Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Classe CAP-151 + CDP-10

qba69

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy później...

Minelo juz troche czasu, a ja ciagle szukam glosnikow do mojego zestawu classe :)

Niestety nie udalo mi sie zorganizowac odsluchu z glosnikami DALI o ktorych wczesniej byla mowa,

natomiast udalo sie z innymi kolumnami, a mianowicie Sonus Faber Cremona oraz KEF Reference 205.

Takie byly akurat dostepne w poblizu.

Jak dla mnie Classe z Cremona tworzy dosyc 'ciemny' dzwiek, duzo basu, ... moze i tez duzo przestrzeni, ale

scena dzwiekowa zbyt oddalona jak na moje gusta, ogolnie nie podoba mi sie ten dzwiek ... wszystko jakby sie

gdzies gubilo ....

KEF-y zagraly zdecydowanie bardziej bezposrednio, i bardziej dynamicznie, bas pelny, kontrolowany,

genrealnie taki dzwiek zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Jedynym mankamentem byly gwizdki, ktore

byly ciut za .... jakaby to okreslic ... 'metaliczne', ale sprzedawca powiedzial ze sie z czasem uspokoja :)))

Czy mam mu wierzyc ?

Kolejnymi kolumnami ktore chce przetestowac sa Revel Performa F32 (dostepne lokalnie), ktore maja

ponoc regulatory do wysokich i niskich tonow zeby je lepiej dopasowac do wymiarow pomieszczenia.

Zupelnie nie znam tej marki i jestem ciekaw co forumowicze maja na ten temat do powiedzenia ....

Za wszelkie inne informacje i doswiadczenia o polaczeniu elektroniki classe z kolumnami bede wdzieczny.

W tej chwili uzywam w dalszym ciagu kolumn Canton Fonum, starych jak swiat, i szczerze powiedziawszy

nie odczulem az tak duzej roznicy w jakosci dzwieku w porownaniu z wyzej wymienionymi, ktore kosztuja

wielokrotnie wiecej. Kabelek glosnikowy ktorego uzywam to Linn K-20, ... hmmm, moze to wlasnie on i

idealne rozmieszczenie wyciagaja Cantony do granic ich mozliwosci :) Ale tak na serio, to w Cantonach

nie podobaja mi sie deciaki.

Pozdrawiam,

QBA

• Redaktorzy

Revela nie słuchałem, chyba nikt w Polsce nie słuchał, bo to drogie ścierwo, i chyba nie ma dystrybutora. Natomiast wszystkie opinie prasowe o kolumnach tej firmy są przynajmniej bardzo dobre. Marka została założona przez Harmana, żeby miało co grać z Markiem Levinsonem...

Co może grać z budżetowym Classe... Mam doświadczenie z kompletem zawierającym tańszą integrę z tej linii, i prawdę mówiąc nie byłem szczególnie zbudowany. W połączeniu z CDP-10 właśnie integra była słabszym ogniwem. Mam nadzieję że twoja, większa, gra lepiej. Grało to z ProAcem Studio 100 i było trochę bez życia, lekko rozlazłe i nieco upierdliwe. Słuchać się dało, ale moja lampa w podobnej-niższej klasie cenowej zostawiała Classe o trzy okrążenia z tyłu. Z kolei zestawienie z B&W Nautilus 904 albo 903 (nie pamiętam modelu) było porażką - też bez życia, i w dodatku ostrawe. Zakładam że twój wzmacniacz jest wydajniejszy, wtedy powinno być lepiej. Spróbuj wyższego modelu ProAka, kto wie. Albo jeszcze inaczej - coś z żywych i łatwych do napędzenia - np. Triangle, Cabasse, Living Voice.

CAP 151 gra zdecydowanie lepiej niz CAP 101, porownywalem w sklepie. Co do kolumn B&W z elektronika to mialem

podobne odczucia ze to nie jest najlepsza kombinacja. Z wszystkiego czego sluchalem to KEFy byly najblizsze

mojemu idealowi. Jest jeszcze jeden kandydat ktorego moge lokalnie przesluchac, a mianowicie kolumny Linn Espek.

Dzieki w kazdym razie za informacje.

QBA

Proponowałbym posłuchać monitorów Elac 510, o ile są jeszcze dostępne w salonach (dystr. Elco-Exim). U mnie grają od kilku miesięcy, myślę, że z CAP-151 to całkiem udane połączenie. Brzmienie żywe i szczegółowe, choć nie jest to chyba dźwięk dla miłośników metalowych kopułek...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.