Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo tx-nr808 vs yamaha rx-v1065 vs marantz sr5005

rendenwald

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tworzę sobie rodzinne kino domowe w pomieszczeniu o wymiarach 4,20m x 5,50m i wysokie na 2,60m.

Na razie zastanawiam się nad amplitunerem z głośnikami. Potrzebuję mieć zestaw który nie zestarzeje się z roku na rok. Następną wymianę planuje co najmniej za 10 lat. Budżet nie jest ustalony ale najlepiej mniej niż 3 500PLN na amplituner.

Całą bibliotekę filmową mam na dyskach twardych, więc nie potrzebuję odtwarzacza. Odtwarzał będę z laptopa przez HDMI do amplitunera. Mam dużo czasu na wybór więc będę rozważał każdą opcję.

Amplituner 7.1 najlepiej z DLNA w cenie do około 3 500PLN. Dobrze by było z HDMI 1.4 dla 3D.

Przeglądam forum od dłuższego czasu. Okazy które rzuciły mi się w oko to:

- Onkyo tx-nr808,

- yamaha rx-v1065,

- marantz sr5005,

- wszystkie wasze propozycje mile widziane.

Co z głośnikami? Myślałem nad Teufel System 5 THX Select 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale to chyba przesada.

Wszystko co będę na nich odtwarzał to tylko i wyłącznie filmy. Chciałbym, aby oddały magię muzyki z "Piraci z karaibów" oraz "Jak wytresować smoka". Co do ceny głośników, nie orientuję się, ale raczej do około 5 000PLN.

Większość z tego co wymagam od sprzętu to długowieczność.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podczas czytania forum zacząłem bardzo faworyzować Onkyo, choć sam nie wiem za co więc jeśli są prawie identyczne to wybór padnie na 808.

Lecz który z nich byłby bardziej przyszłościowy?

Co do głośników, Teufel wyglądają bardzo ciekawie, ale nie sądzę że mnie na nie stać. Jednak 6 800PLN to trochę sporo. Prosiłbym o propozycje deczko tańsze. Wszelka pomoc mile widziana :D

Wszystko zalezy od ceny .Może faktycznie najlepiej bedzie Marantz 5005,wyjdzie taniej,za to kup dobre kolumny,ja bym do niego polecił nie jak wiekszosc MA,ale B&W,lub Paradigmy.Marantz gra bardzo spokojnie czysto tak bardziej audiofilsko i brak mu troche wykopu z tymi kolumnami potrafi zadziwić.

Wszystko zalezy od ceny .Może faktycznie najlepiej bedzie Marantz 5005,wyjdzie taniej,za to kup dobre kolumny,ja bym do niego polecił nie jak wiekszosc MA,ale B&W,lub Paradigmy.Marantz gra bardzo spokojnie czysto tak bardziej audiofilsko i brak mu troche wykopu z tymi kolumnami potrafi zadziwić.

Popatrz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to do tego central i sub za 1600 kupisz jak dobrze poszukasz i masz super zestawik.

Ukryta Zawartość

Jeżeli możesz to trochę wstrzymaj się z kupnem, niedługo pewnie wypuszczą Onkyo 809. Już w marcu będą nowe Onkyo np. 609, o naprawdę niezłych możliwościach i bardzo przyszłościowych, chociaż by wspomnieć o rozdzielczości do 4k (3960x2160), czy też pełnej obsługi 3D, więcej info tu masz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli możesz to trochę wstrzymaj się z kupnem, niedługo pewnie wypuszczą Onkyo 809. Już w marcu będą nowe Onkyo np. 609, o naprawdę niezłych możliwościach i bardzo przyszłościowych, chociaż by wspomnieć o rozdzielczości do 4k (3960x2160), czy też pełnej obsługi 3D, więcej info tu masz:

Ukryta Zawartość

Pewnie wyjda tez inne modele,ale za rok znowu nowe za dwa nowe i co z tego.Onkyo co rok wypuszcza nową serie gortszą od poprzedniej805 dobry amplituner 806 juz nieco gorszy,807 znacznie gorszy 808 znowu w dół,az boje sie pomyslec jaki bedzie ten 809.Ludzie czy wy nie chcecie tego zauwazyc że ostatnia w miare sensowna seria była ta z 6 na końcu,mowa o 806,906.Po krótko trwałej fascynacji ,potem pełno uzywek pojawia sie na allegro.

