Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie i proste głośniki - wybór kierunku

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam "parcie" na zrobienie sobie tanich głośników do tymczasowego słuchania (do lipca - wyjeżdżam). Na razie mam tylko zestaw 2.1 Creative'a podłączony do wyjścia tape-out we wzmaku. W toku rozmyślań nasunęły mi się 2 koncepcje w miarę prostych i znośnych głośników, jednak proszę ludzi bardziej obeznanych z tematem o ich weryfikację.

1. koncepcja - szerokopasmowy Visaton FRS 8 8 ohm (55 zł / sztuka) w obudowie Buschhorn (taka prosta tubka). Brak problemów ze zwrotnicą, fazą itp., na pierwszy projekt i "na razie" powinny starczyć.

Oczywiście - wady i zalety tuby oraz tak małego głośnika - jego dane pod linkiem "Fullrange systems" pod adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. koncepcja - tenże Visaton + ARN 150 też 8 omów, zwrotnica 1 rzędu w częstotliwości podziału dobranej na baffle step (ok. 400-550 Hz w zależności od szerokości przedniej ścianki) - taką częstotliwość wybrałem, ponieważ ARN ma o 2 dB większą skuteczność od Visatona (84 do 82 dB), co częściowo powinno skompensować baffle step, oraz oba głośniki przedstawiają sobą w tym zakresie częstotliwości czysto rezystancyjne obciążenie równe nominalnej ich impedancji (8 omów - przynajmniej na wykresie).

Zwrotnica prosta w ew. regulacji, można ją dać na zewnątrz głośnika.

Czyli - wyliczam w WinISD obudowę dla ARN (np. te 11 litrów i 48 Hz strojenia), oddzielam zamkniętą komorę dla Visatona wewnątrz całości skośną deseczką (przy okazji zmniejszam fale stojące i pozbywam się wpływu ARN'a na mid-tweeter).

Zalety - ARN nie dostaje częstotliwości powyżej swoich możliwości, Visaton też za nisko nie schodzi, co powinno korzystnie wpłynąć na średnicę i wysokie. Wady - zwrotnica (że w ogóle jest), dwa źródła dźwięku (a może ciąć trochę niżej?).

Ukryta Zawartość

Biorąc pod uwagę odczytane z wykresu wartości impedancji w częstotliwości 575 Hz dla obu głośników (ARN 8 omów; FRS 8,4 oma), wyszło mi szczęśliwie, że mógłbym zastosować cewkę i kondensator z szeregu znamionowego (2,2 mH i 33 mikrofarady), co uprościłoby konstrukcję (a raczej zakup odpowiednich komponentów).

Daj spokój zwrotnicom i tubom.

Wystarczy pełnopasmowy Monacor SPH-60X z pierścieniem magnetycznym SPM-90 i projekt Cheap Trick CT-193 z katalogu monacora. Głosnik nie ma zwrotnicy ale zwiera układ rezonansowy dla obniżenia tonów średnich. Kosztuje ponizej 100zł. (dokładnie nie wiem ile musisz się zapytać meilem w www.monacor.pl). Obudowa jest dośc duża ale podstawkowa. Kolumienka pokrywa niemal całe pasmo - od 50Hz do 19Khz -3db.

pozdr.

-> Qubric

A słyszałeś może ten głośnik w przegrodzie, ew. w obudowie? Trochę nie podoba mi się górka w okolicach 8 kHz i pofalowania w dalszej części, mam u siebie szerokopasmowe głośniki samochodowe Pioneera z górką na 5-8 kHz i praktycznie nie da się ich słuchać w domu (na próbę wmontowałem je w przegrodę). Visaton ma z kolei prawie płaską charakterystykę do 20 kHz (no i nie ma tubki wysokotonowej), jego minusem jest efektywność.

Monacor sprzedaje głośniki które są dla niego robione, być może sami coś składają, ale komponenty kupują.

www.monacor.com - tam są charakterystyki

www.monacor.com.pl - ceny

Osobiście nie bawił bym się w głośnik szerokopasmowy.

