Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Classe CAP-151 + CDP-10

qba69

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno stalem sie wlascicielem zestawu Classe CAP-151 + Classe CDP-10.

Aktualnie uzywam starych kolumn Canton Fonum do tego zestawu, lecz mam zamiar

je niebawem wymienic na cos znacznie lepszego.

Testowalem Vienna Bethoven oraz B&W 700 setki. Czy moglby mi ktos polecic inne

kolumny godne przetestowania z tym zestawem, lub tez kolumny ktore nie lubia

sie specjalnie z Classe w celu zredukowania kandydatow. Podobno Pro Ac dobrze

gra z Classe.

Jezeli chodzi o muzyke, to w zasadzie oprocz muzyki heavy metalowej, slucham

wszystkiego, w szczegolnosci jazzu, acid jazzu, muzyki etnicznej, elektroniki, funku

oraz rowniez troche muzyki pop.

Pozdrawiam

Qba69

https://www.audiostereo.pl/topic/7916-kolumny-do-classe-cap-151-cdp-10/

Warto posłuchać małych AE1 II. W mniejszych i srednich pomieszczeniach powinno być bardzo dobrze.

Równiez połączenie z podłogowymi Dynaudio Contour 3.0, choć zupełnie odmienne brzmieniowo, było całkiem udane (słuchałem na Kopernika).

Hejka.Posluchaj kolumn chlopakow z krakowa z sound&line albo skontaktuje sie z niejakim martinem, mysle ze kolumny cie zmiazdza tak jak wielu.ja nie sluchalem ich jeszcze ale pocztaj watek 5417 odsluchy w krakowie.recenzje sa w kazdym razie zarabiste.Mysle ze zanim sie zdecydujesz warto ich posluchac bo z tego co ludzie pisza to relacja jakosci dzwieku do ceny jest wybitna.Pozdro.

słuchałem tego zestawu classe z nautilusami 805 i było świetnie. pomimo, ze trudno to brzmienie nazwać ciepłym to nic nie przeszkadzało i grało to z wielką klasą. ilość detali i sposób ich prezentacji wzorowy. stereofonia rewelacyjna w tym zestawie. wprawdzie to trochę wiecej niż słuchane przez ciebie 700-tki ale myślę, że do tej elektorniki to akurat warto dołożyc. i kolumny i classe odwdzięczą ci się.

słyszałem tez zestaw cap151 z AP tempo II (nie pamietam jaki cd). to zagrało mniej detalicznie ale może bardziej wciągająco... nie wiem - chyba trzeba by było porównać bezpośrednio.

jeśli interesuje cię proac i bw to posłuchasz tego na andersa w wawie (maja classe, bw, proaca) - nie musisz wtedy wozić swojego wzmaka. myślę, że warto posłuchac tego z głośnikami studio 100 chociaż takiego zestawu nie słyszałem, to myślę, że to może dobrze zagrać.

pozdr

Dzieki za informacje.

Jezeli chodzi o pomieszczenie to jest to powiedzmy okolo 20 metrow, z tymze chcialbym zeby glosniki

byly na tyle uniwersalne zeby pasowaly rowmiez do pomieszczenia okolo 30 metrow.

Wiadomo, Classe gra bardzo szczegolowo, chcialbym zeby kolumny mialy lekko cieply charakter.

Z tego co do tej pory sluchalem, to zdecydowanie preferuje kolumny podlogowe lub podstawkowe.

pozdro,

QBA

Tak sie akurat sklada, ze dzis sluchalem Twojego zestawienia z DALI Euphonia MS4 i mysle, ze znalazlem swojego swietgo grala:)) Jak odloze pare zlotych to bede powaznie myslal nad takim zestawieniem. Dali w odroznieniu od B&W charkteryzuja sie wieksza muzykalnoscia i sa latwiejszym obciazeniem dla wzmacniacza.

Zdjęcie nowych modeli z wystawy w Montrealu ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to wielkie kolosy to i dzwieku morze. kupilem je bo w przypadku visatona placi sie za faktyczne komponenty a pomysl jest gratis. bas jest dookolny surrandowy tzn w tedy gdy na plycie zchodzi tak nisko i jest dluzszy. czasem walnie piorun kolo mnie i ma sie wrazenie ze tylko w tym wlasnie miejscu zaczesla sie podloga. czasem tylko czesie sie podloga. mam taki jeden kawalek vangelisa. lubie jak jestem otoczony przez cos takiego miekkiego w przypadku gdy jest miekki a nie krutki i szybki. co do reszty to raz wylecialem na balkon sprawdzic co sie stalo bo przyjechala karetka a tu nic... akurat ogladalem film w stereo i w oddali na planie musiala przejechac. dzwiek jest bardzo realistyczny. kolumny uniwersalne muzycznie. przy niektorych plytach mozna zamknac oczy i tak jakby sie sluchalo monitorow. nalezy jednak zachowac czujnosc bo przy calej subtelnosci niektorych nagran zwlaszcz nie znajac plyty mozna dostac zawalu serca. jak cos walnie to na calego... na przyklad koncowka szostego kawalka na amuset too death

Ich cena to okolo 35 kzl i sluchalem tego z kablami Tara labs.

Fakt, ze cena tych kolum mimo pieknego wykonia i wspanialegp brzmienia jest spora ale mam dobra wiadomosc, za 17 kzl mozna dostac model HELICON400W ktory oferuje podobno jakies 80-90 % brzmieniaMS4 jest jeszcze model HELICON 400 za 13 kzl ale on juz niestety nie jest tak ladny:(

zalaczam fotki w kolejnosci MS4, 400W, 400

[obrazekLUKASZ-114351_1.jpg] [obrazekLUKASZ-114351_2.jpg] [obrazekLUKASZ-114351_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-52-100005418 1170256031_thumb.jpg

post-52-100005419 1170256030_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze przkroj przez 400

[obrazekLUKASZ-114353_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem tylko, czy Dali ma teraz dystrybutora (może Horn?). Myślałem kiedyś o podstawkowych Euphoniach, ale Helicony 400 pewnie byłyby bardziej odpowiednie do ponad 30m^2. Na zdjęciu wyglądają całkiem ładnie.

Mmmm... piekne są! Myślałem, że jedyny rozsądny kierunek to Danish Physics PZ2, albo większe Grandy, ale jeżeli ma się pojawić coś takiego jak te Helikony... trzeba będzie posłuchać? A tak na marginesie to podstawkowe Grand Coupe spokojnie dają sobie radę w 35m2.

Dali Euphonia MS4 kosztuja w Niemczech 7000 Euro (wedlug katalogu - w praktyce pewnie

jeszcz mniej), co wychodzi ciut taniej niz u nas. Tak wiec ta cena 20kzl w Audio byla chyba pomylka.

Te HELICONy beda chyba za duze do mojego pomieszczenia, nawet myslac przyszlosciowo.

Poki co musze odsluchac tych kolumn Dali.

Pozdro,

QBA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.