Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki 5.0 do kd

mamis638

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam wszystkich forumowiczów... bo jestem tu nowy

mam mały problem ... mam amplituner denon avr600 i poszukuję do niego głośników... obecnie posiadam głośniczki altus 110... głośniczki choć wiekowe swoje potrafią... 5.0 wybór mój waha się pomiędzy :

-jamo s608

-quadral quintas 6000

jamo słuchałem ma wyrazistą górę i dół ... co mi się podoba ... sluchałem również whaferdali... lecz one grają "środkiem" co nie za bardzo mi się podoba... natomiast quadrala nie miałem okazji słuchać i nie wiem jak grają ..

mój budżet to 2000 -2300 zł ... może jakieś sugestie... mieszkam w bloku ... i nie mogę sobie na za wiele pozwolić ... dlatego chcę coś wybrać co by się zbierało od "dołu" po sam szczyt .... 50% słucham radia ... 40 muzyka... każda która w ucho wpadnie... od popu ... poprzez Elektro.... po rock ... mój metraż to 15 m kw.

https://www.audiostereo.pl/topic/78657-g%C5%82o%C5%9Bniki-50-do-kd/

jamo s608 wyrazistą górę i dół? hmmm, lekko mówiąc mam inne zdanie...

Szybciej poleciłbym Ci Roth Audio Oli4.

Tutaj masz test porównawczy w Audio tych kolumn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj dla porównania Jamo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadrale graja podobnie do Jamo, dol jest nieco twardszy od Jamo. Gora bardzo zblizona. Na pewo ich przesluchaj. Kwestia wygladu to juz inna sprawa Jamo wysokie smukle, Quadral "gruby" i niski :P

Ja bym raczej Jamo 606 na 15 mkw nie zaryzykował.To naprawdę duza kolumna. Na twoim miejscu wybrałbym zestaw na Monitor Audio seria M.Jak się nieco potargujesz ugrasz cenę na 2300-2400zł za 5.0 a skoro prawie nie oglądasz filmów to chyba przeżyjesz jakiś czas bez suba

Quintasy przy cichym słuchaniu bas mają raczej średni

Całkiem niezły zestaw do kina można wyrwać teraz za 1500zł tylko kolor musiałby ci odpowiadać

Taga TPS-500 + TSW150 - bardzo dobre opinie mają i to nie tylko użytkowników ale także zawodowych testerów

Konstrukcja: 3-drożna

Obudowa: Bassreflex

Moc nominalna/muzyczna (W): 140/280

Pasmo przenoszenia (Hz): 26…22000 Hz

Częstotliwości podziału (Hz): 600/2800

Efektywność (dB/1W/1m): 90dB

Współpracuje ze wzmacniaczami akceptującymi impedancję: 4…8 Ω

Wysokotonowy: miękka tekstylna kopułka 25mm

Średniotonowy: papierowa membrana 100mm

Niskotonowy: 2 x papierowa membrana 200mm

Wymiary (W x S x G w mm): 953x265x305

Waga (kg): 15.5

Kolor: Czarna okleina

jamo S 608

Specyfikacja:

• głośnik podłogowy

• 3-bass-reflex

• woofer 25,4 cm

• średnica głosników 3 x 12,7 cm

• głośnik wysokotonowy 2,5 cm

• moc (ciągła/krótka): 150 W / 240 W

• czułość (dB, 2.8V/1m): 90 dB

• pasmo przenoszenia: 37 - 20000 Hz

• impedancja: 6 omów

• wymiary: 1134 x 190 x 380 mm

monitor M4

Dane techniczne:

Pasmo przenoszenia: 36 Hz - 22 kHz

Skuteczność (1 W/1 m): 91 dB

Impedancja nominalna: 6 Ω

Moc maksymalna pojedynczej kolumny (RMS): 150 W

Rodzaj obudowy: bas-refleks (przód i tył)

Głośniki: 1 x 165 mm MMP®II średnioniskotonowy, 1 x 165 mm MMP®II niskotonowy, 1 x 25 mm C-CAM® złocona kopułka

