Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o szybką radę - Luxman czy Yamaha

k74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mage kupić Luxman A357 za 900PLN lub Yamahe AX496 za tyle samo.

Nie wiem co lepiej wybrać:

Parametry Yamahy są znane chyba wszystkim , natomiast Luxman to:

Luxman A-357

Parametry:

- Moc (RMS) 2x60W

- Moc muzyczna 2x90W

- Pasmo przenoszenia (CD, Tape Aux) 10Hz - 70kHz

- Pasmo przenoszenia (Phono) 20Hz - 20kHz

- Odstęp S/N (CD, Tape Aux) 100dB

- Odstęp S/N (Phono MM/MC) 81/61

- Wymiary (wys/szer/gł) 127/438/369 mm

- Masa 9 kg

a Yamaha :

Dane techniczne: Yamaha AX-496:

· TOP-ART

· CD/DVD-Direct-wzmacniacz: tak

· Pure-Direct-przełącznik

· wyjścia: 2

· wejścia: 6

· DIN-moc wyjściowa (4Ohm, 1kHz, 0,7%THD): 95 W + 95 W

· Współczynnik tłumienia: 240

· Pasmo: 20-100.000 Hz +0,5/-3 dB

· dynamika: 220 W 2Ohm

· zniekształcenia: 0,008%

Miałby grać z Tanoyami M4 Muzyka to jazz+rock. Pokój 20 m2.

Oczekuje dobrej stereofoni i przejrzystosci oraz miekkiego basu.

Co wybrac?

Słuchałem Luxmana na swoich kolumnach i było neutralnie Niczego za dużo nie było.

Jestem ciekaw Yamahy ale nie mam mozliwosci odsłuchu w domu.

Dlatego jestem ciekaw opini tych którzy słyszeli.

Szkoda, ze nie mozesz posluchac Yamahy. 357 Luxmana chyba juz od dawna nie jest produkowany (moze sie myle...). Ciekawe ile 'Twoj' egzemplarz ma lat. No i ciekawe jak stara jest Yamaha.

Moja opinia jest subiektywna bo po prostu nigdy nie pasowalo mi brzmienie Yamahy...

Luxmanek jest całkiem OK. Kiedyś miałem okazję go słuchać i na prawdę bardzo przypadł mi dogustu.

Sęk w tym że dobre Luxmany to są z końca lat 80'tych, pźniejsze to już nie to!!! Zatem te dobre mają już około 20 lat, a to już staruteńki sprzęt.... Kupując można się liczyć z niedługą wymianą kondensatorow!!!

Z tego powodu nie kupiłem w końcu Luxmana- chcę go słuchać a nie latać po serwisach. Yamahę odrzuciłem po 10 minutach słuchania. Potem przyszła kolej na Harman/Kardon.... i tak już do dziś zostało!!!! Potęga detalicznego, lekko ocieplonego z nieograniczoną sceną dźwięku!!!

Jak masz możliwość to posłuchaj go zanim kupisz Yamahe ;-))))

Aaaaa! Jeszcze jedno! Ja też pogrywam sobie na Tannoy M4. Są to kolumny dość leniwe i potrzebują "kopa" żeby to wszystko nie grało jak "ciepłe kluchy". Boję się że Luxman trochę za bardzo ociepli Tannoy'e i efekt może być nie najlepszy.

Moj Harmanek HK 680 ma 70 amper (!!!!) rezerwy prądowej i potrafi bez najmniejszego problemu wysterować Tannoy'e. Gra to ładnie nawet przy cichym słuchaniu, a uważa się że Tannoy M4 nie lubi grać cicho!

Podobnie jak Ty słucham Jazzu i Rocka.

Odpowiedź, na pytanie postawione w tytule wątku:

Luxman (ale, nie ten model) :-)

iwo

Czy ten Twój znajomy, od AudioNet`a, to N. (ten od oper, w lokalnej telewizji PTV)?

(czytałemTwój wpis - Sklepy/Opinie) :-)

Moje kondolencje, z powodu zakupu AudioNet`a :-(

P.S.

Znałem takiego Pana, nosił imię Iwo, ale pisało się to inaczej - Ivo Verszel (bardzo sympatyczny czlowiek).

Pozdtawiam

iwo

Zapomniałem :-(

Też, mialem psa (miał na imię - Kumpel).

Papużkę (Jurek), też mialem :-)

Jak ten Jurek ładnie mówił! (co nie powiem, "ładne" wyrazy - też, ale nie nauczył się tego, od "tatusia", raczej od "życzliwych") :-)

Pozdrawiam

Kszysiek widze ze zakupy robisz:)

Moim zdaniem cieply wzmacniacz do M4 w twoim przypadku nie zda egzaminu. Wiem jakie brzmienie lubisz, sam stwierdziles ze lepiej graja Quadrale od Paradigmow mimo ze system na CA i tak nie jest "ciemny". Wniosek z tego le lubisz dosc mocno akcentowane gitarki i wokale czyli system jasny.

Jak zmulisz te M4 to niebedziesz zadowolony. Zwlaszcza ze masz maly pokój to i tak dół pasma bedzie dominował.

rafko-70amper jest wyrazem wielkiej wyobrazni konstruktorów HK.Często duża nieuczciwość podawania pomiarów to typowy objaw marketingowy.Byłem świadkiem niewydolności tego urządzenia przy podłączeniu do Spendorów.Luxman do dziś robi uczciwe wzmacniacze bez podawania bzdurnych parametrów.Yamaha produkuje fajne klocki do kina domowego,natomiast w audio jest kiepska.Wyjątkim były natomiast ciekawie brzmiące cedeki.

k74-Kupując olej dane techniczne-po prostu posłuchaj.

>Frank

Do swoich Tannoy M4 podłączałem już na prawdę wiele klocków. Od razu było słychać który wzmak gra dużym a który małym prądem. HK 680 gra na pewno dużym prądem-to słychać. Czy jest to 70 czy mniej amper, i tak jest to duży prąd. Zgodzę się że wiele firm podaje duże wartości swoich produktów w celach marketingowych, ale jak dotąd na HK się nie zawiodłem.....

Jeśłi możesz to napisz więcej opinii o Luxmanie, gdyż przy kupnie na prawdę mocno zastanawiałem się nad Luxmanem. Jakie modele i z czym słuchałeś i jakie masz odczucia w porównaniu z np. HK????????

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.