Skocz do zawartości
IGNORED

Buffalo II Dac

mate_ous

Rekomendowane odpowiedzi

Do pełni szczęścia brakuje mi dobrego DAC'a. Zdecydowałem się na złożenie Buffalo-II, ale gubię się trochę na stronie producenta. Wiem, że kilka osób składało ten sprzęt, więc proszę o pomoc przy zamówieniu.

Z tego co zrozumiałem, do uruchomienia urządzenia potrzebuję następujących elementów:

Buffalo-II DAC

IVY-III

Placid

PlacidBP

Transformator 9V i 15V

Interesuje mnie jeszcze kilka modułów, których zastosowania nie mogę zrozumieć:

1) Jaką funkcję spełniają moduły Trident?

2) Jakie uzasadnienie ma kupno modułu S/PDIF Mux skoro wejście cyfrowe można podłączyć bezpośrednio do płytki Buffalo-II?

3) Pytanie powiązane z 2) - Jaka jest różnica między S/PDIF Transceiver, a S/PDIF MUX?

4) Rozumiem, że moduł Volumite służy do regulacji głośności?! Jaki jest sens montowania go, skoro regulację stosuje się z poziomu wzmacniacza?

Trochę tych pytań mam, ale nie chciałbym kupować czegoś, czego nie potrzebuję. DAC będzie używany z komputerem, który ma wyjście cyfrowe, dlatego na USB mi nie zależy.

https://www.audiostereo.pl/topic/78281-buffalo-ii-dac/

Cześć

Potrzebujesz moduł DAC (BuffaloII).

Co do reszty to:

IVY - stopień wyjściowy analogowy możesz zrobić sam - np lampy ala Lampizator, lub Pass D1 ala diyaudio.com

jak chcesz stopień od nich to chyba lepiej LEGATO.

Placid (PlacidBP) to zasilacze, możesz zrobić swoje, ale te są co najmniej przyzwoite.

transformatory - oczywiście możesz kupić tam, jakieś musisz mieć

Jeden zasilacz (niesymetryczny) jest do Buffalo, drugi (BP) ma być symetryczny (do IVY albo LEGATO).

Moduły TRIDENT to dodatkowe stabilizatory. Jak nie masz problemu z budżetem to kup.

MUX ma kilka wejść cyfrowych, jak masz jedno źródło, nie trzeba.

Volumite to sterownik regulatora głośności w DAC, z nim możesz sterować bezpośrednio końcówką mocy.

Jak masz dobrą regulację we wzmacniaczu - możesz pominąć.

Powodzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/78281-buffalo-ii-dac/#findComment-2123607

Hej,

Buffalo II sie nie sklada - to gotowy polutowany DAC bez stopnia wyjsciowego na ktory polecam Ci lampy i/lub trafa. Mozliwosci jest wiele. Jesli chcesz tylko trafo to w trybie napieciowym - zastosuj Jensen JT-11P-1 (1:1), tryb pradowy z trafem step-up z tym DACem nie daje najlepszych efektow (sprawdzilem - wysokie THD na niskich rejestrach). Jesli zdecydujesz sie na lampy to mozesz stosowac przerozne konfiguracje SRPP/WK-WA/Mu-Follower etc a jesli chcesz wykorzystac oba wyjscia roznicowe DACa zrobic uklad roznicowy WK na 2 triodach + zrodlo pradowe w katodach a za tym wtornik katodowy.

Mozna tez zrobic tak ze kazde z wyjsc roznicowych dajesz na osobna triode a w ich anodach po polowie uzwojenia pierwotnego trafa wyjsciowego (na nim odbedzie sie desymetryzacja).

Jesli nie bedziesz stosowal tranzystorowego stopnia wyj (LEGATO czy IVY) to wystarczy Ci zwykly Placid.

Jesli zdecydujesz sie na staby Trident (shunt) mozesz olac nawet Placid'a (tez shunt) - zystarczy zwykly zasilacz na 5V.

Uzycie modulu Volumite pozwala zrezygnowac z potencjometru we wzmaku - Sabre32 to DAC 32-bit wiec regulacja glosnosci odbywa sie wlasnie na takiej rozdzielczosci a wiec uzywajac zrodla 16-bit (np CD) masz kolejne 16bit do regulacji glosnosci bez utraty rozdzielczosci po stronie cyfrowej.

Marek

https://www.audiostereo.pl/topic/78281-buffalo-ii-dac/#findComment-2123703

Dziękuję Koledzy za porady!

