Skocz do zawartości
IGNORED

AVATHAR - harman/kardon AVR430 & B&W600

Avathar

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Jak obiecalem wpisuje sie ostatni raz. Moje poszukiwania dobiegły końca, pozdrawiam wszystkich zwolenników Yamahy - donry sprzęt i nie drocze się juz. Mam mojego wysnionego harman/kardon avr430, kupilem w ciemno gdyz zadan firma w polsce jeszcze go nie ma jego cena wywolawcza detaliczna wynosi ponad 6000 zł. Pierwszy moment zobaczenia urzadzenia - doslownie "kopara mi opadla" (nie jestem adiofilem wiec slowa moga nie trafiac co do niektorych). Wyglad, wykonanie i nonajwazniejsze funkcjopnalnosc i pilot (podswietlany) - sa niesamowite w porowaniu do starzszych serii. No nic kupilem i pojechalem wporst do top hi fi zwolennicy Yamahy w malopolsce wiedza co to za firma z reszta nie tylko, zazyczylem sobie podpiecie do b&w 309 - ale!! - gralo to cudownie - lecz gosc powiedzial panie wywalil pan tyle kasy na amplituner podlaczymy panu 603 - dla porownania - i wtedy stalo sie nie moglem przerwac odsluchu, moje cialo pokrylo sie potem... nie potrafie opisac tego co sie dziala w miejscu odsluchu - gosc wymiekl powiedzial ze dawno nie slyszal czegos takiego :) no i kupilem sposcili mi tak ze wyszlo zaledwie 300 zl drozej niz allegro :) - a juz nie moglem sie doczekac tego w domu. Podpinajac w domu niestety narazie do kompa i tylko 2x 603 + lcr60 - niestac mnie na tyly z b&ww przynajmniej teraz i podpialem na tyla stare kolumny osny z mikro wiezy - niezle wykonanie sredni dźwiek. Spoczatku cos mi sie poprzestawialo i sie zalamalem :(, ale jak doszlem do zresetowania ustawien to ujawnil sie demon mojej glowy :) - to jest ot co chcialem u slyszec :), co prawa to nie to co sie dzialo w sali z dvd polaczonym super i na kablach za 1000 zl ale nmarazie mi wystarczy, jak dorwe kasy kupie dvd i odepne to spod kompa wtedy wyrwe z tego harmana "drugie serce". A glosniki jestem w szkoku - nie wiedzialem ze one tak poieknie brzmia :) - dal mnie super :). Jak kots chce zebym opisal funkcje harmana nie ma sprawy tylko napiszcie, najlepsze jest wylaczanie podswietlania na amplitunerze albo regulacj jego jasnosci :). Pozdrawiam - kupilem harmana za granica za polowe ceny det w polsce :) - wiec chyba nie przeplacilem.

https://www.audiostereo.pl/topic/7718-avathar-harmankardon-avr430-bw600/

W sumie to po calej nocce rozgryzlem wszystko :) procz polaczenia multi room i konfiguracji poprzez RS323. Nie bardzo wiem jak sie tuner konfiguruje ale mysle ze dzisaij t orozwale, pasoala by instrukcja ale narazie ciemno to widze - tego modelu wogole nie maja w TRANSAUDIO (glowny dystrybutor harman/kardon), gra to ... pieknie. :)

Avathar WRESZCIE!!!!!! ;)) i dobrze że jesteś zadowolony,ja też byłem bardzo podniecony jak pierwszy raz posłuchałem swojego sprzetu choć połowe tańszy, też byłem spocony;) a co dopiero ja sprzet kosztował około 10kzł to się nie dziwie;)a co do brzmienia w domu kontra sala odsuchowa to raczej zawsze tak jest że w sali jest lepiej a w domu jest małe zdziwko wiec to nieziemskie brzmienie to raczej nie zasługa kabli za 1kzł (choć napewno działały na +) ale to raczej bardziej zasługa pomieszczenia,a propo to jaki ty masz pokój? bo jak mniejszy znacznie od odsłuchowego albo wiekszy to może to być przyczyną,a tak poza tym to jak będziesz grzecznie i z kulturką dyskutował i pisał recenzje z odsłuchów jak tą co napisałeś to możesz wpadac na forum zawsze będzie wiecej tu wpisów;) tylko bez jakiś fachowych porad no chyba że to będzie rzeczywiscie fachowe,więc słuchaj słuchaj i za kilka miesięcy wpadnij i powiedz jakie + albo - wychwyciłeś;) POZDRO