Ukryta Zawartość

Siemanko

Onkyo 808 to bardzo dobry wybór, napewno w kinie jest lepsze od Yamahy czyMarantza, rodziłbym tez zaintweresowac się nowymi amplitunerami Nada, miałem okazje posłuchac u kumpla modelu NAD T747Hd, rozwalił moje Onkyo 905 jesli chodzi o przestrzeń zwłaszcza w tylnych kanałach, takiego dzwieku dookólnego niesłyszałem jeszcze nigdy w ampli poniżej 8000 PLN, nawet moje onkyo 905 ktre do tej pory uważałem za niedoscignione padło w bezpośrednim porównaniu, nie wspomne iż w stero tez agrał Nad nadzwyczaj dobrze, naprawde klocek warty zainteresowania, z kolmn mogę ci polecic naprawde doskonały zestaw naszej polskiej firmy Akkus, za jakies 4600 PLN mają model serii"y" nie wiem dokładnie bo słyszałem je w sklepie ale kiedy gośc powiedział mi cene to byłem w szoku bo myslałem że kosztuja z 8000 , skrzyniki z naturalnego forniru zrobią w dowolnym kolorze,z pięknymi maskownicami na głosniczkach bodajże ushera,i przede wszystkim dzwięk z taka głebia i przestrzenia i doskonałym basem że aż dziw że robia to nasi polacy, polecam posłuchac

pozdr

re Skalmen

Jak wypadlo porownanie mocy. NAD ma realne 7x60W.

Mam wzmacniacz stereo NADa 2x50W. Po zmierzeniu w laboratorium podobno 2x92W.

re Dariusz

Tak jak w innych dziedzinach zycia produkt finalny jest projektowany przez ksiegowych a nie projektantow. IMO trzeba zpojsc na kompromis albo rozdzielic caly system na poszczegolne podzespoly (procesor, koncowka, procesor video itp itd) i niech kazdy pracuje zgodnie ze swoim przeznaczeniem.

Siemanko

Onkyo 808 to bardzo dobry wybór, napewno w kinie jest lepsze od Yamahy czyMarantza, rodziłbym tez zaintweresowac się nowymi amplitunerami Nada, miałem okazje posłuchac u kumpla modelu NAD T747Hd, rozwalił moje Onkyo 905 jesli chodzi o przestrzeń zwłaszcza w tylnych kanałach, takiego dzwieku dookólnego niesłyszałem jeszcze nigdy w ampli poniżej 8000 PLN, nawet moje onkyo 905 ktre do tej pory uważałem za niedoscignione padło w bezpośrednim porównaniu, nie wspomne iż w stero tez agrał Nad nadzwyczaj dobrze, naprawde klocek warty zainteresowania, z kolmn mogę ci polecic naprawde doskonały zestaw naszej polskiej firmy Akkus, za jakies 4600 PLN mają model serii"y" nie wiem dokładnie bo słyszałem je w sklepie ale kiedy gośc powiedział mi cene to byłem w szoku bo myslałem że kosztuja z 8000 , skrzyniki z naturalnego forniru zrobią w dowolnym kolorze,z pięknymi maskownicami na głosniczkach bodajże ushera,i przede wszystkim dzwięk z taka głebia i przestrzenia i doskonałym basem że aż dziw że robia to nasi polacy, polecam posłuchac

pozdr

Ja mam inna propozycje dla każdego kto poszukuje nowego dobrego amplitunera ,proszę poobserwować przez jakiś czas amplitunery które nas interesują ,na aukcjach.Dobre modele używane około 1-12 miesiecy nie są prawie wcale dostepne powód,po co zmieniac cos dobrego,te lipne pojawiaja sie tam czesto.Tak wiec model np Yamaha rx-v1900,3800,3900,z7,Denon 4310,3310,Marantz Sr5004,6004,6003 sr-9600.Bardzo rzadko.Onkyo 806,807,905,906 706 707,są bardzo czesto moze zastanówmy sie dlaczego.Tracimy po 1000 lub wiecej bo nam sie znudził nie wierze.Tak jest ze wszystkim z kolumnami CD,blu-rey,kiepskie sa sprzedawane po okazyjnie niskich cenach.

Ilość używanych rzeczy na allegro, wcale nie świadczy o tym że dany sprzęt jest zły. Pod uwagę trzeba wziąć kilka czynników, takich jak ilość sprzedanych modeli, czy chęć wymiany na lepszy.

Trzeba też wziąć pod uwagę, że na allegro dużo firm/osób sprzedaje nowy sprzęt sprowadzany z zagranicy bez jakiejkolwiek Polskiej gwarancji. Czasem pod przykrywką właśnie używany przez miesiąc czy dwa.

Moim zdaniem Onkyo 608 jest jednym z lepszych amplitunerów obecnie produkowanych. A 808 to już naprawdę jest niezła maszyna. Spisuje się znakomicie w kinie i daje rade w stereo.

