Skocz do zawartości
IGNORED

AVATHAR - harman/kardon AVR430 & B&W600

Avathar

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam u siebie 4.1, a jak wyłącze suba to 4.0. 5.1 grało u mnie zawsze gorzej niż 4.1 (możliwe że ze względu na gorszą końcówkę na centralny - H/K signature 1.3 vs Metaxas na przody) i to niezależnie jakiego centrala bym nie próbował, więc zostałem przy 4.1 i słucham w opcji Phantom (dźwięki z centrala są po równo rozdzielane pomiedzy L i P kanał). Wpływ ma na pewno również fakt, idealnego "audiofilskiego" ustawienia kolumn - dźwieki z virtualnego centrala mam zawsze idealnie po środku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

U mnie z tego co dojrzałem wszystkie końcówki mocy są takie same. Uzywałem kiedyś "pożyczonego" centrala i było nieźle. Jasne że w kinie pewne rzeczy lepiej słuchać na kanałach do tego stworzonych. Ale jak się niema co sie lubi to się lubi co się ma. Generalnie nie narzekam. Centralny i Sub mam wyłączony i dźwięk jest przekierowywany do głównych kanałów.

Wnioskuje elfan ..... ....... ze chcesz powiedziec ze moj harman kardon w 7.1 jest gorszy niz twoje ..... w 5.1 heheh i jeszcze na kodach. Jestes niezly jajcarz.... i nie denerwuj sie ze ludzie maja wiecej kasy od ciebie i maja lepszy sprzet... i nie musisz im mowic ze nie potrzebnie przeplacili bo Twoja yamaha i tak lepiej gra.... I nie martw sie nie jestem audiofilem i raczej nie bede, lubie dorby dźwiek - poniewaz sprawia ze sie lepiej relaksuje, a film tel lubie obejzec. I jestem bardzo zadowolony z mojego amplituner i w zyciu nie zamienil bym go zwlaszcza na Twoja Yamahe, nawet jak by mi mialo to pare tysiecy zstac w kieszeni.

"Wnioskuje elfan ..... ....... ze chcesz powiedziec ze moj harman kardon w 7.1 jest gorszy niz twoje'

Avathar nie o to mi chodziło,ale zdolnośc do zrozumienia tekstu jest bardzo słaba........,mi chodziło o to że lepszy jest sprzęt ogólnie w lepszej konfiguracji 5.1 od gorszej 7.1,nie traktuj tego tak osobiscie,przecież nie tylko samo ampli gra,do 7.1 potrzeba więcej głosników kupić niż do 5.1 wiec ja cene gorszych kolumn i ampli 7.1 można kupić cos lepszego w systemie 5.1,tak samo stereo i system 5.1.

J"estes niezly jajcarz.... i nie denerwuj sie ze ludzie maja wiecej kasy od ciebie i maja lepszy sprzet... i nie musisz im mowic ze nie potrzebnie przeplacili bo Twoja yamaha i tak lepiej gra.... "

Avathar ja nie wchodze w Twoje osobiste sprawy finansowe wiec wypadało by żebys ty też tego nie robił,a czemu twierdzić że mnie nie stac?? przez to że mam taki sprzet jaki mam??? słuchaj moze mi to wystarczy,i nie mam sensu wywalać kasy ,ja jestem z tego co mam bardzo zadowolony,i czy słucham muzyki czy oglądam filmy jestem bardzo podekscytowany i wogóle nie narzekam,choć sprzet już jakis czas mam w przeciwieństwie do ciebie,i kiedy ja tu napisałem ze moja yamaha jest najlepsza!!!!!,koleś ręce opadają cholera.......,masz naprawde ciekawe poczucie humoru.......;)

" I nie martw sie nie jestem audiofilem i raczej nie bede, lubie dorby dźwiek - poniewaz sprawia ze sie lepiej relaksuje, a film tel lubie obejzec. I jestem bardzo zadowolony z mojego amplituner i w zyciu nie zamienil bym go zwlaszcza na Twoja Yamahe, nawet jak by mi mialo to pare tysiecy zstac w kieszeni."

jak nie jesteś audiofil to wymarz to co napisałeś w "o mnie",szczery koleś z Ciebie nie ma co.......... ;) i kto Ci muwi żebys zamieniał?? i jeszcze na yamahe,przeanalizuj moje wypowiedzi....... ja sie pytałem czy słyszysz róznice między 3550 i 430,co w tym złego czemu sie tak bronisz..... może przez twoja szczerosc :)..........a to że wolisz drozsze choc nie słyszysz że lepiej gra chocbyś miał nawet kilka tys zł zaoszczędzić,no cóż jesteś rozrzutny,ale jest jedna satysfakcja,masz drozszy sprzęd,po co kupowac jakiegos tam 3550 jak można kupić 430,ludziom sie powie że 6 tyś detaliczna a nie jakies biedne 3 tyś ;) dzwiek sie nie liczy w tym wypadku,czy słyszysz róznice czy też nie, co tam.......;) naprawde śmiać mi sie chce z takich ludzi,znam takiego osobiście kolesia podobnie postepującego;) wiec POZDRO Avathar ;))) i skresl początkujacy audiofil;)

może dodam swoje trzy grosze , otóż testowałem zestaw Kody na moim Harmanie

i mogę dodać tyle że grały beznadziejnie natomiast z Yamahą 440 nie było tak żle

drugą sprawą jest to że ten zestaw Kody 5 + 1 był z bocznym wooferem w kolumnach przednich

ale szybko oddałem i wziąłem nowe JBL E100 nortridge oczywiście w pełnym zestawieniu