Spoko dzieki :). 10 000 nie dalem :) - naszczescie - ale i tak sie spłókalem do zera :), ja mam pokoj 20m2, ale mam na dole bardoz ladne pomieszcze nie do kotrego to zniose jak tylko kupie projektor :) i dvd :)

Czesc,

Avathar, zdradzisz gdzie kupowales sprzet? Zastanawiam sie nad tym, czy nie warto wybrac sie za granice i tam kupic sprzetu. Jezeli cena = 1/2 z 6000 to za zaoszczedzone 3000 warto pojechac. A juz za miesiac bedziemy mogli wszystko przewozic legalnie bez cla - wiec moze warto wstrzymac sie z zakupem - drożej chyba w legalnym imporcie nie będzie, a jeżeli mam kupować na allegro to równie dobrze mogę zrobić sobie wycieczkę.

Ostatnie posty zupelnie mi zamieszaly w glowie. Ja przymierzam sie caly czas do zakupu i myslalem o B&W 603s3 i Yamaha AVR 640, a teraz pojawily sie posty o nowej serii (650), wiec tym bardziej warto poczekac az pojawi sie on w regularnej sprzedazy.

O H/K na ampli akurat nie myslalem (raczej alternatywnie o Denonie 1804), napisz jakie masz (lub planujesz mieć) do tego kompletu źródło? No i dla mnie najważniejsze na początek - jak to gra w stereo? Znacznie więcej czasu spędzam przy muzyce, niż przy kinie i interesuje mnie jak to brzmi przy 2 nowych B&W.

Pozdrawiam,

Adamu

Gratulacje Avathar

w końcu nie będą mówili że jesteś teoretykiem !

Ja słucham swojego (też importowanego) AVR230 od trzech dni i nie moge sie oderwać - pierwsze wrażenie H/K nie jest zamulony jak pisał kiedyś Elfan, fakt w porównaniu np. do Y na pierwszy rzut ucha wysokich tonów jest mniej ale tylko na niektórych płytach (na niektórych wydawało mi sie że jest ich nawet zbyt dużo) - po prostu słychac wysokie tony tylko tam gdzie powinny byc ! ilość szczegółów które usżłyszałem sprawiła że zacząłem przesłuchiwać wszystkie płłyty od nowa one brzmią po prostu zupełnie inaczej usłuszałem rzeczy np. ciche dźwięki w tle których istnienia się nawet nie domyslałem a to wszystko przekazane bez nachalnych "syków" uderzenia talerza w perkusji brzmią jak metalowy talerz a nie "syczą". Wokale są bardzo "bezpośrednie" , lokalizacja źródeł dźwięku świetna. Najbardziej jednak rzuca się w uszy potęga brzmienia - czuć że H/K ma moc i potrafi jej użyć.

Teraz wady - lekkie uwypuklenie wysokich tonów byłoby jednak wskazane (czasem chciałoby się żeby te talerze zaznaczyły się nieco wyraźniej) ale sądze że kolumny B&W serii 600 załatwiłyby sprawę - są one za ostre do ostrych systemów (czyli wiekszości amplitunerów) ale wydają się wymarzone do H/K, podobnie warto chyba nabyć kable z dodatkiem srebra (np.głośnikowy Atmos Silver za ok 30zł/mb). Druga wada to tak naprawdę wina "szczerości" Harmana - niektóre płyty brzmią gorzej niż na mooim starym Onkyo - dotyczy to szczególnie tzw. "piratów" i płyt gorzej nagranych H/K bezlitośnie pokazuje ich wady, Onkyo przekazywąło mniej szczegółów ale przez to te płyty brzmiały przyjemniej (jakby bardziej gładko) a teraz nie chce mi się ich słuchać.

