Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć telewizor do amplitunera?

marioli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ponieważ niektóre filmy nadawane w telewizji są w formacie dolby surrond mam pytanie: jak podłączyć telewizor do amplitunera by odtwarzać dżwięk 5.1 ? Jakie wyjścia musi mieć telewizor i jakie kable się stosuje? Mam telewizor panasonic TX-29a i yamahę 440. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o poradę.

chyba jedynym sensownym połączeniem przy takim zestawie je podłączenie zwykłymi analogowym stereofoniczny kablem. w tv masz pewnie wyjście analogowe stereofoniczne (2 chinche) i podłączasz to do wejścia w amplitunerze i ustawiasz w nim dolby sorraund, ale czy będzie ci chodziły wszystkie kolumny, nie sprawdzałem...

Z tego co mi wiadomo to Dolby Surround to wrazenie dzwieku przestrzennego otrzymywane za pomoca dwoch kolumn. Chodzilo chyba o Prologic czyli konwersje (lepsza lub gorsza) 2.0 -> 5.1?

-- > MariuszJ

Niezupełnie masz rację. Dolby Surround to system kodowania dźwięku przestrzennego w dwóch kanałach. Do jego dekodowania służy właśnie Dolby Prologic. Dopiero Dolby Prologic II potrafi uprzestrzennić każdy sygnał stereofoniczny, "jedynka" wymagała sygnału Dolby Surround.

Pozdrawiam,

obi

Czy aby uzyskać w ampli DolbySurr nie potrzeba czasem wyjścia cyfrowego w TV?

2XRCA to przecież analog. Dolby Surround to 4 kanały, 3 przednie i 1 wspólny tylni.

Nie jestem pewien czy TVP tak właśnie nadaje.

--> Lestat

Nie, nie potrzeba cyfrowego. Sygnał Dolby Surround jest zakodowany w dwóch kanałach i wystarczy 2xRCA. Oczywiście łatwo to spaprać - wystarczy źle dograć polskiego lektora ;) Cyfrowe wyjście potrzebujesz (jak nazwa wskazuje) do sygnału Dolby Digital (nadawanego czasem np. przez TVN).

Pozdr

"Pearl Harbor" był nadawany w dolby sourrond ... przy nastawieniu w yamahcie Neo.Movie ( dedykowany dekoder Yamahy do sygnału 2 kanałowego i prologic) swietnie było słychac efektowe

Oczywiscie to tylko namiastka DD ale zawsze to milej ... :)

Podsumujmy.

Czyli do Dolby Digital potrzeba wyjścia cyfrowego w TV. Do Dolby Surround wystarczy wyjście analogowe. Ale czy wtedy TV nie musi być wyposażony w jakiś dekoder?

-- > Lestat

Odpowiedź na ostatnie pytanie brzmi: nie, nie musi. Dekoder jest w ampli (Dolby Prologic, Dolby Prologic II lub DTS Neo - przy czym dwa ostatnie zrobią dźwięk przestrzenny z każdego sygnału stereo, nie tylko z sygnału Dolby Surround).

Pozdrawiam,

obi

nie mam jeszcze amplika ale kumpel ma podłączony TV do amplika za pomocą "czinczów" i zapodaje Dolby Pro Logic i tak ogląda filmy (niekoniecznie nadawane "przestrzennie") a DD i DTS mu sie nie świeci

P.S. jak dla mnie to można przecież sprawdzić samemu i sie pobawić z dzwiękiem nie z takimi pytaniami

no a tym bardziej ze kolo ma amplika 440 a to dobrodziejstwo posiada DPL II z analogowego stereo robobi 5.1

juz niedługo zapoda 640 to bede bardziej rozeznany to się szerzej wypwiem

--> Lestat

Nic Ci się nie zaświeci. A o tym, że z każdego stereo można zrobić dźwięk wielokanałowy, napisałem w poprzednim poście. Ale standard Dolby Surround (a do niego ProLogic pierwszej generacji) powstał, kiedy takiej możliwości jeszcze nie było i "wielokanałowość" trzeba było w specjalny sposób kodować w sygnale stereo. Dekoder Dolby ProLogic II, który zrobi dźwięk przestrzenny z każdego sygnału stereo, istnieje dopiero od kilku lat.

Pozdrawiam,

obi

Wszystko rozumiem (prawie), u siebie jeszcze nie sprawdzałem (tak wyszło), ale w sumie wychodzi że te (stare) Dolby to nic wielkiego, a żeby odebrać Dolby Digital (prawdziwe) to trzeba mieć odpowiednio wypasiony TV.

Pozdro.

