Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa E-mu 1212m - POMOCY

Mzk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio spaliła mi się karta E-mu 1212m, a dokładnie wystrzelił jeden z rezystorów smd. Mam nadzieję że tylko on uległ uszkodzeniu a reszta jest w porządku. Problem w tym że nie wiem jaki teraz rezystor mam kupić żeby go wymienić. Pisałem do creative ale nie ma odzewu niestety. Może jakimś cudem ktoś potrafiłby mi pomóc i napisać jaki rezystor trzeba zakupić ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/79262-naprawa-e-mu-1212m-pomocy/

Witam. Ostatnio spaliła mi się karta E-mu 1212m, a dokładnie wystrzelił jeden z rezystorów smd. Mam nadzieję że tylko on uległ uszkodzeniu a reszta jest w porządku. Problem w tym że nie wiem jaki teraz rezystor mam kupić żeby go wymienić. Pisałem do creative ale nie ma odzewu niestety. Może jakimś cudem ktoś potrafiłby mi pomóc i napisać jaki rezystor trzeba zakupić ?

To nie jest rezystor. Oznaczony jest jako L27 i jest takich więcej na płytce. To będzie albo bezpiecznik ale trochę ich za dużo na płytce albo po prostu dławik SMD, a może koralik ferrytowy. Ten obok L26 powinien być identyczny ale trzeba by wylutować i sprawdzić.

Wystrzelił - czyli co dokładnie?

Przeskoczyła iskra i poleciał dym. Komp od razu się wyłączył. Faktycznie nie zwróciłem uwagi na oznaczenia. Po drugiej stronie też są dwa takie elementy. Czyli wylutować jeden z nich i miernikiem sprawdzić parametry ? Jeżeli tak to prosiłbym tylko o wskazówki jak ustawić miernik żeby dokonać pomiaru ?

Przeskoczyła iskra i poleciał dym. Komp od razu się wyłączył. Faktycznie nie zwróciłem uwagi na oznaczenia. Po drugiej stronie też są dwa takie elementy. Czyli wylutować jeden z nich i miernikiem sprawdzić parametry ? Jeżeli tak to prosiłbym tylko o wskazówki jak ustawić miernik żeby dokonać pomiaru ?

To nie takie proste. Wpierw należny znaleźć przyczynę spalenia tego elementu. Wlutowanie nowego nic nie da skoro znów się spali. No chyba, że sam coś zrobiłeś takiego, że się spalił.

Przekładałem całe bebechy do nowej obudowy. Po przełożeniu odpaliłem kompa i zapomniałem spiąć taśmą obie karty. Przypuszczam że wtedy już się coś stało, albo przez to że zapomniałem podłączyć ten kabel, albo może jakiś ładunek się zebrał na karcie...karty po prostu system nie wykrywał i nic nie pomagało, żadne wersje sterów ani reinstalki. Później wpadłem na pomysł, że może sam kabel łączący przerywa gdzieś i połączyłem obie karty taśmą od FDD, tyle że z jednej strony był zalepiony jeden pin i wywierciłem dziurkę (pewno to było przyczyną). Po włączeniu poleciał dym. Tak więc chyba moja wina. W międzyczasie zmieniałem jeszcze bios, ale powróciłem już do starego na wszelki wypadek.

Płyta główna i cała reszta ta sama, tylko obudowa nowa. Napisałem o tym ładunku na karcie bo siedziałem na dywanie w czasie przekładania elementów i była jeszcze taka kwestia że komp był wyłączony, jedynie listwa była włączona i w momencie jak dotknąłem kartą emu slot PCI to wiatraki ruszyły na sekundę.

Płyta główna i cała reszta ta sama, tylko obudowa nowa. Napisałem o tym ładunku na karcie bo siedziałem na dywanie w czasie przekładania elementów i była jeszcze taka kwestia że komp był wyłączony, jedynie listwa była włączona i w momencie jak dotknąłem kartą emu slot PCI to wiatraki ruszyły na sekundę.

Czyli napięcie na płycie głównej było przy wkładaniu?

Oj ciężko będzie znaleźć uszkodzenie.

Ponawiam pytanie. Czy na identycznych elementach są jakieś napisy?

Teraz nie jestem pewny czy listwa była włączona czy nie, wiem tylko że jak przytknąłem kartę do slotu to wentylatory się zakręciły chwile, ale na 90% było napięcie bo same z siebie chyba by się nie zakręciły. Na tych elementach niestety nie ma żadnego napisu.

Jeżeli poszło coś poza tym elementem to chyba tylko serwis creativa mógłby dojść co padło,ale mam skromną nadzieję że wymienie ten mały elemencik i odpali może. Bo generalnie kartę windows widzi, z tyłu optyczne się świeci więc cała nie padła na bank.

Jeżeli poszło coś poza tym elementem to chyba tylko serwis creativa mógłby dojść co padło,ale mam skromną nadzieję że wymienie ten mały elemencik i odpali może. Bo generalnie kartę windows widzi, z tyłu optyczne się świeci więc cała nie padła na bank.

Miałem podobne zdarzenie ale przez przypadek zwarłem zasilanie na karcie i poleciał w drobny pył z błyskiem jaki opisałeś element oznaczony na mojej karcie jako F czyli Fuse - bezpiecznik i po wlutowaniu nowego wszystko pracowało normalnie.

Na Twojej karcie elementy opisane są jako L czyli logika wskazywała by na na cewkę, dławik. Jak to rozstrzygnąć nie mam pojęcia.

Z drugiej strony jeżeli jest to dławik to ma mała rezystancje o można spróbować wlutować bezpiecznik i najwyżej wystrzeli jeszcze raz.

... połączyłem obie karty taśmą od FDD...

Wiele taśm FDD ma przeplot a do połączenia tych kart używana jest taśma bez przeplotu, możliwe ze to ona była przyczyną spalenia tego elementu.

Jesteś pewien ze tasiemka FDD która użyłeś była prawidłowa?

Są w TME

Ukryta Zawartość

Ale czy to będzie opłacalne?

Może w masz w pobliżu sklepik z częściami.

Wielkość 0805 - tak mi to wygląda ze zdjęcia

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.