"Druga wada to tak naprawdę wina "szczerości" Harmana - niektóre płyty brzmią gorzej niż na mooim starym Onkyo - dotyczy to szczególnie tzw. "piratów" i płyt gorzej nagranych H/K bezlitośnie pokazuje ich wady, Onkyo przekazywąło mniej szczegółów ale przez to te płyty brzmiały przyjemniej (jakby bardziej gładko) a teraz nie chce mi się ich słuchać."

klemens to jak Ty na ampli za 3 tyś odruzniasz oryginał od pirata to przyznam że masz ucho niezłe;) chciałbym tak jak Ty ;) no chyba że to pirat wyjątkowo fatalny z mp3 przerobiony miałem raz takiego,ale jak tłoczony to róznic między orginałem raczej jest trudno wychwycić i jeszcze na ampli do kina.A co do zaumulenie to ja słuchałem H/K 3550 a nie 230,może sie coś zmieniło,ale watpie żeby H/K to zrobiło,dla mnie przymulenie to brzmienie bardziej kluchowate,czyli bas,mniej przestrzenne,jak i dynamiczne,góra mniej szczegółowa,i wszystko to ale napewno nie w jakiś bardzo duzych róznicach bo mowa o ampli za 3 kzł wychwyciłem między H/K 3550 a Yamahą 640,ale to zalezy w dużej mierze od kolumn ,pomieszczenia ja słuchałem tego na tych kolumnach co mam obecnie,i w pomieszczeniu około 20m2,i w moim przypadku góra pasma nie jest wyeksponowana czy też kłująca po uszach ale tez nie jest przymulona,a średnica i przestrzeń jest dla mnie super tak samo i bas, suchy i zero rezonansu(oczywiscie biorąc pod uwage cene sprzetu) jak na takie tanie kolumny towarzyszące.

P.S a Ty na jakich słuchasz kolumnach??

POZDRO

>elfan

słucham na Celestionach serii F (F30 front, F35 central, F10 surround)- bardzo fajne angielskie głosniczki a w swojej cenie nawet rewelacyjne - wszyscy rozpływają się nad stosunkiem cena/jakość w kodach - moim zdaniem Celestiony dają jeszcze więcej - za rekomendacje powiem że wymieniłem na nie Paradigmy Monitor 3 które miałem wcześniej. Wada jest jedna - małe 13cm membrany nie zdziałają cudów w dziedzinie basu chociaż bardzo sie starają (bas jest np. znacznie lepszy niż w wychwalanych wharfedale diamond) do basu paradigmów sporo im brakuje, maja za to lepszą średnicę, stereofonię (rewelacyjna przestrzeń dosłownie znikają z pomieszczenia) i przyjemniejsze wysokie tony - szczególnie dobre do ostrej elektroniki której potrafią pomóc sie ucywilizować. Kupowałem je do dość ostrego Onkyo do Harmana wybrałbym coś innego (może B&W)

Subwoofera na razie nie posiadam.

Źródlo - mysle o harmanie tez ale czekam na serie podobna wygladowo do nowej serii, narazie mam odtwarzacz sony i komputer poprzez audig - to prawda niektore mp3 brzmia fatalnie wrecz tragedia na glosniczkach komputerowych lepiej, ale jak jet odpra plyta albo mp3 - dźwiekk w calym jego przedial jak dla mnie rewelacyjny przynajmniej na moich kolumnach, bas jest nie samowity idzie w podlogejest tk gleboki ze moi kumple sa w szoku jak takie nie wielkie glosniczki moga tak go zaprezentowac - nie rozumie co to znaczy przymulasty?? Na mojej konfiguracji w pokoju nie rewelacyjnym dynamika jest niesamowita ale tez nie denerwujaca, nawet moja dzwczyna powiedziala ze tego sie chce sluchac glosno, bo dźwiek z zerowymi znieksztaleceniami mocny dynamniczny i wszystko pokazuje co tylko jest zapisane, niektorych rezeczy to ja wczesniej wogole nie slyszalem teraz brzmi to super. Gorzej z dvd z komputera nie da se wrecz tego ogladac - dlatego niestety ale teraz zbieram na dvd i projektor - czas wyalic dobry telewizor :).Co od porownania 3550 do 430 - nie ma co porownywac amplitunera za 2500 do 6400 :-), a najbardziej cieszy mnei to ze nawet cichutko jak sie slucha (dobrego źrodla) to dźwiek jest idealny, nie przeklamany wszystko slychac kolumny tak jak by znikly z pokoju, a bas nawet jak jest cicho idealnie chodzi po podlodze doslownie wlos sie jezy - mowie caly czas o stereo. Myslalem ze LOGIC7 - to jakis syf - ale przy źrodle cyfrowym naprawde bardzo to przyjemnie ra na 5 kanalach :). I przestrzennosc na 6:) Podoba CI sie ta galka niebieska?? bo mi strasznie :) - wyglad jego jest idealny :) taki interkosmiczny :) delikatny bez przepychu a zarazem taki profesjonalny, a jaki masz piolot?? w 230?? bo ten w 430 jest bardzo ladnie wykoanny - porownywalem z pilotem yamahy1400 to nie ma styku Y. Material, wyglad, przezystosc :), niemoge sie doczekac jak bede mial dvd :), a kable mam moster cable za 50zł/m - naprawde rewelacyjne :). Tak sie podniecam a to dopiero polowa tego co to bedzie grac po miesiacu i jak kuupie dvd :).

