Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner w stand by

Apisto

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat z wyborem ampli (bardzo chcialbym hk260) ale doszły pewne kwestie.

Jakie amplitunery w cenie do 2000-2500 zł sa "wstanie' przesłac sygnał po HDMI np z tunera cyfry do TV poprzez amplitunr...ale nie właczając go (stan-stand by)

No i jakby ktos wiedział, to niech powie, które ampli w jakis drastyczny sposób pobieraja duuużo pradu ,jak na prace w czuwaniu.

Słyszałem ze niektóre naprawde potrafią "zaszalec' z poborem produ.

Wszystkie pytania dotyczą ampli w cenie do MAX 2500zł a najlepiej ciut taniej.

Do posiadaczy HK ...Który model "przepuszcza " taki sygnał

dzieki z góry za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/79010-amplituner-w-stand-by/

W Onkyo TX-SR608 pobor mocy w trybie HDMI standy to ponad 30W (TRZYDZIESCI WAT :) Jak Wam zalezy na oszczedzaniu pradu, to uwazajcie. Ja odrzucilem ten model wlasnie ze wzgledu na marnotrawienie energii.

W Yamaha 667 to jest ok 3W.

Kolego 5z0p3n, 0.3W Onkyo pobiera jak jest zupelnie wylaczony (zwykle standby bez przepuszczania obrazu po HDMI).

tak zgadza sie ta informacje wzialem z informacji. A Skad wziales swoja odnosnie 30W pytam z ciekawosci bardziej. Onkyo zawsze mialy duze pobory pradu, co w tym przypadku bylo akurat na plus, no ale to polska energia ksoztuje!!

@5z0p3n po prostu kupowalem amplituner niedawno i szukalem informacji w Internecie o roznych modelach. Wiele osob mierzylo pobor mocy, najmniej to bylo wlasnie 30W, najwiecej 55W. Zalozylem zatem, ze trzeba sie liczyc z conajmniej 30W - to prawie tyle samo co moj AsRock ION 330 przy pelnym obciazeniu 2 rdzeni i dekodowaniu materialu Full HD :-) Zakladajac, ze sprzet bedzie dzialal 24 godziny na dobe 30 dni w miesiacu daje to 11zl na prad tylko w trybie standby, troche za duzo, szczegolnie na tle konkurencji.

Mozna zwariowac z tym wszystkim..ten ma -ten nie ma ..itp.

Juz sie w tym wszystkim gubie.....

Zapytam tak:

Ampli w cenie 2000 zł moze byc ciut więcej..do filmu 50% reszta gry,muzyka,który przepuszcza sygnał w standby no i nie zrujnuje mnie rachunkami za prąd..co byscie polecili??? (onkyo raczej odpada juz pomijając prądowe sprawy,ale wygląd mi jakoś nie podpasował)

Od czegos musze zacząć...prosze o propozycje

A ja polecam posluchac tej Yamahy, w tescie w magazynie Audio miala dosc entuzjastyczne oceny. Identyczny dzwiekowo model 767 w innym tescie i w innym magazynie (chyba ze stycznia?) zmaksowal wszystkie oceny poza dzwiekiem stereo, mial tam 3/5 gwiazdek.

667 ma na pewno dosc niski pobor pradu (audiofile mnie zjedza zaraz, bo przeciez kaloryfer 1.5kW jest najlepszy ;-) w standby HDMI ma tez te okolo 3, 4 watow.

767 i 667 nie graja tak samo.Mówią tak tylko goście którzy teoretyzują bo przeczytali to gdzieś i powtarzają bzdury. Proponuje Denona AVR 1911.Puszcza sygnał w trybie Stand By i najlepiej sobie radzi w stereo a amplików do 2000zł . teraz mozna go kupić za 1800zł wiec całkiem niezła oferta to jest. SR 5005 gra o wiele lepiej i tez puszcza przez stand by o czym pisałem już wyżej wiec nie wiem po co się udzielają pomocnicy którzy nawet nie przeczytają jednej strony żeby sprawdzić co już było napisane i śmiecą w wątku

767 i 667 nie graja tak samo.Mówią tak tylko goście którzy teoretyzują bo przeczytali to gdzieś i powtarzają bzdury.

Oczywiscie Ty nie teoretyzujesz i opierasz to na technicznym zbadaniu wnetrznosci ampli? Bo chyba nie na malo precyzyjnym ludzkim sluchu? ;-)

Jesli sie uderza w wysoki ton i zarzuca pisanie bzudr to trzeba to uzasadnic, inaczej ktos inny moze napisac podobnie, ze to bzdury...

