyznawców Diory i Tonsilu dając przy tym do zrozumienia że merytoryką i osłuchaniem nie grzeszą. Jedyne na co ich stać to ataki osobiste i groźby.

Zacznijmu od tego że w ciądu ostatniego miesiąca mam okazję z toba co najmniej drugi raz dyskutować na temat Tonsilu. Nie uważasz że twoja obsesja przybiera na sile ? Dlatego zgłosiłem do moderacji cały ten temat. Takie objawy powinny znikać wstydliwie ze stron internetowych

zanim wygeneruja równie sensowne dyskusje.

Może jest i kij, i są mrówki, tylko gdzie jest mrowisko? Gdzie ten "atak" na polski rynek audio?

Tego że w Polsce są dobrzy inżynierowie nikomu nie trzeba udowadniać. Tylko prawdziwych specjalistów od marketingu nie widać. Może i istnieją, tyle że najwyraźniej zarząd Tonsilu uważa że wie lepiej i ich nie potrzebuje.

Nic dodać, nic ująć. Tylko że owi inżynierowie pracują już gdzie indziej. Muszą z czegoś żyć.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Tia, wszystkiemu winni audiofile i wielbiciele hiendu.

Nie chcieli kupować paździerzy.

To takie niepatriotyczne...

Panowie, zamykam temat. Jak kilka innych podobnych wątków o Tonsilu, ten również zaczyna przeradzać się w kłótnię, bo tak na prawdę nie ma obecnie nad czym dyskutować. Będą fakty, będą produkty - wówczas będziemy się Tonsilem zachwycać lub kręcić nosem.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.