Avathar a mówiłem bez takich dużych emocji,nie chce Cię zasmucac ale w większości przypadków jest tak że sprzet świerzo kupiony zawsze sprawia ogromną radoche nawet za 500złzł a nie mówiąc już o wiele droższym,wiec wszystko wychodzi w praniu jak będziesz użytkował tego jakiś okres czasu,ale zycze Ci zebyć za rok był tak samo podniecony,a dvd to raczej harman ma troszke kulawe z tego co słyszałem,więc nigdy nie kupuj kompletu bo to czesto na niekorzyść wychodzi no chyba że chodzi o wygląd, ale przecież dzwiek jest najwazniejszy;) a wygąd nowej serii z niebieskim podświetlaniem to nie będe się wypowiadał,choć nie ukrywam ze to troszke jarmarcznie :) ale kazdy ma inny gust ale jak wyżej napisałem dzwiek jest na 1 miejscu,a jesli chodzi o porównanie 430 do 3550 to czemu nie?? mi tylko chodzi o to jakie różnice wychwyciłeś,wiesz + i -,a różnica w cenie to się nie sugeruj bo to różnie jest,a poza tym jak byś nie słyszał różnicy między 3550 a 430 to po co przepłacac??,więc z tego powodu moje wczesniejsze pytanie:) POZDRO

Jakos mi sie z Toba nie chce dyskutowac.... a moj harman napewno gra gorzej niz twoja Y i 3550 ale nie mam co z kasa robic i kupilem prawie najdrozszy model. A jeśli Twoim zdaniem nowa seria jest jarmaczna to jestes prze .... i dlatego nei chce mi sie juz z Toba pisac - nawet lepiej bedzie jak nie bedziesz wchodzil na moje posty. Najladniejsza jest yamaha oklepana!!! z dwoma galkami jak u rubina, i dzwiek pewnie tez ma ladniejszy :). Pozdrowienia - widze ze jestes zamkniety w sobie - no nic moze byles bity. :) Dziwie Ci sie jak bym kupil sprzet za 30 000 z B&W 800 pewnie tez bys powiedizal ze wyglada jarmacznie i gra tak samo jak Twoja Y albo gorzej - "to po co przeplacac" - jestes ograniczony - to sa moje ostatnie slowa do Ciebie....

Avathar - zanim dozbierasz do tego DVD i wszystkie kolumny, to na rynku bedzie już model MK V i znowu bedziesz musiał ampli sprzedawać ;-) Nie lepiej było kupic tańszy ampli, ale za to z DVD i głosnikami ? Tak bys przynajmniej sobie posłuchał ...

A tak to jak kupic sobie felgi BBS z oponami Potenza S-03 i założyć to do dużego fiata.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Avathar a juz myslałem że zaczniesz normalnie dyskutowac,a tu prosze,chciałem spokojnie z gostkiem pogadac to mnie zjechał ze jestem zamknięty w sobie,no nic tak to juz bywa z niektórymi jak się chce porozmawiać NORMALNIE,naprawde bardzo jesteś uczulony na chocby kropelke krytyki,już to nie raz zauwazyłem,do momentu jak Ci wszyscy powiedzą że masz wszystko lux i klawe to jest spoko ale jak ktos inny gust ma od Ciebie i w tak błachych spawach jak np omawiane pokrętło głośności to już brak mi jest słów:/ a ja tylko grzecznie zapytałem czy słyszysz jakąś róznice między 3550 z 430 i uzyskałem taką odpowiedz,więc spoko sie z tobą rozmawia.......

Nie pękaj El.... DVD kupie za pare dni :), i bede sie cieszyl - a tyly narazie to naprawde zbedny wydatek te sony graja rewelacyjnie. Zreszta w kinie wiesz ile i jak pracuja tyly, a co do tego ze wejdzie wzmaciacz nowsyz ibede sprzedawal tego - to sie z tym nie zgodze, dźwieku juz nie da sie udoskonalic, a najnowsze systemy dźwieku przestrzennego to swoja droga - narazie ledno mozna plyty w dobrym 5.1 spotkac a gdzie tam 7.1 czy jakies inne wiec myslle ze to bedzie najmniejszy rpoblem :) przynajmniej dal mnie :), Wlasnie jakie dvd do tego polecacie?? i czy kable za 100 zł coaial jakis wystarczy?? w miare dobrej marki?? Wlasnie slucham sobie MIke Olfield - boshe.... ale to gra.... co bedzie jak zapuszcze to z dvd :) - rewelacja.

