Skocz do zawartości
IGNORED

Sony QS- - skąd czerpać wiedzę?

pablicito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od bardzo niedawna jestem (szczęśliwym) posiadaczem następującego zestawu Sony: wzmacniacza TA-FB 940R, tunera ST-SB 920 i odtwarzacza CD CDP-XB 720, napędzającego kolumny Esa Vivace XT2. Sprzęt zakupiłem, używam i jestem zadowolony. Ale chciałem znaleźć cokolwiek w Internecie na temat tego sprzętu (lub generalnie klasy QS); opinie użytkowników, testy, porównania... Rozumiem, że sprzęt do najnowszych nie należy, więc chciałem dotrzeć do materiałów archiwalnych. Ale nie znalazłem na interesujący mnie temat nic (wyszukiwarka znajdowała dużo stron - ale w zasadzie tylko allegro, i to w przeważającej części archiwum allegro).

Dlatego pokornie zapytuję: Czy ktoś w łaskawości swej wskazałby mi źródła wiedzy dotyczącej ogólnie klasy QS firmy Sony, a w szczególności modeli TA-FB 940R, ST-SB 920 i CDP-XB 720?. Tak , jak napisałem, interesują mnie (rozumiem, że tylko archiwalne) artykuły, testy, porównania, opinie użytkowników (te ostatnie mogą być jak najbardziej współczesne :-)).

Pozdrawiam

Bardzo dobry, prosty sprzęt.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

TA-FB 940R, ST-SB 920

To miałem, fajne klocki, grało sympatycznie, może nie aż tak żeby zostać w domku, ale wstydu nie było. CD z tej serii nie, decków QS Ci nie polecam. Lepszy będzie najniższy deck ES (i chyba nawet tańszy od QS - lol)

Hmmm co do opinii, podoba Ci się ? Gra tak oczekujesz ? To super. A jak Ci się podoba i zmasakrują całe QS to sprzedasz ?

Wg. mnie jak już masz te 3 klocki i odpowiadają Ci zostaw je. Owszem z czasem będzie to zestaw B, lub nawet C w domu.

Fani wystawkowego Hi-Endu Cię zjadą zapewne - choć piszę to zdanie z myślą o ich ostudzeniu ale sprzęt ma się Tobie podobać, nie mnie, czy iksińskiemu. Dane znajdziesz w katalogach Sony z tych lat. Warto dla siebie ściągnąć jeszcze serwisówki.

Może zostałem źle zrozumiany. Nie chodzi mi o to, żebyście mnie pochwalili czy zganili za wybór takiego sprzętu, a nie innego. Zapytałem na tym forum, jaki zestaw byłby dobry dla tych kolumn i z przedstawionych propozycji wybrałem właśnie to, co wybrałem. Nie kryję się z tym, że jednym z kryteriów wyboru był znaczek "Sony" umieszczony na płycie czołowej każdego z tych klocków. Nie jestem człowiekiem bardzo dojrzałym, ale też nie młodzikiem - pamiętam czasy, gdy królował jako podstawowy sprzęt grający magnetofon ZK 140T, a nawet ZK 120, a z dzieciństwa pamiętam nawet Bambino [taki gramofon pospolicie zwany adapterem jakby ktoś nie wiedział :-)]. I dlatego, z racji wieku i przywiązania do tradycji, wybrałem tą markę - bo w czasach mej młodości oprócz sprzętu Unitry i Diory (ach, cóż to za szczęście było być posiadaczem tzw. "szuflady" - tzn. magnetofonu kasetowego z elektrycznie wysuwaną kieszenią) bywało się szczęśliwym posiadaczem prostych wież Technicsa (obecnie bardzo krytykowanych) i Sony (też krytykowanych). Posiadacze Pioneerów czuli się lepszymi ludźmi (bo mieli lepszy sprzęt), Philips i Grundig się nie liczyły (bo produkowały "jamniki") a hi-end to był kultowy i nieosiągalny cenowo MARANTZ... A Yamaha to kojarzyła się z produkcją jednośladów. Rotel, Denon, Onkyo, NAD itd. to były natomiast rzeczy albo w ogóle nieznane albo tak egzotyczne, że na pewno nie warte zainteresowania... No i tak mi pozostało do dzisiaj. Albo Marantz, albo Sony (za Pioneerem nigdy nie przepadałem, a Technicsa - mimo, ze kiedyś miałem wieżę opartą o podstawowy amplituner, zdecydowanie mi obrzydzili wszyscy wypowiadający się na różnych forach...).

Mam to, co mam, i jestem z tego (na razie) zadowolony. Pięknie odtwarza zwłaszcza Getza grającego Jobima. Ale chciałbym, że tak powiem (a właściwie: napiszę), podbudować swoją wiedzę teoretyczną. Gdybym chciał zasięgnąć informacji o współczesnych modelach - pełno jest na ich temat różnych materiałów w Internecie. A ja nawet nie wiem, z którego roku jest posiadany przeze mnie sprzęt (prawdopodobnie coś koło 1998 roku). W salonie Sony Center w moim mieście nawet nie umieli mi podać informacji jak wygląda przewód EON RDS łączący wzmacniacz z tunerem. Jedyne, co usłyszałem, to: "Proszę pana to jest tylko sklep". Rozumiem, że te 10 - 15 lat temu było sporo informacji (w postaci artkułów, opisanych testów, opinii użytkowników, porównań z konkurencyjnymi systemami). I właśnie o te informacje mi chodzi (gwoli zaspokojenia mojej ciekawości świata w ogóle, a w szczególności dotyczącej tego sprzętu). A że, jak rzekłem, najmłodszy nie jestem - moja umiejętność poruszania się po archiwalnych zasobach Internetu nie jest imponująca. I właśnie z tej strony oczekuję pomocy, jak również w postaci takich postów, jakie zamieścili koledzy: czolgista778 i Shrek777 - za które oczywiście dziękuję (bo podbudowują moją dumę z posiadanego sprzętu ;-)).

Przepraszam za przydługi post - ale chciałem wyjaśnić o co mi chodzi - a oprócz tego, że lubię słuchać, wychodzi na to, że lubię też gadać...

Pozdrawiam

Wow

Szacunek dla Kolegi pablicito. A to że pamiętasz takie rzeczy jak ZK 140T to już respect jak mawia młodzież.

IGNAC - niestety ZK-147 już nie jest produkowany także nie dostąpisz spełnienia Hi-Endu. Nie bij mnie, ja tylko złą wieść przynoszę ;)

A do tej "wieży" poszukałbym jakiegoś magnetofonu cyfrowego, coby rozbudować tą "wieżę" o opcje DAT (też z rodzinki QS, tylko z najwyższych modeli)

A jeśli chodzi o decka to mogą być zamiast ES jeśli masz tylko jakieś resztkówki taśm decki z serii 570-670 - sprzedawane zresztą w stanach jako ES.

Serwisówki warto ściągać póki są - QS nie jest awaryjny, ale warto mieć na zaś. Patrz na ebay -często można coś fajne spotkać z QS - sam patrzę na Sony ES także i QS widuję. U cioci google masz wszystko i nawet róż nie trzeba przynosić.

Aplitunera QS 940 nie polecam, sam chorowałem dla reszty rodzinki, ale 940QS - ładnie wygląda, ładne są z niego wybuchy (buum, buum jest super), Do tego Sony - czyli szlachcic, ale na tym się jego zalety kończą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.