Właśnie o takiej jasnej odpowiedzi potrzebowałem.

Na początek wezmę Buffalo-II DAC, Legato, Placid, PlacidBP, Transformator 9V i 15V. Zdaję sobie sprawę, że można lepiej, ale nie będąc mocno osłuchanym użytkownikiem audio, lubię zaczynać od postaw. Dam się naciągnąć na gotowe moduły, a po czasie na pewno wymyślę jakieś modyfikacje. Wtedy będę miał jakiś punkt odniesienia.

Pozdrawiam serdecznie!

Mateusz

https://www.audiostereo.pl/topic/78281-buffalo-ii-dac/#findComment-2123786

Hej,

Buffalo II sie nie sklada - to gotowy polutowany DAC bez stopnia wyjsciowego na ktory polecam Ci lampy i/lub trafa. Mozliwosci jest wiele. Jesli chcesz tylko trafo to w trybie napieciowym - zastosuj Jensen JT-11P-1 (1:1), tryb pradowy z trafem step-up z tym DACem nie daje najlepszych efektow (sprawdzilem - wysokie THD na niskich rejestrach). Jesli zdecydujesz sie na lampy to mozesz stosowac przerozne konfiguracje SRPP/WK-WA/Mu-Follower etc a jesli chcesz wykorzystac oba wyjscia roznicowe DACa zrobic uklad roznicowy WK na 2 triodach + zrodlo pradowe w katodach a za tym wtornik katodowy.

Mozna tez zrobic tak ze kazde z wyjsc roznicowych dajesz na osobna triode a w ich anodach po polowie uzwojenia pierwotnego trafa wyjsciowego (na nim odbedzie sie desymetryzacja).

Jesli nie bedziesz stosowal tranzystorowego stopnia wyj (LEGATO czy IVY) to wystarczy Ci zwykly Placid.

Jesli zdecydujesz sie na staby Trident (shunt) mozesz olac nawet Placid'a (tez shunt) - zystarczy zwykly zasilacz na 5V.

Uzycie modulu Volumite pozwala zrezygnowac z potencjometru we wzmaku - Sabre32 to DAC 32-bit wiec regulacja glosnosci odbywa sie wlasnie na takiej rozdzielczosci a wiec uzywajac zrodla 16-bit (np CD) masz kolejne 16bit do regulacji glosnosci bez utraty rozdzielczosci po stronie cyfrowej.

Marek

masz jakies doswiadczenie z trafkami Jensena czy opierasz sie na opiniach sieci, pytam bo uzywam sam Buffalo z legato i placidem, kupilem teraz pacida v.2.0 . Ale jednak opinie o wyjsciu z trafem są zachecające.

https://www.audiostereo.pl/topic/78281-buffalo-ii-dac/#findComment-2123939

Trafa Jensena maja bardzo dobra opinie w necie we wspolpracy z BuffaloII - sam ich nie testowalem ale nosze sie z zamiarem sprowadzenia - juz sie kontaktowalem z producentem. Jesli chcesz mozemy sprowadzic je razem.

Ja obecnie uzywam BuffaloII z stopniem wyjsciowym na lampach 6N30P (WK roznicowy z JFET + WA). Gra to lepiej niz LL1931 (1:16) w trybie pradowym (najgorzej acz nie znaczy zle) i lepiej od LL7901 (2:1) w trybie napieciowym.

https://www.audiostereo.pl/topic/78281-buffalo-ii-dac/#findComment-2124234

Trafa Jensena maja bardzo dobra opinie w necie we wspolpracy z BuffaloII - sam ich nie testowalem ale nosze sie z zamiarem sprowadzenia - juz sie kontaktowalem z producentem. Jesli chcesz mozemy sprowadzic je razem.

Ja obecnie uzywam BuffaloII z stopniem wyjsciowym na lampach 6N30P (WK roznicowy z JFET + WA). Gra to lepiej niz LL1931 (1:16) w trybie pradowym (najgorzej acz nie znaczy zle) i lepiej od LL7901 (2:1) w trybie napieciowym.

widze że jedziemy w podobnym kierunku :), ja pisałem do europejskiego dystrybutora jensena. Porównamy ceny i zamowimy wspólnie.Dostałem BS170 do placide v.2 i mam nadzieje potestowac w tym tygodniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/78281-buffalo-ii-dac/#findComment-2124300

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.