Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza DIY

kryzys

Rekomendowane odpowiedzi

W takim przypadku myślę, że wzmacniacz oparty o ten scalak będzie dobrym początkiem, nie zapomnij o opóźnionym załączniu głośnika i jego zabezpieczeniu przed pojawieniem się napięcia stałego na wyjściu do tego zacznij, avt powinno mieć jakiś kit który to realizuje.

Do tego nie potrzebuję AVT. ;) Temat powstał dlatego, że nie mam doświadczenia ze wzmakami i resztą audio DIY. Co do prostych układów takich jak opóźniony zapłon itd. to sobie raczej poradzę. Jak wzmacniacz już powstanie, to chętnie się nim tu pochwalę.

jak na razie nikt nie wymyślił lekarstwa na wzbudzanie się HEXfet Giesberts (diody zabezpieczające, rożne wartości rezystorów, dodawanie kondensatorów w różne miejsca (mętlik w głowie))

już lepiej symasym

Hmmm, to bardzo się dziwię że nikt nie wymyslił jak spowodowaać aby HEXFET się nie wzbudzał.

A to takie proste, wystarczy zablokować tranzystory T5 i T6. :D

No i chyba jedna z bardziej chwalonych aplikacji EL84 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z mała poprawką:

trafo ze starego radia Tatry (podobne), zasilacz CRC, nie lampa a mostek z diod HFA, nie ECC81 a EF86 w triodzie, nie mkp 0,22 a 0,022, nie 2,2K w drugiej siatce EL84 a 100-200 ohm, bez konda w katodzie, za to z fix bias i trafem wy dla 300V - Ra 6K od 4pietro4

i to by było na tyle (a powinno być to wszystko w Klub fanatyków 2W)

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

z mała poprawką:

trafo ze starego radia Tatry (podobne), zasilacz CRC, nie lampa a mostek z diod HFA, nie ECC81 a EF86 w triodzie, nie mkp 0,22 a 0,022, nie 2,2K w drugiej siatce EL84 a 100-200 ohm, bez konda w katodzie, za to z fix bias i trafem wy dla 300V - Ra 6K od 4pietro4

i to by było na tyle (a powinno być to wszystko w Klub fanatyków 2W)

Wcale tak niemałą, będzie to już coś innego co nie znaczy wcale iż gorszego.Dzięki :)

Wcale tak niemałą, będzie to już coś innego co nie znaczy wcale iż gorszego.Dzięki :)

będzie lepsze ... i za 5-6 stówek + obudowa

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Wykonałem dziś monoblok Gainclona. Gra całkiem nieźle, więc pewnie kupię drugi scalak i zrobię cały zestaw(znalazłem dobry sklep). Chcę dalej zajmować się audio i zastanawiam się, co zbudować teraz. Co do teorii, to raczej wiem wystarczająco, by wykonać coś na tranzystorach. Czy ktoś mógłby polecić mi coś sprawdzonego? Myślałem o czymś w klasie A, ale jak na moje potrzeby, to chyba przesada. Oczywiście to nic pilnego (do kwietnia i tak jestem mocno zajęty), więc chętnie podyskutuje ;)

Pozdrawiam.

Zależy kto czego szuka w dźwięku. Jeśli szlachetności tonu, wybrzmień, dynamiki itp.to wystarczy.

A jak ping-ponga i szczekania psa po lewej czy po prawej (już nie pamiętam po której a słuchać płyt R. Watersa nie mam najmniejszej ochoty) to faktycznie musi dobudować drugi kanał.

Tak w ogóle to są na świecie twardzi zwolennicy monofonii.

Zależy kto czego szuka w dźwięku. Jeśli szlachetności tonu, wybrzmień, dynamiki itp.to wystarczy.

A jak ping-ponga i szczekania psa po lewej czy po prawej (już nie pamiętam po której a słuchać płyt R. Watersa nie mam najmniejszej ochoty) to faktycznie musi dobudować drugi kanał.

Tak w ogóle to są na świecie twardzi zwolennicy monofonii.

Święte słowa.

Przepięknie to ująłeś.

Witam znowu. Niestety przez tydzień nie miałem dostępu do internetu.

Zwolennikiem mono nie jestem, ale na jednym kanale da się usłyszeć jakie mniej, więcej jest wzmacniacz. Mam na myśli jak sobie radzi z jakim dźwiękiem itd.. Jak znajdę trochę wolnego czasu, to zabiorę się za budowę końcówki dual mono. Dzięki wszystkim za pomoc. :)

Jeśli idzie o klasę A (tranzystor, single ended) to ja właśnie przymierzam się do

Death of Zen (skompletowałem +/- części), ale niezbyt tanio wychodzi ;)

W końcówce dam KD 502 (bo mam je od jakichś 20 lat ...)

Ukryta Zawartość

jak ktoś robił to-to, chętnie usłyszę opinie

pozdr - Krzysiek

Ukryta Zawartość

A może taki - gra bardzo ładnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może taki - gra bardzo ładnie

Ukryta Zawartość

kryzys jak zrobisz ten wzmak

Ukryta Zawartość

to zaopatrz się w watomierz (policzy ci koszty energii)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli nie zalezy Ci na mocy a na jakości. Polecam opisany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wzmacniacz. Jest to jedyny wzmacniacz tranzystorowy (jaki zrobiłem), ktorego brzmienie jest tak blisko lampy. Czytałem o różnych problemach z jego uruchomieniem. Ja jednak nigdy żadnych problemów nie miałem. Najlepsze efekty uzyskałem stosując tranzystory we wzmacniaczu różnicowym o małym współczynniku wzmocnienia. Naprawdę polecam tę konstrukcję. Ostatnio próbowałem go z jednymi z najtańszych kolumn STX F-130 i jak na ten poziom cenowy brzmienie jest zaskakujące. Miałem okazję też porównać go z jednym z najtańszych wzmacniaczy Marantz'a PM5003, ten wzmacniacz bije go na głowę. Zwłaszcza przy mocach bliskich maxymalnej mocy wyjściowej. Marantz'a po prostu nieda się słuchać. Długo podchodziłem do skonstruowania pierwszej końcówki ze względu na jej skomplikowaną budowę. Ale twierdzę, że opłacało się. Z resztą - spróbuj a zobaczysz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kryzys jak zrobisz ten wzmak

Ukryta Zawartość

to zaopatrz się w watomierz (policzy ci koszty energii)

To troszkę przesada. Na tym forum próbuje się przekonać że kable zasilające po 1000zł są ok, a wzmacniacz zużywający tyle co 2 duże żarówki to problem. Wystarczy słuchac po wyłączeniu żyrandola i wychodzi na jedno. U mnie 2 kanały to raptem 160W.

Ukryta Zawartość

Czy ktoś posiada może namiar na pcb do poniższego wzmacniacza?

Może być zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.