7 + 1 i już na tym pozostałem , różnica była niesamowita między Kodą a JBL

wniosek został jeden , koda jest dobra ale z yamachą a nie z hk

i o to włąsnie chodzi że nie każde kolumn zgrają sie z każdym ampli wiec trzeba dobierać,ale nie mozna uogólniać że ampli np h/k są słabe z kolumnami np kody,bo modeli i ampli i kolumn jest kilka wiec bardzo trudno to okreslić mozna jedynie przypuszczać.

elfan,

Tak jak mówisz, w przypadku kody dialogi może i będą na środku ale lokalizacja poszczególnych dzwięków jest nie najlepsza, dlatego potrzebujesz centrala. Oczywiście nie chce powiedzieć, że w przypadku lepszych głośników środkowa kolumna jest niepotrzebna, wręcz przeciwnie, ale czasem warto kupić lepsze przody i dać sobie na razie spokój z centralnym, niż mieć 3 gorsze kolumny. Ja tak mam i nie narzekam :D

jesko moze mnie nie do końca zrozumiałeś, mi chodziło o dokładne odseparowanie dialogów od reszty,bo wiadomo lokalizacja innych dzwięków raczej jest dobra ale chodzi o same dialogi,prawda jest taka że nawet super kolumny nie dadzą takich efektów,wiadomo bedzie na nich lepiej to sie przedstawiać ale to nie będzie tak jak ma być,podobna jest sytuacja ze systemem stereo,2 kolumn kontra 5,wiadomo na dobrych kolumnach stereo powinno słychac dookoła,ale to nie będzie tak dobre jak surrondy i central,a to że Ty możesz sie obejść to co innego,fakt mozesz sie obejsc ale na razie.POZDRO

jesko raczej Ty sie mylisz i to bardzo, a zwlaszcza w tym konkretnym przypadku,a chodzi o dialogi z centrala,pomijajac inne sprawy oczywiscie, nigdy tak nie bedzie ze 2 kolumn zapewnia to co 3 tansze sztuki,i nie gdybam tylko mówie jak jest,juz pomijajac to ze ty tak mówiles wczesniej ale bardzo szybko zmieniasz zdanie,to tak samo jest w przypadku dobrej jakosci kolumn stereo w porównaniu do tanszych kolumn 5.1,wedlug Ciebie bedzie to samo ?? (chodzi w tym przypadku o efekty dookólne) POZDRO

"2 lepsze kolumny z przodu są często lepsze niż 3 tanie. Nie gdybaj tylko idz do sklepu to sie przekonasz"

no nie musze isc do sklepu bo juz dawno to wyprubowalem, na kolumienkach sony z centralem z przodu i porównywalem do tych co teraz mam w konfiguracji 2 kolumn i dialogi byly zdecydowanie lepiej odseparowane od reszty na kolumienkach sony z centrem od obecnych kolumn bez centrala,a te sony to byly zwykle plastiki co cena za zestaw 5.1 jakies 600zl, a test byl u mnie w w pokoju,a nie w sali odsluchowej,i to cale porównanie to podczas ogladania filmów,bo o stereo tu nie mówimy.

ok przyznam kiedyś twierdziłem inaczej, ale się nawróciłem ponieważ odczułem to na własnej skórze(to się nazywa postęp- czyżby to zjawisko było Ci obce?). Chodzi mi oczywiście również o dialogi, które na dwóch dobrych kolumnach wypadną lepiej niż na 3 kiepskich, włączając w to idealną lokalizacje a do tego lepsze brzmienie wokali. Nie wmówisz mi że jest inaczej, tym bardziej przytaczając takie śmieszne porównania bo kolumny Kody i Sony to niestety cuda techniki nie są. Prosze się Cię jak nie wiesz nie gdybaj. Ja poprzednio stawiając teze, że bez centrala ani rusz, porównywałem obydwa zestawienia(2 dobre, 3 kiepskie) widocznie za krótko, ale cóż mylić się rzecz ludzka :D

