Skocz do zawartości
IGNORED

Parę słów o Real Cable bm 400...........

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wczoraj miałem przyjemność wypożyczenia do domu kabli Real Cable bm 400. Po całowieczornym odsłuchu mam takie oto zdanie:

Kabel ten zdecydowanie wysunął górne fragmenty pasma- tutaj można usłyszeć o wiele więcej detali w porównaniu z Jamo Flat II. Dźwięk stał się bardziej otwarty, bardziej "soczysty". Zdecydowanie tego było trzeba mojemu systemowi! Świetna scena, stereofonia i przestrzeń. Całkiem w porządku średnica, ale nie trzeba się zbyt długo wsłuchiwać żeby stwierdzić że coś tu jest nie tak z dołem!!!! Nie wiem, może to moje takie odczucia po Jamo Flat II, ale bas jest tu zupełnie "wychudzony"!!!!!.

Gitara basowa Marcusa Millera jest zupełnie bez wigoru, niby wszystko słychać, ale brakuje tu jakiejś "mięsistości" i wigoru. Bębny w "dogs" z płyty "animals" Pink Floyd są jakieś bez polotu, gdzieś tam w oddali je słychać! Na Jamo Flat II po udeżeniu w kocioł miałem wrażenie że perkusję słyszę za ścianą!!!

no cóż coś za coś, albo lepsza góra, albo lepszy dół. Myślę że jeszcze powypożyczam parę kabli zanim coś kupię.......

Pozdrawiam!!!!

hm, a nie jest tak, ze reale maja po prostu lepiej rozseparowane widmo czestosci? dzieki temu bas jest mocny, ale w tej czestosci, w ktorej jest sygnal, a nie w kilku innych, co ma zazwyczaj miejsce przy kablu, ktory rozprasza mocniej i zamiast ostrego piku dostajesz krzywa dzwonowa...no i pewnie dochodza wyzsze skladowe harmoniczne..... ja u siebie mam mocny bas i wydaje mi sie, ze on tak powinien brzmiec (na tych wlasnie realach) - a to czy mi sie podoba to juz inna sprawa:-)

Jest to bardzo możliwe, a nawet chyba prawdziwe, ale właśnie - czy mi się to podoba???

Możliwe że mam takie odczucia po tym całym Jamo Flat II. Może gdybym słuchał przez miesiąc Real Cable, a potem Jamo Flat to możliwe że nie mogłbym znieść tych podbarwień dołu w Jamo......

Poza tym bm 400 przebarwia (co tu dużo ukrywać) gorę- ale nie uważam tego za minus (co dla wielu audiofilow na pewno jest minusem...). Jest to dla mnie przyjemne i podoba mi się!

A na jakim słuchasz zestawie?

Pzdr.

a slucham na takim samym, jaki opisany jest w sekcji "o mnie"....czyli:

wzmak: Yamaha AX 596

cd: Yamaha CDX 480

Interkonkty: Straight Wire Symphony II

kolumny: B&W 602 S3

k. glosn: Real Cable BM 400 T

jak chcesz, moge ci przeslac moje zdjecie, na ktorym wyraznie widac, ze nie mam krwi w uszach itd....

A powaznie - nie, zreszta duzo zalezy od reszty sprzetu i od interkonektow. Ale nie narzekam na gore. Moim zdaniem jest oki.

Moim zdaniem, jak pisał Iwo, góra dała o sobie znać i pozornie znikł bas. Miałem Yamahe CDX-480 i porównaniu do innych CD, które miałem jednocześnie, góra była słyszalnie wycofana.

Ok 2 miesiace temu zmienilem Jamo Flat 2,5mm2 na BM400. Jamo uzywalem poprzednio ok 2 lat

Porównujac oba kable - Jamo to przymatowiona gora z tendencja do zapiaszen, a kiedy indziej do ostrosci. Ta cecha przeszkadzala mi najbardziej. dalej, bas owszem potezny, ale tylko w pewnych zakresach, przy tym niestety gubiacy tam tempo i kontrole. Moim zdaniem, to nie jest tak ze Jamo faworyzyje bas, raczej bierze sie to z tego, ze lekko tlumi strodek i gore, przez co jest wrazenie duzego, poteznego dzwieku.