NAD T747 wydaje się być dobrym, mógłby ktoś jeszcze wypowiedzieć się na jego temat? Co do Onkyo, zdania są podzielone: niektórzy mówią, że to firma, która bardziej zajmuje się marketingiem, aniżeli dobrym sprzętem, a inni ją chwalą. Jutro, na spokojnie, przejrzę maszyny z posta dariusza i porzucę wybór Onkyo, ale Marantza też nie wybiorę. W moim skromnym domostwie potrzebuje więcej dynamiczności. NAD może spełnić moje oczekiwania?

NAD spełni Twoje oczekiwania i nawet je przewyższy. To naprawdę bardzo dobry sprzęt. Wrażenia z oglądania filmów są niesamowite, widz uczestniczy w wydarzeniach :) Jednak cena sporo przewyższa kwotę, którą podałeś w poście. I do oglądania filmów polecam zainwestować w projektor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najpierw co do amplitunerow Onkyo, nie zgadzam sie z Toba dariusz964 Onkyo 805 bardzo dobry serie 6 i 7 mialy wady natomiast seria 8 jest powrotem do korzeni. I nie zapominajmy ze to Onkyo wprowadzilo DTS HD do ampltunerow, jest to na pewno firma z ktora nalezy sie liczyc i rozwazac ja w kontekscie konkrencji. Co do modelu 809 nie wiem czy wejdzie tak szybko. Wymieniaja modele nizsze dodajac usb i sieciowosc ktora 808 juz ma sygnal 3d takze. Jedyne co moga zrbic to zmienic wyglad i wprowadzic nowy podobno bardzo dobry procesor Marvell i to wszystkoewentualnie wifi. Wydaje mi sie ze modele "9" przy najmniej na razie wejda tylko do 60x. Kwestia zywotnosci. Nie wiem czemu nastawienie jest negatywne. amplitunery sa przewidziane pod granie. Spotkalem sie z szybkimi wymianami na zasadzie poketel glosnosci, uszkodzenia procesorow itd, ale takze z amplitunerami oznakowanymi jako modele postawowe ktore w dalszym ciagu dzialaja bez problemu. Moimi faworytami sa Onkyo 808 i Marantz 6004, z lekka przewaga Onkyo przy filmach. Jesli wybral bys glosniki tylk odo kina Teufel to wtedy 808. Jesli drewniane duze wtedy kwestia zastanowienia

Najpierw co do amplitunerow Onkyo, nie zgadzam sie z Toba dariusz964 Onkyo 805 bardzo dobry serie 6 i 7 mialy wady natomiast seria 8 jest powrotem do korzeni. I nie zapominajmy ze to Onkyo wprowadzilo DTS HD do ampltunerow, jest to na pewno firma z ktora nalezy sie liczyc i rozwazac ja w kontekscie konkrencji. Co do modelu 809 nie wiem czy wejdzie tak szybko. Wymieniaja modele nizsze dodajac usb i sieciowosc ktora 808 juz ma sygnal 3d takze. Jedyne co moga zrbic to zmienic wyglad i wprowadzic nowy podobno bardzo dobry procesor Marvell i to wszystkoewentualnie wifi. Wydaje mi sie ze modele "9" przy najmniej na razie wejda tylko do 60x. Kwestia zywotnosci. Nie wiem czemu nastawienie jest negatywne. amplitunery sa przewidziane pod granie. Spotkalem sie z szybkimi wymianami na zasadzie poketel glosnosci, uszkodzenia procesorow itd, ale takze z amplitunerami oznakowanymi jako modele postawowe ktore w dalszym ciagu dzialaja bez problemu. Moimi faworytami sa Onkyo 808 i Marantz 6004, z lekka przewaga Onkyo przy filmach. Jesli wybral bys glosniki tylk odo kina Teufel to wtedy 808. Jesli drewniane duze wtedy kwestia zastanowienia

Nie znam 808 i nie słuchałem jej bo po 806,807 juz nie miałem ochoty na meczarnie,nie sugeruje sie pierdołami które sa wypisywane w komercyjnych gazetach,kto da wiecej ten ma lepsza opinie,ale jeżeli Onkyo powraca do korzeni to bardzo dobrze ,wtedy pewnie bede im kibicował

• 2 tygodnie później...

