Skocz do zawartości
IGNORED

Pre-amp lampowy + Power-amp i Przydzwięk.

jan.oborniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam preamp lampowy Little Dot MKIV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , gra on z końcówką mocy Exposure 2010S. To połączenie brzmi pięknie. Niestety nagle pojawił się przydźwięk sieciowy w obydwu głośnikach, wcześniej była zupełna cisza. Jest to bardzo denerwujące ponieważ w Little Dot potencjometr odcina sygnał na wejściu, więc przydźwięk wzmacniacza słychać na stałym poziomie niezależnie od głośności. Sprawdzałem też na innym komplecie lamp i efekt jest ten sam.

Po odłączeniu przewodów RCA od końcówki przydźwięk znika. Przerwanie pętli masy od strony wzmacniacza nic nie zmienia, od strony preampu powoduje bardzo głośne brumienie.

Stwierdziłem, że w końcówce nie ma przejścia pomiędzy masą RCA i bolcem zera w zasilaniu oraz obudową, w preampie takie przejście jest. Nawet przy wyłączonym przedwzmacniaczu słychać lekki przydźwięk, odcięcie zera zasilania (w preamp) powoduje bardzo głośne brumienie końcówki. Czy ta końcówka nie powinna mieć własnego uziemienia?

Pamiętam, że wcześniej było tak, że ten lekki przydźwięk był przy wyłączonym przedwzmacniaczu, ale znikał płynnie po jego włączeniu. Do końca nie wiem czy winna jest końcówka czy przedwzmacniacz.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, co może być przyczyną przydźwięku lub może ktoś potrafi sprawdzić/naprawić moje urządzenia na terenie Warszawy lub okolic?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

Kup sobie przejściówkę bez uziemienia albo nawet najtańszą listwę w praktikerze:) bez bolca uziemiającego i sprawdż czy brumienie ustało, mam ten sam problem z Macami i u mnie pomogło.Jest mało audiofilsko, ale będę testował kondycjonery to zobaczę czy pomogło.

strumieniowiec, lampy i tuby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.