Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor BenQ MS510 widoczne pixele

syberka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Kupiłem projektor BenQ MS 510,gdyż skusiły mnie jego parametry i obsługa 3D?.Niestety nie mam porównania z innym sprzętem.Martwi mnie to ,iż na obrazie wyświetlanym widać szczególnie na jasnych scenach kratki.Mają one wielkość około 2mm.Obraz puszczany z odległości 4,2m na białe podłoże.Pytanie-czy w sprzęcie o podstawowej rozdzoielczości powyżej 800x600 też widać bedzie kratki?Czy projektor HD ready,czy Full HD mają też widoczną pixelozę?Poza tym nie mogę zmusić sprsętu do wyświetlania 3D z kompa,choć parametry tego drugiego przewyższaja te ze specyfikacji producenta.

https://www.audiostereo.pl/topic/77424-projektor-benq-ms510-widoczne-pixele/

"Kratki" zawsze będzie widać, tylko pytanie z jakiej odległości?

Dla projektorów HD Ready (1280x720) siatka pixeli może być widoczna z odległości w jakiej się ogląda filmy (w jej bliższym do ekranu zakresie) w przypadku technologii LCD; DLP ma większą aperturę (wykorzystanie powierzchni piksela) i tu już trza przysunąć się do ekranu by zauważyć strukturę matrycy.

W przypadku Full HD (1920x1080) niezależnie od technologii wykonania matrycy piksele można dostrzec jedynie podchodząc do ekranu.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

"Kratki" zawsze będzie widać, tylko pytanie z jakiej odległości?

Dla projektorów HD Ready (1280x720) siatka pixeli może być widoczna z odległości w jakiej się ogląda filmy (w jej bliższym do ekranu zakresie) w przypadku technologii LCD; DLP ma większą aperturę (wykorzystanie powierzchni piksela) i tu już trza przysunąć się do ekranu by zauważyć strukturę matrycy.

W przypadku Full HD (1920x1080) niezależnie od technologii wykonania matrycy piksele można dostrzec jedynie podchodząc do ekranu.

Czyli nie ma co liczyc na lepszy obraz(brak widocznych pikseli w odległości ogladania)w sprzęcie tej klasy?Nawet dokładając kilka stówek i tak będzie kratka-chyba że bedzie to projektor Full HD.Czy kolor tła ekranu ma tu jakieś znaczenie?

W projektorze o rozdzielczości 800 X 600 raczej nie masz co liczyć. Ale nie musisz kupować od razu full hd. HD Ready w zupełności wystarczy. Taki projektor kosztuje ok. 2000 - 2300 PLN (BenQ, OPtopma, Acer).

Ale też zgodnie z logika będzie widać piksele w rozdzielczośi HD ready,tyle,że będą one mniejsze.Czy mógłby ktoś powiedzieć czy są widoczne na 720p w odległości powiedzmy 3m od ekranu,po prostu potrzebuje informacji od osób mających HD ready czy Full HD?Wiadome jak przy 800x600 widoczny piksel ma 2mm,to tylko przy Full HD będzie miał około 0,5mm.Czy się mylę?Proszę o jakąś konstruktywną odpowiedź,gdyż nie chcę wydać pieniążków na coś co i tak nie spełni moich wymagań.W mojej okolicy nie ma możliwości zobaczenia sprzętu przed zakupem.Obraz ogladam z odległości 3-4m

HD Ready - powyżej 1,5x szerokości ekranu struktury pikseli nie widać.

3m od ekranu, ale jakiego? Na 2 czy ma 6 metrów? ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.