Bez DTS-HD , bez HDMI ,bez 7.1 ale dźwiękowo wszystkie wymienione wyżej są raczej bez szans.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to mogles podac te linki jakies 5 lat temu w tych cenach ;d;d- po kiego kino bez nowych dekoderow ;d- inaczej dobry wzmak gdzie stereo bedzie sensowniejsze ze x3 jak z tych linkow -jak dla mnie dziwne to....

to mogles podac te linki jakies 5 lat temu w tych cenach ;d;d- po kiego kino bez nowych dekoderow ;d- inaczej dobry wzmak gdzie stereo bedzie sensowniejsze ze x3 jak z tych linkow -jak dla mnie dziwne to....

Sam wróciłem do solidnego budżetowego stereo, ale mówimy tu o kinie.

Wyobraź sobie takiego używanego rotela za 2500zł i powiedzmy jakiegoś sklepowego innego (yamaha,denon itd) za np 4000zł z kodekami HD. Nawet jeśli wrzucając płytkę Bluray puścisz po optyku "tylko" 5.1 albo 6.1 ES "obcięty" do DTS Core sygnał o bitracie 1,5 MB/s to i tak będzie lepsze niż dźwięk HD 7.1 wypuszczony na kolumny z nowoczesnego prądowego słabiaka, który ma jeszcze udźwignąć 1,2 kolumny więcej.Bez wygłuszonego pomieszczenia,w normalnym pokoju w mieszkaniu usłyszysz że z odtwarzacza pobierany jest dźwięk HD o kilku MB/s ?

Oprócz warunków odsłuchowych potrzebaby zestawu paczek za bliżej 10 tyś niż 5 tyś.

W kinie liczy się pierdzielnięcie jak w "kinie".Tam potrzebna wydajna elektrownia - o ile sąsiedzi się nie wnerwia :).To tylko moje zdanie.No ale bez nakręcania się, bo kolega przecież szuka "rodzinnego" zestawu do 20m2 :) Te potwory Rotela to dużo, tak jak i na wyrost jest stawianie przy doborze amplitunera priorytetu że ma być z dźwiękiem HD.

Pozdrawiam i życzę dobrej nocy.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Przez 11 lat miałem Onkyo TX coś tam 555. Niezniszczalna maszyna, tylko trochę srebrne przyciski pożółkły :) Nic nie trzeszcząło, nic się nie przepaliło nigdy. Ani żaróweczka.

Wydałem je kumplowi i okazuje się, że nadal w stereo niszczy podstawowe wzmacniacze Yamahów, Denonów itp chodzące na Allegro za 200-600zł :)

Taka była i jest ambitna ta machina.

No ale postęp spowodował, że bez HDMI nie dało się już dłużej żyć. Nabyłem więc sobie 807, który ma sympatyczny delikatny dźwięk w stereo i zupełnie inne- dynamiczne, z rozmachem- oblicze w kinie. Po czym posłuchałem sobie wzmaka chińskiego za mniejsze pieniądze i zrobiło mi się smutno.

Czy rzeczywiście tak dużo tych filmów oglądam? Przecież ten amplituner przy obecnym postępie technicznym będzie szrotem za 2-3 lata.

Ponieważ warunki lokalowe nie pozwalają mi na stworzenie dwóch pomieszczeń osobno ( stereo i kino) wywaliłem roczne Onkyo 807 do garażu i kupiłem sobie chiński zestaw stereo masakrujący dźwiekiem stereo japończyka. Przy sporej sprzedaży tych modeli może to jest powód. W zasadzie też powinienem wrzucić Onkyo na allegro, ale się łudzę, że szybko coś wymyślę w kwestii drugiej sali odsłuchowej. Zresztą naprawdę polubiłem japońca :)

posiadam ONKYO TX-NR808 i jestem zadowolony z tego jak się spisuje w kinie domowym

ale popieram kolegę proponującego NADa - to amplituner i do kina i do stereo i to nie są żarty

kwestia wysokiej ceny - lecz ten amplituner przetrwa próbę czasu 10 lat

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

tam też chwalą Pionerr VSX-LX52 a jego cena jest atrakcyjna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie do autora wątku:

Czytając Twoje wpisy tj. "przeglądam / czytałem / myślałem / przejrzę..." mam wrażenie, że całą wiedzę czerpiesz z opinii innych osób i na podst. tych opinii chcesz podjąć decyzję o zakupie. Nie myślałeś, żeby zamiast pytać, czytać i przeglądać, udać się do jakiegoś salonu audio i POSŁUCHAĆ? Bo wytypowałeś sobie wstępnie jakieś amplitunery i jakieś głośniki, ale jak rozumiem, tak bardziej na oko niż na ucho. Hmm, wydaje mi się, że można się nieźle przejechachać zadając pytanie "powiedzcie mi czy bardziej spodoba mi się X czy Y?" Zachęcałbym do osobistej weryfikacji zasłyszanych opinii...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.