Górka w okolicach 2-8kHz to źle, nawet bardzo. Po włożeniu głośnika do obudowy ta górka będzie jeszcze większa ze względu na ograniczoną szerokość przedniej ścianki.

Ze względu na właściwości ludzkiego ucha najlepiej brzmiaca charakterystyka to wykres przechylony w prawo z delikatnym spadkiem na średnicy. Coś ala mój monitor w DIY na akkusie.

Jeszcze co do monacora to nie wiem czy przypadkiem w kolumnach Phonar'a nie znajdziemy ich węglówek.

13-ki to koszt 150-200zł, 16-ki to około 250-300zł/szt.

Ostatnio w modzie jest kewlarowy 165-kep z korektorem fazy. To chyba ich jedyna sensowna 16-ka z liniową charakterystyką. Kosz to około 200-250zł.

Szczesiu - Wydaje mi się że SPH-68X ma nieco inne parametry. Podałem Ci nazwę gotowego KITu na SPH-60X. Jest w broszurze konstrukcyjnej Monacora pt. "Lautsprecherselbstbau kreativ".

Nie wiem jak on gra ale na pewno nie jest do obudowy otwartej. Najmniejsza jaką obliczyłem miała ok. 10 litrów i strojenie na 50Hz. Oryginalna obudowa jest wieksza ma szczeline z quasi tubą.

"Górką" na średnich sie nie martw - głosnik jest zasilany poprzez szeregowy układ rezonancowy RLC ktory spłaszcza zakres średnich tonów tak że 600-4000Hz jest na oko w granicach +/-1,5db przy 5Khz jest spadek -4db a przy 6khz podbicie+5db od średniej efektywności 85db i powyżej charakterystyka jest podniesiona ale nadal płaska. Czyli całkiem dobrze jak na głośnik pełnopasmowy.

pozdr.

projekt CP-193 wygląda tak:

[obrazekLUKASZ-112418_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No oczywiście nic nie widać :) Ale to jest projekt z sieci - chyba ze strony klang+ton. Niestety nie mogę znaleźć linku. Być może uda się go poszukać tutaj:

Ukryta Zawartość

pozdr.

Ukryta Zawartość

Cheap Trick 193 & 194

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Inne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczesiu - nie zastanawiaj sie tylko rób :)

Słowo "faza" robi zawrotną karierę. Co to znaczy - "nie skopie fazy"? Zobacz wykresy Visatona w Speaker Pro (jesli masz) tam widac jak wygląda faza czestotliwości i impedancji głośnika - mógłbys sie przestraszyć. I tego szerokopasmowego napewno wygląda podobnie.

Poleciłem ten głośnik ze względu na cenę i prostotę budowy. Para nie powinna kosztować więcej niż 300zł. Pracy jest na jeden dzień - no może na trzy jeśli obudowy mają być ładnie polakierowane. Nadają się do komputera, radia i gramofonu. Podobno jakość brzmienia zaskakuje - w końcu to cena jkichś średniej klasy pierdziałek do komputera, a brzmienie hi-fi ;)

pozdr.

:))) Skoro to jesteś Ty, to moze opowiedz wszystkim jaką jakość mają te głosniki.

A tak przy okazji męczy mnie falowanie talerza w fonice. Podobno jest to typowe (ok.1-2mm w trakcie obrotu) i doszedłem do wniosku że winne jest koło pasowe - wbite na oś nie całkiem prosto. Dałoby sie dorobić taki element? No i czy sie oplaca, bo może lepiej kupić nową Fonikę :)))

pozdr.

Jak grają te głośniki? - Brak basu, brak wysokich, trzeba stłumić środek, ale mają w sobie coś co sprawia, że chce się ich słuchać. Przestrzeń to chyba to coś. Wymagają dobrego ustawienia. Na stronie też chyba coś napisałem.

Trzeba posłuchać czy taki dźwięk będzie odpowiadał, ale jest to na tyle tani eksperyment, że można się pobawić.