Zanim kupilem BM400, mialem w domu na test kable AQ (Type 4 i 6+, a potem CV4). Wszystkie te kable, jak również BM400 wpiete w moj system, dawaly wrazenie wiekszej glosnosci i zywosci dziweku (przy tym samym poziomie galki volume wzmaka). To wg mnie efekt wlasnie tego, ze te kable sa duzo bardziej neutralne, i nie ingeruja w pasmo, nic nie przytlumiaja, ani nie przycinaja

Nie narzekam na bas z BM400. Gitara basowa Marcusa Millera w "M2" i na koncertowym "Ozell Tapes" brzmi kapitalnie. Jest masa, zejscie w dol, a tempo, zroznicowanie i szybkosc basu jest nie do uzyskania z Jamo, co slychac takze na innych plytach na szybkich, zwlaszcza na szybkich solowkach kontrabasu. Stopa perkusji bardzie czytelna, "kopiaca", nie rozmazana jak w jamo

Najważniejsze że tego kablka slucha mi sie z wielka przyjemnoscia, na osluchanych plytach pojawily sie nowe szczególy i "smaczki". Jest ekspresja, swoboda, oddech, plastycznosc. Wszystkie zakresy ladnie zszyte. Precyzja nie tak dobra jak w 3razy drozszym AQ CV4, ale owa swoboda, oddech, powietrze to jest to, co ja bardzo lubie, i wole taka szkole brzmienia niz chirurgiczna precyzja. Kabel wg mnie szalenie muzykalny, przy calym swoim otwartym i swobodnym charakterze daleki od natarczywosci i agresji.... i tylel

Kilka dni temu wymienilem sygnalowy SW SymphonyII na poczciwego AQ Copperhead'a. Brzmienie stalo sie jeszcze bardzie swobodne, szczegolowe, plastyczne i barwne. Z SW system brzmial w sposob bardziej gesty, sklejony w zakresie gora/srodedk. Teraz jest mniej masywnie., ale dla mnie znow bardzie muzykalnie.

rafko,

moje opinie nt AQ są w ... "opiniach" :-)

jakbym miał podsumować i króko porównac te 2 kable AQ do BM400, to:

Type4 - powściągliwy, spokojny, brzmienie trochę zbyt szczupłe, RealCable gra bardziej barwnie, soczyście, lepszy środek, lepszy bas

Type 6+ - jaśniej niż BM400, To jeden z najbardziej jasno grajacych kabli jakie słyszałem. Twardszy bas niż BM400, ale wypełnienie dzwięku, równowaga tonalna wg mnie lepsza już w BM400.

W ogóle ten kabel (BM400) ma coś, co bardzo lubię - wrażenie swobody i niewymuszonej, naturalnej ekspresji, przy zachowaniu plastyczności i niepopadania w natarczywość.

co kto lubi..... ja wybrałem BM400 tylko z jednego powodu - zagrał u mnie naprawdę wciągająco, i po prostu tak jak lubię. Gdybym go nie posłuchał, to kupiłbym AQ CV4.....

nie twierdze że to idealny superkabel. Tylko po prostu u mnie z tym kabelkiem system zagrał tak fajnie, że odechciało mi się szukac i kombinować dalej... amen, jak mawia andrea29 ;-)) !!!

>Arek

Dzięki!

Rzeczywiście jest tak, że bas w Jamo jest dominujący, ale zupełnie rozmazany i nie szczegółowy! Dopiero teraz to zauważyłem!

Przepraszam że tak pytam, ale mamy te same głośniki i obaj chcielismy wymienić stare Jamo Flat na nowy kabel.

-czy miałeś może okazję słuchać Cordiali, albo np. Straight Wire? Jeśli tak to napisz coś o nich.

• 1 miesiąc później...

>Arek

A jakie masz zdanie na tema AQ CV4. Jak możesz je porównać do Real Cable bm400 i do AQ Type 6. Miałem wczoraj w domu Type 6 i trochę tu było za jasno. Świetna scena! Czy CV4 grają spokojniej i bardziej ciepło????

• 6 lat później...

Brzmienia Real Cable BM 400 nie zaliczyłbym do zbyt finezyjnych. Najniższe tony występowały w wystarczających ilościach, ale przy większych głośnościach zaczynały się gubić w rytmie i robić gęsty sos. Przestrzeń wypadła poprawnie, rozkładała się umiejętnie i z powodzeniem można uznać ją za nieźle uporządkowaną.

Tony wysokie nie były przedmiotem ostrej krytyki, informacje w nich zawarte wyglądały w miarę naturalnie, z niewielką skłonnością do przerysowań. Instrumenty dęte, z jakimi przyszło się zmierzyć Real Cable BM 400, wypadły dość pomyślnie, niekiedy jednak stawały się przejaskrawione i poszarpane.

Cytat z AUDIO...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Przeczytajcie o RC w opiniach - opinię Ururam Tururama.

Mam RC już ze cztery lata - np. z Kenwoodem i MA w biwiringu grają fajnie. 400 na dół i 250 na górę.

Z lampą i Usherami wolałem AntyCable.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.