Skocz do zawartości
IGNORED

gramofon SANSUI

iwi

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie - (miłośnicy i „ znawcy” f. Sansui) bardzo konkretny temat

- Sr-929 doskonale działający – sam sprawdzałem [po nim już innych modeli nie było] - przywieziony do nas w wykonaniu dla USA – pytanie –

jaki wpływ na idealność pracy będzie miał brak 10Hz w naszej sieci , napięcie nie stanowi problemu…….

Pytanie jest o tyle zasadnicze że muszę podjąć pewne decyzje – serwisówka podaje jaki należy dołożyć kondensator i jak przepiąć trafo zasil. dla sieci Europa – ale wiem też, że część tych modeli miała transf. bez dodatkowych wyjść i wtedy – klapa. Gramofon jest jeszcze w paczce (przeprowadzam się i nie sprawdziłem jeszcze teafo.) . Kupując go w Sanach myślałem głównie o napięciu – dopiero potem przyszła chwila zastanowienia…

Co wy na to – jaka droga będzie prowadzić do najlepszego dzialania ?

https://www.audiostereo.pl/topic/77404-gramofon-sansui/

Witam jest piękny.

Odpowiadając na Twoje pytania

Sansui SR 929 to gramofon z napędem DD i własnym generatorem stabilizacji.

Kondensator jest tylko aby zredukować i odfiltrować tętnienie sieci inaczej pozbyć się zakłóceń. Zazwyczaj są to kondensatory dla 110v o,047 /250v a dla 230v to 0,1/450v

Jeśli gramofon miałby stroboskop z neonówki i radełkowanie na talerzu tylko dla częstotliwości 60Hz to miałbyś problem. A trafo to nie klapa tylko pikuś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam 4321

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/77404-gramofon-sansui/#findComment-2110229

Witam jest piękny.

Odpowiadając na Twoje pytania

Sansui SR 929 to gramofon z napędem DD i własnym generatorem stabilizacji.

Kondensator jest tylko aby zredukować i odfiltrować tętnienie sieci inaczej pozbyć się zakłóceń. Zazwyczaj są to kondensatory dla 110v o,047 /250v a dla 230v to 0,1/450v

Jeśli gramofon miałby stroboskop z neonówki i radełkowanie na talerzu tylko dla częstotliwości 60Hz to miałbyś problem. A trafo to nie klapa tylko pikuś.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam 4321

Wielkie dzieki

- (co się tyczy kondensatora to zgodnie z serw. 0,022µF/250V) – ale stosownie do tego co napisałeś, jeśli pełni on tylko funkcję „filtra” przy napędzie a częstotliwość naszej sieci nie ma większego znaczenia - to można nic nie robić, zastosować tylko zewnętrzny transf . dopasowania napięcia no i może jakiś filtr lub kondycjoner – czy dobrze zrozumiałem ?

- a co z brakiem 10 Hz dla toru dźwiękowego ?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/77404-gramofon-sansui/#findComment-2110814

>>> iwi

Jeśli jest to wersja typowo dla USA i Kanady to na 100% czeka Cię zmiana trafo.

Możesz jak napisałeś dobrać trafo z odpowiednim napięciem i umieścić poza gramofonem,wyjdzie mu tylko na zdrowie.

Co do toru audio te 10Hz jest bez znaczenia, sygnał z wkładki biegnie bezpośrednio na gniazda RCA.

Gramofon jest solidnie wykonany i warto powalczyć,jeśli masz serwisówke to dasz rade.

A najprościej to tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/77404-gramofon-sansui/#findComment-2110910

Jeszcze raz dziękuję – trafo kupiłem wcześniej (tylko częstot. nie dawała mi spokoju). Jeśli byś kiedyś potrzebował coś pisanego do tego modelu to mam prawie wszystko (z małą pomocą profesjonalisty) – artykuły, inst.obsługi, serwisówa, tabele pomiarowe – i artykuł o ustawianiu ramienia. Jeśli nie będę natrętem to zapytam jakie kolumny byś polecił do wzmacniacza tej samej firmy o mocy 170 RMS - jest przełącznik 4-8-16 om – to stary ale solidny klocek.

Pozdrawiam iwi

https://www.audiostereo.pl/topic/77404-gramofon-sansui/#findComment-2112287

Jeszcze raz dziękuję – trafo kupiłem wcześniej (tylko częstot. nie dawała mi spokoju). Jeśli byś kiedyś potrzebował coś pisanego do tego modelu to mam prawie wszystko (z małą pomocą profesjonalisty) – artykuły, inst.obsługi, serwisówa, tabele pomiarowe – i artykuł o ustawianiu ramienia. Jeśli nie będę natrętem to zapytam jakie kolumny byś polecił do wzmacniacza tej samej firmy o mocy 170 RMS - jest przełącznik 4-8-16 om – to stary ale solidny klocek.

Pozdrawiam iwi

Jeśli chodzi o kolumny kupiłbym Monitor Audio BR6 radzą sobie z każdą muzą.

Moc 150W (RMS) i 6 ohm ich przetworniki są naprawde świetne.

Nowa seria Bronze BX6 moc 150 (RMS)i 8 ohm będzie lepiej pasować ze względu na impedancje.

Ale trudno doradzać trzeba posłuchać.

Pzdrawiam 4321

https://www.audiostereo.pl/topic/77404-gramofon-sansui/#findComment-2113201

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.