Wymiary (HxWxD) (mm): 850 x 185 x 255

Waga (kg): 14

Zestaw MAGNAT supreme 2000, 200, center, sub 301a - AKTYWNY to doskonały przykład niemieckiej solidności i doskonałego brzmienia dzięki amerykańskim wpływom grupy AUDIOVOX

MAGNAT SUPREME 2000 2 SZT

Konstrukcja Kolumna 3-drożna, Bassreflex

Wyposażenie prz. niskotonowy 2 x 200 mm

prz. średniotonowy 170 mm

prz. wysokotonowy 25 mm

Obciążalność (RMS/max.) 220/450 W

Impedancja 4 – 8 Ohm <-- ten wydaje się też dość ciekawy :/

i co dalej bo mam mętlik w głowie :(

Quadral Quintas - nadają się tylko do cichego grania jako solidne polepszacze głośników w TV ... bas szybko jest zniekształcony i wysokie robią się krzykliwe ... kolumny nie mają silnej podstawy basowej na 100% .. jest on słyszalny ale nie czuć go ani nie ma wyraźnego zarysu.

miałem te kolumny w pokoju 15m2 ... z częścią grały w bezpośrednim porównaniu ( Paradigm Monitor ... Monitor Audio Bronze ... Klipsch Synergy )

Posłuchaj Klipscha Synergy ... od Quadrala dzieli je przepaść ... moim zdaniem na 100% nie znajdziesz lepszych kolumn to takich preferencji.

Ja posiadam aktualnie F2 set ... i jeśli je zmienię ... to pewnie na Klipsch Reference

Synergy mogą spokojnie grać na 15m2 - tylko najlepiej jak są w odległości minimum 3-4m od słuchacza ... jeśli chcesz uzyskać scenę dźwiękową a nie plamę między kolumnami.

Miałem również Monitor Audio BR5 - basu niemal zero ... przy normalnej wysokości siedzenia ... po zniżeniu się o 40cm ... całkiem nieźle ... ( wg mnie źle zestrojone są ) wysokie super ... ale delikatne ... średnica "realistyczna"

Paradigm Monitor Seria v4 ... ale dostać używane 5.0 graniczy z cudem ... Ja swoje V4 sprzedałem właśnie dlatego, że nie mogłem dokompletować reszty.

no to teraz tylko usiąść i na spokojnie przemyśleć... najgorsze w tym to że to ma być raczej na długie lata... a może ktoś ma któreś z tych zestawów i mógłby zaprezentować jak to gra..

nie ukrywam że sugeruję się troszkę wielkością parametrów i wielkością głośników... bo czy z 13"- ego głośniczka uzyska się dobry bass... wątpię... aczkolwiek ... są różni czarodzieje...

... "zawsze jest tak że za mało ... bo za 500zł można więcej " czy to kupując samochód czy sprzęt grający ....eh :/

Posluchaj tych F1 i stwierdzisz czy one pasuja Ci w stereo czy jednak nie. Jak tak to jest sens isc od razu w kino. jak nie to wybierz cos innego tylk ostereo najpierw. To nie sa zle glosniki. Jak kupisz w oficjalnym sklepie bedziesz mial 5 lat gwarancji

tutaj nie ma jakiejs miazdzacej roznicy. Niskie tony sa jeszcze bardziej uwydatnione. spowodowane ejst to nizszym pasmem dzielenia na zwrotnicy. Moc glosniczkow jest taka sama sa natomiast bardziej skuteczne. wszystk ozalezy od cen za jakie mozesz je miec

• 3 tygodnie później...

Pomyśl o Kodzie, seria K5000, cały zestaw w Polpaku na wyprzedaży w kolorze czeresnia kosztuje 2499 pln. Ja zakupiłem, całkiem fajnie gra na razie w konfiguracji 2+1, czekam teraz na procesor+końcówkę mocy Emotivy.

• 2 tygodnie później...

witam ... dziś właśnie zakupiłem zestawik .... wybór padł na klipsch f1 synergy ... przekonała mnie cena jaką mi zaproponowano ... 2000 zł ... dużo ? mało? nie wiem.. na razie je wstępnie zmontowałem i słucham... ocenię po czasie teraz muszą się rozbudzić.... pozdrawiam wszystkich i dziękuję za sugestie Wasze ... miłego wieczorku życzę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.