LeStat

oczywiście sa na swiecie odpowiednio wypasione tv, co by mozna było oglądać z dźwiekiem dd. Ale dla nas śmiertelników rozwiązaniem jest raczej tuner tv satelitarnej z wyjściem cyfrowym (optycznym lub elektrycznym). To jest znacznie łatwiejsze do kupienia niż "wypasiony tv". ale trzeba samemu kupć odpowiedni tuner satelitarny (bo te dawane przez np. cyfrowy polsat lub cyfrę + są pozbawione wyjścia cyfrowego)

ps. cyfra+ jest znowu złamana, tzn. seca2 została rozpracowana, narazie sa klucze tylko działajace do konca maja. Znowu cyfra+ bedzie miała ból głowy co z tym zrobic...

PS. Powinienem od razu napisać, że nie byłem pewny co do sposobu kodowania DolbySurr na 2 kanałach.

Nie wiedziałem, że te dekodery nie mają wyjść cyfrowych. Czy to znaczy że nie można przy ich pomocy oglądać DD na normalnym TV, nie mówiąc o połączeniu z Ampem? W takim razie to lipa, a nie telewizja cyfrowa. Ja odbieram kablówkę od UPC. Czy jak bym sobie sprawił odpowiedni tuner satelitarny (warto?) bez talerza i jakoś to połączył razem (czy wogle tak można?) miałbym DD na Ampie?

->ulan

znasz kogos kto to złamał ? Ja zrezygnowalem z Cyfry+ po 2 latach bo rochunki były mordercze ( ponad 100 zł/mies. ) a dotego wyjsc cyfrowych tuner niemiał ... kicha na całej linii ... no ale jesli da sie kupic gdzies taki co "posaiada" takie wyjscia a w dodatku jesli ktos potwierdzi ze Cyfra nadaje naprawde w DD5.1 i ze sa juz sposoby ... hymmm..... kto wie ... ;)

-- > Lestat

> Nie wiedziałem, że te dekodery nie mają wyjść cyfrowych. Czy to znaczy że nie można przy ich pomocy oglądać DD na normalnym TV, nie mówiąc o połączeniu z Ampem?

**

Tak, to właśnie oznacza. Możesz jednak kupić (a nie wypożyczyć od Cyfry+) odbiornik satelitarny z wyjściem cyfrowym, a od Cyrfy+ wziąć samą kartę dekodującą. I wtedy masz DD.

Ale zdaje się, że programów w DD nie ma tak wiele (przynajmniej na razie). TVN coś tam daje, ale szczerze mówiąc wolę film na C+ z napisami i ścieżką stereo (a do tego ProLogic II lub DTS Neo) niż na TVN z lektorem i DD, plus jeszcze reklamy co 10 minut. W ogóle moim zdaniem połączenie DD+lektor mija się z celem. No, ale to już off topic.

W takim razie to lipa, a nie telewizja cyfrowa.

**

W pewnym stopniu masz rację, ona w ogóle "cyfrowa" nazywa się trochę na wyrost. Ale oprócz dźwięku telewizja to jeszcze (a nawet przede wszystkim) obraz, który na telewizorze 100 Hz wygląda znacznie lepiej niż z kablówki.

> Ja odbieram kablówkę od UPC. Czy jak bym sobie sprawił odpowiedni tuner satelitarny (warto?) bez talerza i jakoś to połączył razem (czy wogle tak można?) miałbym DD na Ampie?

**

Moim zdaniem nic z tego. W kablówce masz co najwyżej stereo (czasem nawet mono). Przecież sygnał w kablówce idze w postaci analogowej, więc skąd miałbyś mieć DD?

Pozdrawiam,

obi

qot:

znam, siedzi ze mną w pokoju w pracy koleś, który dorabia sobie (hmm moze odwrotnie, z tego żyje a u w firmie, w której jesteśmy zatrudnieni, sobie dorabia ;-) instalowaniem dekoderów(w tym tych złamanych) i anten. Niestety nie jest zbyt wylewny i nie wchodzi w szczegóły. wiem, że seca2 złamali najpierw włosi (gdzies tak luty?). Z początku działało to tylko z wloskimi kartami (kluczami?), ale gdzies na początku kwietnia kumpel triumfalnie oznajmił mi, ze cyfra+ jest złamana. narazie napewno bedzie to działało do końca maja (co miesiąc pojawiaja się nowe klucze, narazie są na maj). Wydaje się mi jednak, ze jak dobrze poszukasz w necie to znajdziesz to (to jego główne źródło informacji, chodź tego nie jestem do końca pewien...

• 1 rok później...

Cześć wszystkim

Proszę o pomoc. Mam Yamahę DVD 550 + ampli 550. Staram się ten sprzęt podłączyć do TV. Coś mi nie idzie. TV podłączony jest kablem Euro, który rozgałęzia się na Euro (DVD) i Chinche (ampli). Gdy ustawię dźwięk w ampli. na PL II Movie to dźwięk leci tylko z głośnika centralnego, jak ustawię np na HALL lub 6 STEREO to dźwięk dochodzi ze wszystkich pięciu głośników. Próbowałem podłoczyć TV z ampli również przez chinche, efekt ten sam - bez zmian. Co mam nie tak?

Z góry dzieki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.