Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie o PHONAR VOLUME 2

k74

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy później...

Ira- witam ponownie, pamietasz mnie jeszcze?? (sorry za offtopic)

A co do phonarow, zgadzam sie z Ira w zupelnosci. Mialem te kolumny z Cambridge Audio A500 i NAD C520. Grało to naprawde dobrze ale jak na moj malutki pokoik 9 m2 to bylo za duzo. Jezeli masz mozliwosc nabyc za dobra cene to sie nie zastanawiaj. Jedne z najlepszych kolumn w tym przedziale cenowym. Basu sporo wiec w 20 m2 spokojnie dadza rade. Mnie nieco ilościa draznily wysokie tony, ale na forum byla mowa o wymianie wysokotonowcow na wyzszy model vify i spora poprawa brzmienia. Jeszcze raz polecam!!

tautaj jeszcze informacje:

W 2002 roku dostaly nagrode od AudioVideo. Oto opis: ,,Volume 2 to zetawy o bardzo dojrzalym brzmieniu i dopracowanej konstrukcji. Klasyczny projekt i atrakcyjne wzornictwo sa trudne do przecenienia. Tak ze jakosc zastosowanych elementow jak i technik wykorzystanych do budowy tych kolumn zasluguja na najwyzsze noty. Dzwiek reprodukowany przez Phonary uderza otwartoscia i realizmem. Wszystkie kluczowe aspekty brzmienia sa w naturalny sposob uporzadkowane. Konturowy bas o bardzo wyraznym rysunku i szybkim ataku jest uzupelniony pelnymi, bogadymi w detale sopranami. Co wiecej Volume2 doskonale sobie radza z dynamika i kreowaniem sugestywnych zjawisk przestrzennych. Rekonstrukcja dynamiki obejmuje zarowno pelny jej zakres, jak i gradacje dynamicznych impulsow. Wszystko to sprawia, ze za niecale 2000 zl mozna nabyc zestawy glosnikowe, ktore prawidlowo roznicuja nagrania. Dodatkowym atutem jest w pelni audiofilska zwrotnica i ekranowanie magnetyczne przetwornikow"

Co do wymiany wysokotonowek bylo tez na ten temat na forum, poszukaj w przegladarce

Lord--- przeczytaj w Twoim watku o cenie, tam tez cos skrobnolem...

Z tego co wiem, w Volumach siedzą takie same głośniki jak w Phonarach Compact 2, chociaż to monitory to bardzo je sobie chwaliłem. Faktycznie najtańsze gwizdki Vify, można śmiało wymienić na wyższy model.

W Phonarach Compact 2 nie trzeba było grzebać w zwrotnicy więc wymianę można sobie zrobić we własnym zakresie. Nie wiem jak w Volumach ale myślę, że pewnie podobnie.

Zresztą dobrze grają i bez wymiany z fabrycznymi głośnikami, basu nie zabraknie a i nie nie będzie rozlazły. Zawsze na później można sobie zostawić podmiankę wysokotonowych i otrzymamy znacznie lepszą, bardziej szczegółową górę.

Jeśli chodzi o napędzenie dźwięku w 20m to compacty zrobiły to bez wysiłku, więc podłogowe Volume powinny być jeszcze lepsze.

Witam ponownie!

Dzieki za informację, ale chodzi mi o Twoją opinię a z to pismo mam.

Troche mnie martwi że mało moim zdaniem o tych zestawach słychać - nie mam na mysli reklamy.

Mam nadzieje ze zejde ponizej 1600 za pare bukowych, jak sie na nie zdecyduje.

Czy sądzisz że to dobra cena?

Pozdrawiam!

->Lord

BW to inna szkoła brzmienia niż Phonar a tak wogóle to z pewnością poradzisz sobie z decyzją o zakupie Phonarów bez forum jeśli tylko wypożyczysz te głośniczki do domku. Cena 1600 do zbicia jeśli dobrze zrozumiałem nie jest wygórowana jak na nowe głośniki.

Profi

Wezme na odsłuch do siebie Volum2 i Compact. Ale raczej sklaniam sie ku Volume2, z racji powierzchni i preferencji muzycznych. Wydaje mi sie (po przeczytaniu ze jeden z kolegów forumowiczów kupił jak dobrze zrozumialem VOLUME 2 ZA 1100 ZŁ) iż 1600 to zbyt wiele, ale gwarancja jest, choc stoja już w sklepie 3 lata, bez podłaczania. Sprobuje stargować ale ponizej 1,5 kzł raczej sie nie da za Vlume2 i 1100 za Compact...

Pozdrawiam i dzieki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.