Skocz do zawartości
IGNORED

Elektryka. Przewody ochronne, linie, pętle masy, zabezpieczenia

bravo32

Rekomendowane odpowiedzi

Asertywny: Skoro nie ma zagrożenia to weź upier... ten PE z zasilania i będzie po problemie. Przecież nie jest ci twoim zdaniem do niczego potrzebny!!!!

Mam wrażenie iż nie zrozumiałeś tego co napisałem.

Przecież wyraźnie podaję że to dotyczy tylko sprzętu a nie instalacji elektrycznej w mieszkaniu!!!!! Czyli PE istnieje w całej instalacji a uziemienie podłączone jest jedynie do wydzielonych gniazdek w których nie ma żadnego PE!!!!!!!! Czy to jest aż tak niezrozumałe?

Dodam że komputer z racji tej że posiada zasilacz impulsowy i kondensatory w filtrze zasilacza połączone z masą, zasilany już jest z typowej instalacji sieciowej z PE. Natomiast w takim wypadku gdy nie mamy pewności czy nie nastąpi przebicie w zasilaczu do uziemienia a w końcu stworzyć zagrożenie porażenia, to można zastosować typowe trafo separujące 230V/230V i sprawa załatwiona. Niestety przy dużych mocach są to duże koszty.

Mam wrażenie iż nie zrozumiałeś tego co napisałem.

Przecież wyraźnie podaję że to dotyczy tylko sprzętu a nie instalacji elektrycznej w mieszkaniu!!!!! Czyli PE istnieje w całej instalacji a uziemienie podłączone jest jedynie do wydzielonych gniazdek w których nie ma żadnego PE!!!!!!!! Czy to jest aż tak niezrozumałe?

Od strony licznika: L+N+PE -> całość instalacji

plus dodatkowe

Od strony licznika: L+N bez PE -> kilka urządzeń <- PE brane z CO

Tak?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Więc nie mam nic więcej do dodania. Odłącz ten PE po prostu.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.