Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa karty dzwiekowej

Lukasz76

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką oo karte

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest to produkt Niemieckiej firmy Terratec - profesionalna karta dzwiekowa ktorą uzywalem swego czasu do produkcji muzycznych i zabawy z dzwiekiem. Przez 3 lata nie bylo z nią problemu az do momentu gdy postanowilem wyciagnac ja z szafy i uzyc jako przetwornika sygnalu z komputera do ampli.

Po telefonie do Terratec-a do Niemiec - pan z serwisu powiedzial mi ze karta nie jest juz produkowana i nie udzielaja na nia zadnego supportu . Kazal opisac objawy . No wiec opisalem.

Karta po podlaczeniu zasilania wlacza sie i po pewnym czasie samoczynnie wylacza. Pan z terrateca powiedzial ze najprawdopodobniej jest to problem z zasilaniem wewnetrznym karty , ukladami odpowiedzialnymi za to zasilanie. Karte idzie zainstalowac , jest widoczna w systemie , jednak po chwili sie wylacza i potem znowu sie wlacza i tak w kolo macieju.

Prosba do was - moze ktos by sie podjąl zagladniecia do srodka . Nie mam nic do stracenia bo nikt mi tego nie naprawi w Irlandii. Ew ktos moze by wskazal firme do ktorej mozna by to wyslac . Jestem w stanie przeznaczyc jakas kwote zeby to znowu dzialalo.

Zapomnialem napisac - karta do poprawnego dzialania wymaga wolnego portu Firewire

Mam adapter PCCARD i jesli ktos ma taki slot w lapku to bedzie fungowac. W komputerach stacjonarnych taki port jest prawie zawsze

EDIT

kilka fotek sekcji zasilajacej :

73362857.jpg

99313951.jpg

12743472.jpg

Z ostatnie chwili

wymienilem w karcie kondensatory sekcji zasilajacej - (wszystkie duze) na odpowiedniki low ESR. Niestety nie przynioslo to rezultatu

Karta dalej po kilku sek sie wylacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/77480-naprawa-karty-dzwiekowej/

Jej włączanie i wyłączanie nie koniecznie musi być spowodowane uszkodzeniem zasilania

Schematu nie ma wiec wszystkie napięcia trzeba by identyfikować ręcznie

A pewnie jest ich kilka ...

Jej włączanie i wyłączanie to może restart a to może być spowodowane uszkodzeniem jakiegoś innego elementu (proc pamięci etc...)

Zasadniczo jeśli w terratecu pokazali ci srodkowy palec a tak zrobili oznacza to ze sprzęt zasadniczo jest praktycznie nie naprawialny :)

Mo oczywiście ze jest szansa ze to jakaś pierduła ale ....

Zobacz czy cos sie bardziej nie grzeje ?

czy te restarty są precyzyjnie cykliczne ? (nie zależne od temperatury) ?

Z karta bylo wszystko dobrze . Jednak pol roku albo i dluzej stala wlaczona w obiegu z mikserem i monitorami . Nigdy jej nie wylaczalem i wydawalo mi sie ze po prostu kondensatory od przetwornicy utracily parametry. Objaw zaczal wystepowac z odcieciami najpierw po kilkunastu minutach i potem za kazdym razem ten czas stopniowo malal az do objawu ponizej:

Objaw jest taki ze jak jest zimna i ja podlacze to po 5- 10 sekundach po aktywacji zapalaja sie 2 diody stanu karty(to jest normalne) i za chwile gasną. Podlaczam jej zasilanie kilka razy i za kazdym razem jest podobnie. Czasem sie uda ze diody stanu swieca ciagle , jednak karta nie dziala.

Przez te kilka sekund jak karta jest wykryta przez lapka to mam normalnie dzwiek z niej co wskazywaloby na to ze jednak elementy audio sa ok. Potem po chwili traci zasilanie i sprzet z managera urzadzen znika.

Dotykalem elementow na plytce . Grzal sie jeden z kondensatorow. Wymienilem wiec wszystkie wieksze. Grzeje sie takze mostek prostowniczy widoczny na zdjeciu. Nie wiem czy to normalne. Na zdjeciu jest widoczny stojacy mosfet - tez sie grzeje ale bez przesady . Nie wiem od czego by tu zaczac ew wymiane i gdzie szukac przyczyny ?

określenie że jest włączona czy wyłączona to trochę mało precyzyjnie.

bo karta jest pewnie włączona tylko nie komunikuje się z komputerem

z tego co widać to zasilanie oparte jest w większości o regulowane konwertery DC-DC a pewnie zaraz po nich są te liniowe pokazane przy pamięci i jakimś innym scalaku. nie mam tego urządzenia ale jakie zasilania powinieneś szukać dla procka to powinno być 3,3V dla pamięci to już różnie około 2,5V zazwyczaj, pamięć flash też 3,3V powinno też być znacznie wyższe zasilanie dla WO 12-15V dla kodeka audio to i 3,3V i 5V.

trzeba się każdemu scalaku przyjrzeć i zobaczyć czy ma swoje typowe dla niego zasilanie.

No i jak wiadomo trzeba sprawdzić też te typowe rzeczy kabel firewire gniazda te zasilania oczywiście też.

Grzał sie kondensator ?

Raczej nagrzewał sie od czegoś ??

Mostek jest lichy więc się będzie grzał

Samym woltomierzem mozesz nie sprawdzić trzeba zobaczyć czy nie ma jakiś smieci w zasilaniu jeśli to juz przetwornica

Może też być gdzieś szczelona ścieżka ala zimny lut (choć to mało prawdopodobne jednak nie do wykluczania)

Jak szukasz ratunku to się mogę niej przyjrzeć jednak niczego nie zagwarantuje mogę sprawdzić

Zasilanie (jakość napięcia)

Poprawność pracy generatorów

Więcej sie wiele nie wymyśli

Za co płacisz:

za wysyłki

za ewentualne części

Reszta gratis

Reszta na priva Jak chcesz ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.