Skocz do zawartości
IGNORED

NS-BP300 czy STX f200 ?

jacekviola

Rekomendowane odpowiedzi

dzień dobry;

kupiłem wreszcie coś co zagra , mam nadzieje, lepiej od kina domowego w jednym klocku z plastikowymi głosnikami, heh. Wybór padł na pioneera PDX-Z9.

Pozostała kwestia najwazniejsza czyli kolumny. Na razie budżet jest ograniczony bardzo i w grę wchodzą dwie opcje - jak w tytule. Tylko nowe, żadne używki. Tak, wiem, używki sa lepsze ale ja mam zawsze pecha i jak kupuję coś używanego to trafiam na guano. Ale do rzeczy. Słucham dużo elektroniki, rocka. Zdecydowanie preferuję "jasne" brzmienia, wycofany środek i zdecydowanie mocną górę. Ktoś może mi przekazać garść opinii nt wymienionych kolumn? Może jakies inne propozycje?

Dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/77522-ns-bp300-czy-stx-f200/

dzień dobry;

kupiłem wreszcie coś co zagra , mam nadzieje, lepiej od kina domowego w jednym klocku z plastikowymi głosnikami, heh. Wybór padł na pioneera PDX-Z9.

Pozostała kwestia najwazniejsza czyli kolumny. Na razie budżet jest ograniczony bardzo i w grę wchodzą dwie opcje - jak w tytule. Tylko nowe, żadne używki. Tak, wiem, używki sa lepsze ale ja mam zawsze pecha i jak kupuję coś używanego to trafiam na guano. Ale do rzeczy. Słucham dużo elektroniki, rocka. Zdecydowanie preferuję "jasne" brzmienia, wycofany środek i zdecydowanie mocną górę. Ktoś może mi przekazać garść opinii nt wymienionych kolumn? Może jakies inne propozycje?

Dziękuję

Witam, od dwóch miesięcy używam stx f-200. Dobre kolumny, neutralne brzmienie. To nie są żadne chińczyki, solidna polska robota. Co wzmacniacz poda to odtworzą. Dobrze sprawdzają się w muzyce akustycznej, w elektronice i rocku trzeba ustawić odpowiednio wzmacniacz. Kupuj tylko przez sklep internetowy, świetna obsługa. Jeżeli stx ciebie nie zainteresuje to mogę z czystym sumieniem polecić też rubicon rp-16. Angielska konstrukcja, chińska produkcja (jakościowo bez zarzutu). Są niestety nieco droższe.

Witam, od dwóch miesięcy używam stx f-200. Dobre kolumny, neutralne brzmienie. To nie są żadne chińczyki, solidna polska robota. Co wzmacniacz poda to odtworzą. Dobrze sprawdzają się w muzyce akustycznej, w elektronice i rocku trzeba ustawić odpowiednio wzmacniacz. Kupuj tylko przez sklep internetowy, świetna obsługa.

dziękuję za opinię.

Kolumny do mnie doszły. Faktycznie, obsługa bez zarzutu, nie było problemów mimo że w ostatnim momencie wyskoczył mi służbowy wyjazd - wstrzymano wysyłkę tak żeby mnie było wygodniej. To miłe.

Wykonanie na pierwszy rzut oka bardzo pozytywne. To , co najważniejsze czyli odsłuch - gdy tylko dojdzie zamówiony sprzęt.

Dzięki!

• 2 tygodnie później...

uf, troche czasu mineło. Niestety, stx u mnie okazały się porażką.Zero jakiejkolwiek dynamiki, anemiczna góra. Nie umiem pisać jak doświadczeni tutaj audiofile - powiem tylko że dzwięk mnie zasmucił. Myslalem nawet że coś ze sprzętem ale na słuchawkach - dzwięk bajka.

Kolumny sprzedałem na allegro i zamówiłem te yamahy. I te mnie zaskoczyły - tym razem na plus. Dynamika, lekko wycofany srodek, o wiele lepsza góra - i na zwykłych kabelkach z leroy merlin, heh. Teraz muszę tylko znaleźć jakies kable głośnikowe ktore jeszcze mi górę pasma polepszą. Zaczynam przekopywać forum - pewnie znajdę coś dla siebie

Może po prostu nie zgrał się z Pioneerem.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Subiektywne odczycie dynamiki może wynikać ze zniekształceń,miałem tak w Phonar-ach waliły aż miło w AWX (w SCX też) zniekształcenia są mniejsze między innymi dlatego że w głośnikach podobnie jak scan zastosowano pierścienie symetryzujące.Może być takie poczucie że muli ale jak trzeba to walnie.Co kto woli bardziej prawdę czy jak komuś zapier.... .Mnie tam te zniekształcenia się nawet podobały.pozdr.

@jacekviola

"dźwięk mnie zasmucił" to już coś mówi bo wszyscy się tak rozpływają nad stx.

Sprzęt gra albo nie i wielkich cudów nie ma-to oczywiście moje zdanie. Wielogodzinne odsłuchy i doszukiwanie się pozytywnych aspektów - jak kto lubi.

Nie mówimy tutaj o high-endzie.

Opisz jak gra Pionek bo zdaje się posiadaczy tego sprzętu jak na lekarstwo.

Pozdrawiam vq.

@jacekviola

"dźwięk mnie zasmucił" to już coś mówi bo wszyscy się tak rozpływają nad stx.

Sprzęt gra albo nie i wielkich cudów nie ma-to oczywiście moje zdanie. Wielogodzinne odsłuchy i doszukiwanie się pozytywnych aspektów - jak kto lubi.

Nie mówimy tutaj o high-endzie.

Opisz jak gra Pionek bo zdaje się posiadaczy tego sprzętu jak na lekarstwo.

Pozdrawiam vq.

Kilkanaście opinii pozytywnych jest dla ciebie mniej warte niż jedna negatywna. Ciekawe. Może akurat w tym przypadku coś się nie zgrało.

Może się nie zgrało. Mnóstwo pozytywnych opinii na temat np. mini denona nie spowodowało że go kupiłem. Wolałem yamahę pomimo opinii o chirurgii brzmienia, rzekomo efekciarskim brzmieniu itd.

Słuchałem różnych sprzętów, gra albo nie i tyle.

Nie znam STX i nie słuchałem ale widzę że użytkowników na forum chyba nie ma wielu, kolumny też raczej nie dostępne w sklepach dla potencjalnych nabywców.

Nie bronię STX-ów, ale z tych kolumn które miałem do tej pory to grają najlepiej.

Jak sam napisałeś ilość pozytywnych opinii nie świadczy o jakości i jak słusznie zauważyłeś STX nie ma wielu użytkowników na tym portalu. To, że nie ma ich w sklepach nie znaczy, ze nie można ich kupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.