Skocz do zawartości
IGNORED

Monitorki do Creeka 4330mkII

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Creeka 4330mkII i pokój 16m2. Niestety jest on tak nieregularny, że podłogowe kolumny nie wchodzą w grę. Chciałbym kupić jakieś zgrabne monitorki. Chodzi mi przede wszystkim o poukładaną i obszerną scenę i o ciepłe, niemęczące brzmienie. Basu może nie być za wiele, bo wiem, że z monitorów i tak nie wyciągnę 20hz. Może kiedyś dokupię subwoofer.

Myślałem o Danach 630AV, ale trochę mnie przestraszyła ostatnia opinia w HFiM o słuchaniu muzyki na dwóch 610. Ale tamte są mniejsze i nie mają bas-refleksu. Czy możecie mi polecić jakieś milutkie kolumienki do posłuchania? Cena, tak w granicach zdrowego rozsądku (do wzmacniacza za 2000zł:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/790-monitorki-do-creeka-4330mkii/

Uważam, że w tym przedziale cenowym (powyżej 2 tys., ale w granicach rozsądku) powinieneś zacząć od Dynaudio Audience 42 i 52 (nie wiem dokładnie ile kosztują te ostatnie, ale chyba w granicach 3 tys.) oraz AudioPhysic Yara Monitor (ok 2,8 tys.). Myślę, że te propozycje są nie do pobicia, o ile oczywiście wzmacniacz je polubi, i o ile przypadnie ci do gustu ich dźwięk. Z wyższej półki zastanowiłbym się nad ProAc Tablette 2000. Ja sam za rok będę sobie wybierał jakies monitory (do jeszcze niewiadomego wzmacniacza), na pewno postaram się zapoznać z ofertą w tym przedziale również czeskich Xavianów i polskiego RLS (o ile dobrze zapamiętałem ten skrót). Warte grzechu są również Vienna Acoustic Haydn. A odsłuchiwałes już czegoś konkretnego?

Dodałbym jeszcze Eposy m12. Z 4330 grają bardzo dobrze. Oczywiście, trzeba posłuchać, bo to głosniki z kategori "kochaj albo rzuć". Bardzo ciekawe są też BC Tamisy. Z tańszych bardzo ciekawe są ASW Cantinus...

Słuchałem missionów 781/780. Mają głęboką przestrzeń i dobry bas. Z creekiem się lubią, ale ja poszukuje jeszcze przyjemniejszego dźwięku. Zastanawiałem się nad tymi eposami, ale nie wiem, jak właśniwie one brzmią. W HFiM napisali, że grają głównie średnicą, a ta i tak jest u mnie wypchnięta.

Ale dzięki za propozycje. Mam jeszcze ochotę posłuchać tabletek 2000. Creek jest dla nich za cienkio, ale jeżeli tabletki są naprawdę dobre, dokupie im jeszcze końcówkę mocy.

Pozdrawiam. Może jeszcze jakieś pozycje?

Gość miroalien se

(Konto usunięte)

Eposy M12, to wybij sobie z głowy, zapewniam, że nie zagraja Ci z Creekiem tak, jak sobie wymarzyłeś (co absolutnie nie znaczy, że są złe). Weź np pod uwagę Eltax Liberty 3+ ; JMlab Chorus 707; NHT Super Zero; Phonar Compact2; Polk Audio RT25i; QBA Elements 2; Wharfedale Diamond 8.2; Wydaje mi się, że któraś z tych kolumienek zdobędzie twoje uznanie :-))))

Dzięki za opcje, ale poszukuję czegoś z jeszcze wyższej półki. Wymiana B&W DM303 na wharfedale, albo eltaxy tylko mnie wykoszci. Chcę sobie wkoczyć na wyższą półkę jakościową i jednocześnie wybrać coś ciepłego. Nie mam jeszcze typów do odsłuchu. Chciałem zebrać najciekawsze propozycje. Chyba nie będzie mnie stać na coś w stylu Elaca 510jet, ale na takie na przykład Tabletki 2000 to już bym wyrobił.

Pozdrawiam

Gość miroalien se

(Konto usunięte)

Tableteczki to wyborny pomysł, te Elaczki, w moim przekonaniu, niekoniecznie w tym przypadku(aczkolwiek to wyśmienite kolumny), weź pod uwagę jeszcze BC Acustique Hudson; Qba Sobieski; Sonus Faber Corcentino; Vienna Acoustic Haydn. Powodzenia :-))))

Gość Paul do Mikroalien i nie tylko

(Konto usunięte)

jestem bardzo ciekaw opinii na temat Elacow 510 jet - sluchales ich? Jakie sa Twoje odczucia? A Tabletki posiadam sam i byc moze bede chcial je sprzedac, wiec w razie czego (chyba Kornik) mozna do mnie napisac na [email protected] w ich sprawie. Pozdrawiam