Pozdrawiam

śmieszne porównania bo kolumny Kody i Sony to niestety cuda techniki nie są"

no ja wiem ze nie sa ale porównalem sony kolumienki satelitarne plastiki do moich frontów i nie mów mi ze te fronty co mam i satelitki to jest to samo?!?!i jeszcze po tuningu zwrotnic;)porównywalem drozsze kolumny do tanszch gorszych wiec czemu sie czepiasz???,a czy sluchales tych satelit i moich kolumn ze juz wiesz wszystko?? no to kto gdyba to gdyba:D jesko Ty poprostu chwalisz swoje a mi muwisz czemu tak robie,teraz masz 2 sztuki kolumn bez centrala i wmawiasz mi ze lepiej masz bez centrala niz ja z nim,a kolumn Hi_endowych raczej tez nie posiadasz,ja nie wiem jak jest u Ciebie slychac ty nie wiesz jak jest u mnie wiec raczej sie nie niezrozumiemy,ale z Toba sie zrozumiec to naprawde ciezka sprawa,sam wiesz o co chodzi;) to jest typowe: ja nic nie wiem i gdybam a ty wszystko wiesz i znasz juz moje kolumny wiesz jak gra u mnie,a ja sobie tylko gdybam:) tak juz nie jeden raz rozmawialem z Toba,a przykladów nie bede podawal bo pewna osoba jeszcze sie zbudzi i sie bardzo oburzy;)

"Chodzi mi oczywiście również o dialogi, które na dwóch dobrych kolumnach wypadną lepiej niż na 3 kiepskich, włączając w to idealną lokalizacje a do tego lepsze brzmienie wokali"

jesko to magia!!! czyli wirtualny central na 2 dobrych kolumnach jest lepszy od prawdziwego centrala na gorszych kolumnach?? o brzmieniu tu nie rozmawiamy,tylko o konkretnym przypadku bo brzmienie to indywidualna sprawa,czyli tak samo 2 sztuki dobrych kolumn moga takie efekty dookólne wytworzyc jak gorszy zestaw z surrondami?? to tez magia,choc zdarza mi sie takie cos odczuc podczas sluchania niektórych plyt na 2 kolumnach ze slysze z boku i z tylu, a nie tak samo jak z surrondami,wiec z centralem jest to samo,gorszy center zawsze lepszy od kolumn lepszych bez centrala(chodzi caly czas o filmy),tylko gorszy to zalezy dla kogo;)

hehehehe !!! :D

My się nawzajem chyba nigdy nie zrozumiemy. Wiec lepiej dać sobie z tym spokój.

Nie chwale swojego, nie wiem jak wogóle możesz mnie o coś takiego posądzać. Nie opieram się tylko i wyłacznie o wrażenia z moich starych kolumn i nowych. Wiem jaką stereofonią potrafią zagrać b&w czy Paradigmy ale najlepszym dowodem na to, że 2 kolumny "daja rade" jest moja ostatnia wizyta w salonie, w którym mimo woli byłem świadkiem tego co 2 kolumny Ushera (modelu nie znam, ale napewno drogie) potrafią zrobić z dialogami. Gdybym zamknął oczy, nie był bym wstanie stwierdzić braku centrala. Dlatego pisze że się nawróciłem i proponuje Ci abyś wybrał się do sklepu i sam sie przekonał.

Pozdrawiam

"ale najlepszym dowodem na to, że 2 kolumny "daja rade" jest moja ostatnia wizyta w salonie, w którym mimo woli byłem świadkiem tego co 2 kolumny Ushera (modelu nie znam, ale napewno drogie) potrafią zrobić z dialogami. Gdybym zamknął oczy, nie był bym wstanie stwierdzić braku centrala"

a slyszales tanszych nie 10-krotnie ale i jedno oczko tanszych kolumn od tych co podales tylko ze z centralem?? napewno tak jest i wierze ci w to co uslyszales,bo czym drozszy sprzet to zludzenie jest lepsze ,wiec na taka ocene co jest lepsze i jak gra,czy 2 sztuki tych za 1xxxx czy tych 3 sztuki za 1xxxxxxx zl,jest to bardzo trudno okreslic i z tego powodu moje porownanie do tego co mam w domu,czyli 3 sztuk tanszych kolumn do 2 drozszych,a to co ty podales to jest to samo tylko wyzszy przedzial cenowy.

P.S i jak powiedziales "daja rade",ale nie zrobia tego jak trzeba,moje tez we dwie "daja rade" chociaz takie tanie:) i zeby nie gdybac slyszalem np B&W 602 i tez "daly rade" we dwie ale jak posluchalem z centralem zestawu kody chyba av702 to zdecydowanie lepiej sobie poradzily,ale to wszystko w salonie,wiec moje porownanie w domu byla raczej lepsze,bo duze znaczenie ma tez stawienie kolumn w pomieszczeniu,ja jak mialem ustawione fronty bardziej do siebie to efekt jesli chodzi o vokale byl nie najlepszy ale jak bardziej je odsunolem to vokale brzmialy calkiem inaczej,wiec ustawienie tez ma bardzo duzy wplyw na efekt koncowy.

POZDRO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.