Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta granitowa

Royber

Rekomendowane odpowiedzi

>mrbudziol tak zwykłe wiertła są co 0,1mm , tylko tak jak w reklamie pewnego piwa "prawie" nadają się do wiercenia w kamieniu , wobrażasz sobie wiercenie zwykłym wiertłem 42mm w cienkiej płycie granitowej ?

kamień to nie drewno czy stal , tu jak się coś spieprzy to element idzie na śmietnik , jeśli jakimś cudem udałoby ci się wywiercić takim wiertłem otwór w kamieniu to wyglądałby jak lej po bombie ;-)

dla średnicy 42mm stosuje się specjalne wiertła rurowe które zamiast widi (tak jak w zwykłych) mają "zemby" z diamentu , są to drogie nażędzia i dlatego areg miał problemy ze znalezieniem chętnego do wykonania takiej roboty

płyta granitowa a w niej otwory na rozety z polerowanego brązu a w rozetach lampy a w lampach prąd :)

a poważnie buduje pre lampowy i tak mnie poniostło z obudową genetalnie ma być metal (brąz i stal polerowana) i kamień (czarny granit okazało się że wybrałem jakieś twarde diabelstwo ale za to piękne)

mam jeszcze pytanie jaki klej polecacie do połączenia kamienia i metalu?

pozdrawiam

areg

Nie wszystko high-end co się świeci......

sebax> zgadzam się z Tobą ale nie zaznaczyłeś wyżej że chodzi o wiertła do kamienia...;) nie wiem jakie sa kolejne wymiary takich wierteł ale zwykłe sa co 0.1mm... napisałem jednak że do kamienia to raczej widia, diament lub tytan...;)

>mrbudziol ok ;-) przecież nie można być specjalistą w każdej dziedzinie , kamień jest kruchym materiałem więc nażędzia od jego obrubki muszą być całkiem inne niż do np. betonu , stali lub drewna

>areg dobry jest klej montażowy do kamienia (taki żółty dostępny w hurtowniach budowlanych) nazywa się "Montage Fix" , ewentualnie żywica epoksydowa , pomysł z lampowcem w obudowie z kamienia już przerabiałem , kupiłem specjalnie do tej roboty wiertło rurowe o średnicy 30mm (kosztowało 380zł a wywierciłem tylko 4 otwory)

znasz dokładną nazwę granitu jaki sobie wybrałeś ? z reguły czarne granity nie są takie złe w obróbce , najgorsze są czerwone (bardzo twarde)

teraz tak myślę : jeśli w otwory będą wsadzone kołnieże to otwór może być większy np. 50mm , kołnież powinien to przykryć a i wiertło łatwiej znaleść .

areg

Jeżeli jeszcze poszukujesz kogoś kto by Ci wyciął otwory w kamieniu to spójrz na tą stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oni wycinają min. otwory za pomocą strumienia wodnego pod bardzo wysokim ciśnieniem (3800 atm.) z dokładnością do 0,001 mm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wiertłem, na otworach są rozety wiec dokładność jest wystarczająca

W ciągu 2-3 tygodni mam nadzieję skończyć projekt wieć pochwale sie na forum

pozdrawiam

areg

zrezygnowałem z otworów 42mm położonych blisko siebie ponieważ istniało ryzyko pęknięcia płyty. nawiercone są 3 x 30mm pod lampy i wycięcie pod panel sterujący z potencjometrem. Problem dużych otworów obszegłem sposobem :) ale o tem potem......

a tu projekcik pre :)

do wykończenia zostało już niewiele

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

>>awaria

efekt tutaj

Ukryta Zawartość

pozdro

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.