Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do yamahy 440

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i jako nowy proszę o pomoc.

Mam apmlituner yamaha 400 i DVD 540. Niestety z eltaxami univers. Chce zmienić najpierw kolumny, a potem budować jakiś budżetowy systemik stereo z klocków na przykład Rotela, CA, Nada lub czegoś innego. Ale to dopiero pieśń przyszłości, najszybciej za rok lub jeszcze później ? wiadomo, kasa i żona krzywo patrzy. A więc na razie kolumny. Trochę już słuchałem, trochę czytałem, trochę radziłem się na innym forum (pozdro. dla soso).

Chodzi o kolumny wolnostojące, do pokoju ok. 20 mkw, w cenie do 3 kzł. Słucham bardzo rożnej muzyki z przewagą rocka progresywnego, hard rocka z lat 60. i 70, trochę jazzu, zaczynam powolutku odkrywać muzykę poważną. Zależy mi przede wszystkim na dynamice makro i mikro, szczegółowości, fajnej średnicy i przestrzeni. Bas ma być, i tyle. Nie jestem zwolennikiem masażu stóp (uczę się slangu audio :).

Zrobiłem sobie listę, z której bądą wybierał. Są na nie: Acoustic Energy Evo 3, Avence Omega i tanie Dana, JM Lab Chorus 14 lub 15, Elac 105 i 208, Esa. Co sądzicie o tych kolumnach, co radzicie jeszcze innego posłuchać, co wybrać. I jak żyć, jak pytali rosyjscy romantycy.

Pozdrawiam, Stempur

https://www.audiostereo.pl/topic/7889-jakie-kolumny-do-yamahy-440/

posłuchać warto jak najwięcej. Posłuchaj też dla porównania JBL z serii XTi np XTi60.

Do samego roka ponoć b. dobrze nadają się Paradigmy (nie słuchałem) , ale jeżeli chcesz rozszerzać repertuar muzyczny, mogą nie być dobre (z wolno stojących do 3kzł - Monitor 5, albo podstawkowe Studio 20 V3)

stempur,

dodam jeszcze, że taki zestaw KD Yamachy (tylko amplityner 630 czy jakoś tak) zakupiła jakiśczas temu siostra. W zestawi były właśnie kolumny Eltax (tak to sprzedają). Podłączałem do tego eksperymentlmie swoje JBL TLX-510 i róznica była zasadnicza, a to jakieś cuda nie są (nowe kosztowały ok 1300zł). Zdecydowanie większy dźwięk (przestrzennie i pod względem masy), lepszy bas (bardziej obecny, ale nie przesadzony), dzięczniejsza góra. XTi to półka o dwie klasy wyższa - warto sprawdzić.

Dzięki PMD

Szczerze mówiąc nie maślałem o JBL, ale teraz pewnie pójdę do jakiegoś sklepu i posłucham. Jak na razie podobają mi się najbardziej AE Evo 3, są dynamiczne i w mierę szczegółowe. Ale jeszcze sporo słuchania przede mną.

A inni forumowicze? Dajcie jakieś rady.

Pozdro, Stempur

stempur,

jeżeli ci się nie śpieszy, ja bym pokombinował jeszcze tak - posłuchałbym także kolumn droższych tak do 5000zł za parę, maksymalnie 6000zł i jeżeli cośewidentnie wpadło by ci w ucho poszukałbym ich na rynku wturnym. Lub poszukał kogośkto chandluje używanym sprzętem, może by znalazł. W ten sposób za swoje 3000 - 3500zł możesz upolować coś ewidentnie lepszego.

Przykładzik - nowe Dynaudio 72 (nie produkowane już więc jeśli jest to ze starych zapasów) ok 5500zł. Ostatnio miałem ofertę za 4000zł z drugiej ręki (pierwsza cena bez negocjacji) a to już całkiem przyjemne kolumny. Nie wiem jak by zagrały z Yamachą, z NAD`em mi się podobało. Tylko, że nad kipi energią, której samej dynce trochę brak.

To jedynie przykładzik. Nie ograniczałbym się tylko do nowych produktów. Warto posłuchać też droższych kolumn, jeżeli dopuszczasz myśl zakupu sprzętu używanego. Powinno ci być łątwiej, w Warsawie chyba komisó nie brak a i sporo ogłośzeń w prasie i internecie z Warszawy.

Może ktoś by w tej właśnie opcji coś jeszcze polecił?

Dzięki PMD

Wszystko fajnie, tylko skąd forsę na to brać, ha, ha, ha.

Zastanowię się i może posłucham droższych, co mi szkodzi. Tym bardziej, że zakup planuje dopiero za 2 do 4 miesięcy, więc może jeszcze dozbieram. O Dynaudio słyszałem bardzo dobre opinie od znajomych, na forach w necie też same superlatywy. Może trzeba bądzie o tym pomyśleć.

Pozdrawiam, Stempur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.