Skocz do zawartości
IGNORED

dux high fidelity din45500 GRAMOFON

jkordel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nabyłem gramofon "dux high fidelity din45500" - chyba klon Philipsa. Po założeniu płyty i naciśnięciu startu, talerz zaczyna się kręcić, ramię unosi się i wędruje na początek płyty. Opuszcza się i jednym płynnym ruchem ucieka ku osi talerza. Zupełnie bez szmeru, dźwięku, czy chrobotu, po czym wdzięcznie wraca na stopkę.

Próba walki z tym zjawiskiem za pomocą wyważenia ramienia się nie powiodła. Pomóżcie proszę bom spragniony szelestu czarnej płyty.

Pozdrawiam i dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/77811-dux-high-fidelity-din45500-gramofon/

Podaj dokładny typ gramofonu.

Napis "high fidelity" był umieszczany prawie na wszystkich DUX-ach a "din45500" to tylko numer normy którą gramofon musiał spełniać i oba te napisy właściwie nic nie znaczą.

Gdzieś na obudowie musi być podany typ (numer) tego gramofonu.

Na przykład mój DUX ma z przodu numer 5877 i jest odpowiednikiem gramofonu 22AF877 Philipsa.

Większość DUX-ów ma swego protoplastę u Philipsa.

Przypuszczalnie, jeśli Twój DUX jest pełnym automatem, to przyczyną opisanego zachowania jest zużycie LED-a odpowiedzialnego za start odtwarzania.

Podobny przypadek miałem w gramofonie 22AF829 Philipsa.

Pomogła wymiana LED-a na nowy, przy okazji wymieniłem LED-a odpowiedzialnego za stop odtwarzania.

Jeśli nie znajdziesz na obudowie typu, podeślij fotkę, postaram się zidentyfikować gramofon na jej podstawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.