Avathar: jak tak to zwracam honor. Z tymi formatami to masz oczywiście racje. 6.1 i 7.1 to dla mnie całkowite nieporozumienie. Z resztą ja i tak mam 4.1 :-)

A cyfrakta to możesz sobie kupic Profigolda 4000 (160zł) lub tego XLO (200zł) co ostatnio kilka osób zachwalało.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dzieki za rade z kabelkiem Elb.... a co sadzisz o DVD?? czy az taka roznica est w brzmieniu z takiego czy takiego?? czy lepiej patrzyc na bajery do ceny?? jak uwazasz?? bo jeszcze za dvd sie nie rozgladalem :).....

Ale to minie nie o minie. !! A divix na takim amlitunerze to naprawde porazka heheh (z kompa), muzyka jest spoko - zalezy jeszcze jaki rodziaj mp3 ew wav :) ale to napewno nie to samo co dvd polaczone kablem za 100 czy 200 zł. A co do przyszlosci :), to ja sie troszke zabezpieczylem :), moj ampl obsluguje 5.1 6.1 7.1 i pare fajnych formatow DD. Wiec z wymienianiem zaniedlugo raczej nie bede mial porblemow, kupiolem taki drogi bo wiem jak moc i rezera prodowa ma wplyw na dźwiek :) - a ten naprawde ma wykop, nie mam suba a nie da sie wytrzymac, "flaki zabijaja si o zolodek" - wspaniale uczucie, bas na nie kotrych utworach schodzi tak nisko ze nie wiedzialem ze wogole ten sprzet takie cos pokaze :). Elfan to nie do Ciebie wiec nie odpisuj idz na burek poszukaj nowej yamahy.

"Elfan to nie do Ciebie wiec nie odpisuj idz na burek poszukaj nowej yamahy."

Avathar a co nie moge odpisac,jesteś naprawde prze....... koleś :)..........nie martw się bede Cię tropił co powiesz tu na forum,i jak palniesz jakąś głupote to nie martw się zareaguje;) POZDRO

P.S avathar sądząc po opisie "o mnie" jesteś poczatkujący audiofil ,to jak jest to szczere to za jakiś rok albo i mniej twojego ampli powinieneś się pozbyć i kupić jakiś fajny wzmacniacz stereo,bo jak przecież audiofil z ampli do kina........ ;) i dla ciebie cos z mocnym basem tak zeby szyby z futryn powypadały;) reszta się nie liczy bo po co........ .

"Ja najczęściej oglądam na 4.0. Mam nieduży pokój i spoko wystarczy."

Lestat to raczej nie masz fełnego systemu kina domowego,owszem można tak ale bez suba i centrala to nie to co 5.1,ale ja też się zgodze że o wiele wole 5.1 lepszej jakości od 7.1 gorszej.

elfan,

Niekoniecznie 4.0 jest gorsze od 5.0. Wszystko zależy od klasy głośników. Bezsprzecznie słuchanie kina na Kodach bez centralnego to porażka, w przypadku quadrali Ascent (takie ma Lestat) nawet bez centralnego efekt będzie lepszy niz u Ciebie. U siebie też póki co dałem sobie spokój z głośnikiem centralnym........

Pozdrawiam

jesko,a dlaczego na kodach jest żle,nie to żebym bronił swego ale dziury podczas słuchania wsstereo nie uświadczyłem(mowa o czystym stereo bez upiększaczy) i scena jest raczej wypełniona,oczywiście nie obszerna bo tego to od takich frontów grzech wymagać,i prubowałem beż centrala na samych frontach i dialogi odczuwałem po środku,oczywiście nie było to tak dokłądnie i wyrąznie jak z centralem,i dlatego bez niego jest kiepsko,słuchałeś juz tak i konkretnego modelu ze już wiesz?? sam kiedyś muwiłeś że bez centrala przednia scena w kinie to nie to co z centralem,obejśc sie można ale to nie to co ma być i to samo tyczy sie suba.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.