Jeśli chodzi o Fonikę z falującym talerzem - dorobienie takiego elementu o odpowiedniej jakości przekroczy kilkakrotnie wartość zakupu następnej Foniki ( lub czegoś lepszego z drugiej ręki).

No to modernizacje foniki mam z głowy :)

Szczesiu a może chcesz sie pobawić w typowe zespoły ale na mnie poważnych przetwornikach? ARN5614 widziałem za 33zł. Można go wepchnąc do obudowy zamkniętej i dodac jakąś kopułkę - może być też TVN. Namęczyłbyś się z tym i wydał pewnie dwa razy tyle co na Monoacorach. ale to najprostsze i najtańsze co mi teraz przychodzi do głowy.

pozdr.

No ale ja chcę być innowatorem i przecierać nowe szlaki... ;-) Spróbuję coś zdziałać wg. drugiej koncepcji, jeżeli się mi ona nie uda, zrobię Buschorna z Visatonów albo satelitki, a do basrefleksu z ARNem wsadzę Tonsila GDWK 11/100 (którego mam w domu) i będę miał taniego klasyka + coś jeszcze. Także zostawiam sobie drogę ucieczki.

• 6 miesięcy później...

>Qubric

A co sadzisz o CP 193 ale z glosnikiem w oryginalnie tylnej sciance, czyli tak zeby tuba/otwor finalnie byla z tylu kolumny?

(od razu uprzedze Twoje pytanie dotyczace GDN18/60. uklad pomiarowy sie konczy, czeka na kalibrowany mikrofon pomiarowy.

metoda pomiaru tez zaczyna nabierac rumiencow. jeszcze chwile cierpliwosci).

:)))

Niewiele sądzę bo ich nie słyszałem. Wyszukiwałem jedynie rozwiązań na takich przetwornikach dla kogoś kto chciał nagłośnić spore pomieszczenie przy pomocy większej ilości tanich i prostych przetworników.

CP-193 nie jest w zasadzie obudową tubową - to raczej BR z dużym wylotem. Nie widzę za bardzo korzyści z takiej innowacji.

pozdr.

mnie chodzi o korzysc glownie estetczna. niezbyt piekna tubo/dziura laduje wtedy z tylu. mo|e wtedy zbudowa kolumne wolnostojaca i w dolnej przestrzeni upchac jakis glosnik niskotonowy?

Bo ja wiem - estetyka to rzecz względna, obudowę z taka dziurą też można ładnie wykończyć.

Ktoś podawał link do strony jakiegoś DIYowca (chyba z Włoch) gdzie była kolumienka BR z dwoma takimi SPH 60 Monacora. Przy czym tylko jeden miał układ rezonansowy. Chodziło prawdopodobnie o zwiększenie obciążalności mocowej i podniesienie efektywności - no i może jeszcze wykorzystanie tych efektów do niższego zejścia z basem.

Mozliwe że dałoby się zrobić taki układ (odpowiednik 2.5 drożnego) czyli 1.5 drożny :))) Bo chyba jest wersja SPH 60 w wydaniu wylącznie basowym.

pozdr.

hmmm..... kwestia gustu to fakt. swoja droga to ciekawe mogloby byc, taki uklad 1,5. z drugim glosnikiem mocno przy ziemi, np? moze zeby bylo elegancko i zeby zachowac aspekt prawie bezzwrotnicowy zrobic kolumne aktywna. duzo teraz na forum jest o scalonym wzmacniaczu wielkiej urody a szczegolnej prostoty rownoczesnie.

pozdrawiam :)

Masz na myśli Gainclone do aktywizacji niskotonowego toru w kolumnie? Ale wtedy zaczynamy już szukać innych źródeł przewagi tego rozwiązania, niż tylko prostota.

CP-193 jest nie tylko tani ale również prosty. Może go zrobić uczeń na pracach ręcznych w podstawówce. I z tej perspektywy trzeba oceniać poziom uzyskanej jakości dźwięku. Za cenę komputerowych pierdziałek otrzymujemy kolumny których ludzie używają do słuchania muzyki odtwarzanej np. z niezłych gramofonów.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.