Człowieku mam oceniać brzmienie na zbadaniu wznętrzności ampa? Czy ty raczysz zartować. Po prostu podłaczałem niejednokrotnie oba modele i 767 gra wyraźnie lepiej.Nie jest to przełom o 3 klasy ale po prostu słychać różnice juz po krótkim odsłuchu.Wiecej mocy dynamiki i głębi.Dla jednego skala różnicy będzie wieksza niz dla drugiego ale nie da sie temu zaprzeczyć.Jesli wolisz oceniać dźwięk po przegladaniu zdjęc to proszę bardzo

I w odpowiedzi na twoje pytanie: tak opinię swoją opieram na "małoprecyzyjnym ludźkim odsłuchu"

Apisto mogę ci polecić zestaw 5.0 Monitor Audio seria M , tj. M4/M1/MCenter jeśli masz pokój do 20mkw

Seria M brak basu? Czy ty je wogóle słyszałeś? Powiedziałbym ze niskie tony nawet lekko przeważają w tej serii.Poza tym zauważyłem ze TY ( 5z0p3n ) zawsze polecasz marki sprzedawane przez EIC ( Onkyo, Klipsch , Quadral itp. )

Seria M brak basu? Czy ty je wogóle słyszałeś? Powiedziałbym ze niskie tony nawet lekko przeważają w tej serii.Poza tym zauważyłem ze TY ( 5z0p3n ) zawsze polecasz marki sprzedawane przez EIC ( Onkyo, Klipsch , Quadral itp. )

Zobacz co napisalem "ktos", nie stwierdzilem ze ja. Akurat uwazam ze Monitor audio sa dobrymi glosnikami.

Moj drogi nie polecam tylko biore pod uwage towar sprzedawany przez EIC, jest to dobry towar wiec go proponuje do rozwazenia, Tak samo jak Marantza, Wharfedale czy Denona

Tyle ze akurat nie brakuje, a najgorsze jest właśnie powtarzanie gdzieś zasłyszanych bzdur. Skoro Ty ( 5z0p3n ) uważasz je za dobre głosniki to po co powtarzasz po kimś ze nie mają basu i stwierdzasz ze do kina sie nie będą nadawać.Tak naprawdę pytam retorycznie , bo wiem po co.A mianowicie po to żeby zaproponować Klipscha, bo jak juz pisałem wcześniej w każdym niemal poście wciskasz produkty z EIC.

Masonn: Wyluzuj.... 5z0p3n przynajmniej nie poleca pudełeczek Denona i Marantza ze względu na marżę.... ;-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Kazdy moze miec swoje zdanie o danym produkcie, czy osobie ;) I nic nikomu nie wciskam a jedynie przyblizam zapomniane czasem na tym forum produkty. nikogo nie trzymam za reke i nigdzie nie mieszalem z blotem a wrecz zarazem zachwalalem i polecalem produkty innych dystrubucji.

Z drugiej strony bardzo mi milo @masonn bo wierze ze przeczytales wszystkie moje posty, mowiac takie cos, zostajac pewnie moim fanem :P:P:P

Z racji tego ze mój pokój nie jest za wielki (3,30x4,30) chce aby kolumny nie były tez gabarytami za duze.

Miejsce na nie jest ,bo w pokoju jest tylko tv na scianie i sofka + akwarium i kominek.

Jakies duze głosniki odpadaja,poza tym zainteresowała mnie yamaha 667/767.Denony maja tyle zwolenników co przeciwników na forum/forach.

Wazne jest dla mnie przesyłanie sygnału w standby no i jakis "normalny" pobór prądu w tymże standby-u.

Wstepnie ukierunkowany jestem na:

hk260(hdmi nie przepuszcza sygnału),yamaha 667/767,marantz 5005,denon 1911 to sa chyba 4 modele które biore pod uwage.Jakies sugestie?? w 50% kino reszta muza i ps3.

Gorzej z głosnikami ...nie wiem nawet czy kupic cos tylko z frontów (moze pozniej dokupić reszte),czy 5.0 klipscha F1 czy MA ??

Chcialby dodatkowo aby cos zostało na zakup jakiś kabelków...

Jeszcze troszke czasu do momentu zakupu zostało i problemów wyboru coraz wiecej :)

Wiadomo odsłuch to podstawa.

Jeśli masz tyle kasy to bierz Marantza bez zastanowienia.Słuchasz duzo muzyki bo aż połowę , a ten klocek z wszytskiego co wyminiłeś najlepiej hula w trybie stereo.Jeśli chcesz zaoszczędzić kupuj Denka 1911

• 1 miesiąc później...

Ryan77 Menu > Manual Setup > HDMI Control ustawic na ON . Potem poniżej masz opcje zeby ustawic z jakiego źródła ma przepuszczać sygnał ( możesz tez ustawic LAST - czyli ostatnio użyte )

Witam

Mam Sr5005 i w stand by przepuszcza po HDMI sygnał tylko " ampek " się włącza .Chciałbym ,żeby był wygaszony (dla DIVX-ów)- czy jest to możliwe ?

Po HDMI mam podłączony odtwarzacz sieciowy.

PZDR

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.