Skocz do zawartości
IGNORED

Nagłośnienie do ok. 1000zl, dylematy

Dawid87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na wstępie zaznaczę, że nie jestem żadnym znawcą, nie mam podstaw teoretycznych a swoje przemyślenia opieram na tym co da się wyczytać w artykułach i różnych forach. Do rzeczy.

Tło historyczne:

Przez kilka ostatnich lat ograniczałem się do słuchania muzyki z discmana/mp3/komputera przy użyciu słuchawek głównie firmy Senheisser. Jednak dłuższe używanie słuchawek stało się męczące i zawsze marzył mi się porządny zestaw audio. Ostatnio podjąłem decyzję o zakupie czegoś niedrogiego aby można było przyzwoicie posłuchać muzyki z komputera. Rozważałem wstępnie używany wzmacniacz+małe kolumny pasywne/mini wieża jednak z powodu braku doświadczenia i kasy bardziej przypadł mi do gustu pomysł kupna aktywnych monitorów lub lepszych głośników komputerowych.

Problem:

Przez ostatnie kilka dni miałem okazję posłuchać u siebie mocno wysłużonych monitorów Behringer MS-40 i o ile byłem zachwycony słysząc w końcu muzykę nie z słuchawek o tyle brakowało tego "czegoś". Stąd moja uwaga znów powędrowała bardziej w stronę wzmacniacza + kolumn. I pytanie do Was, doświadczonych, czy w warunkach jakie opisze warto stawiać coś mocniejszego, czy póki co nie warto inwestować i ograniczyć się do aktywnych monitorów/głośników komputerowych? Co będzie najlepszym wyborem w skromnym budżecie?

Budżet:

Dobrze by było zmieścić się w 1000zł im mniej tym lepiej bo nie szaleje z kasą ostatnio. Jest opcja aby dozbierać jednak wolałbym się zamknąć w podanej kwocie. To co będzie grało ma wytrzymać około 1.5-2 lat. Wtedy podejrzewam będę miał więcej pieniędzy, może będę miał w perspektywie zmianę lokalu, w każdym razie trochę się zmieni.

Sprzęt z którego poleci muzyka:

Aktualnie jest to tylko komputer z wbudowaną kartą dźwiękową. Zaletą Behringerów było wejście cyfrowe co częściowo rozwiązało problem przebić i słabej karty. Później rozważam może kupno taniego odtwarzacza CD. W opcji jeśli zmieszczę się w budżecie jest zakup lepszej karty dźwiękowej, DACu lub czegoś podobnego.

Czego słucham? (jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie):

Z pewnością nie jest to muzyka elektroniczna. Raczej skłaniam się do bluesa, rocku, folku, czasem klasyka. Oczywiście zdarzają się utwory z różnych innych gatunków jednak wymienione są w przewadze.

Otoczenie:

I tu jest cały problem. Pokój ma 2,5x3.5m i można powiedzieć że jest na tyle zagracony że ścian nie widać za wiele. Tak więc możliwości ustawień kolumn nie mam za wiele i najprawdopodobniej skończą tak jak stały Behringery czyli na biurku obok monitora w odległości mniej więcej 1,2m od siebie. W porywach jeśli wchodziło by w grę niesymetryczne rozstawienie można by je rozbić do około 1,7 m i więcej jednak mocno wcisnęłyby się do narożników wnęk itp.

Co rozważałem:

** Aktywne monitory

Jest na moje bardziej zaawansowana alternatywa komputerowych głośników. Tańsze modele jednak myślę nie wiele się różnią od głośników multimedialnych. I czy monitor bliskiego pola nadaje się do słuchania muzyki?

Modele którym sie przyglądałem to:

- Behringery ms-20, ms-40 (miałem okazję posłuchać u siebie)

- Edirol MA 15 D

- Reloop Adm-5

- Alesis M1 Active 520 USB/M1 active MK2 (trochę ponad budżet)

**Głośniki komputerowe

Tu chciałbym uniknąć plastikowych konstrukcji, Logitech, Bose, Creative (może poza T40). Ciekawe propozycje:

- Seria Microlab Solo/Modecom MC-HF

- Edifier r1600t sklep

- Scythe Kro Craft Plus

**Wzmacniacz + pasywne kolumny

Zaletą tego rozwiązania jest późniejsza wymiana kolumn i większa elastyczność w wyborze. Minusem to, że w budżecie ciężko się zmieścić nawet przy używanym sprzęcie. Zupełnie nie mam doświadczenia, co post na forach to inne propozycje, inne preferencje itd. Jeśli ta opcja byłaby dopuszczalna w moim przypadku i możliwa w realizacji, zainteresuję się bardziej tematem.

**Miniwieże

Z polecanych modeli są to modele Yamahy Pianocraft i Denona (dm38?) jednak ceny oscylują w okolicach 1200-1400 zł. Pytanie czy warte swej ceny? Zagrają przyjemniej niż monitory? Niewątpliwy plus to cd/dvd w komplecie.

Co uważam za istotne:

- Dobrze by było gdyby było wejście cyfrowe (nie musiałbym wymieniać póki co k. dźwiękowej, inwestowac w DAC)

- Przedni bass reflex (nie ma możliwości odsunąć ich od ściany)

- Nie musi być pilota/150 kanałów/nie musza być wizualnie w stanie doskonałym, mają dobrze grać.

Punkt odniesienia:

Małe przemyślenia co do Behringerów. Grają bardzo czysto i precyzyjnie jednak na moje brak im trochę w niższych częstotliwościach, które są przyćmione całą resztą szczegółowych dźwięków. Ogólnie pomimo mojego zachwytu po usłyszeniu dźwięków stereo, nie dają zapomnieć o swoim niewielkim rozmiarze i możliwościach, brak mi tego poczucia wypełnienia pomieszczenia muzyką. Dźwięk "rozlewa się" na przestrzeni pomiędzy monitorami i nigdzie więcej. Również odnosze wrażenie, że katalogowe 2x20W to nie za wiele. Podłączone do komputera spokojnie na połowie ustawień głośności w komputerze mogę dotrzeć do granic potencjometru na monitorach siedząc metr dalej. Jest głośno jednak nie powala i wszystko skwierczy.

Koniec:

Da rade coś wyczarować przy tych skromnych warunkach i budżecie? Czy nie mam co się spodziewać cudów? Z góry dzięki za wszystkie rady i uwagi.

Co rozważałem:

** Aktywne monitory

Jest na moje bardziej zaawansowana alternatywa komputerowych głośników. Tańsze modele jednak myślę nie wiele się różnią od głośników multimedialnych. I czy monitor bliskiego pola nadaje się do słuchania muzyki?

Modele którym sie przyglądałem to:

- Behringery ms-20, ms-40 (miałem okazję posłuchać u siebie)

- Edirol MA 15 D

- Reloop Adm-5

- Alesis M1 Active 520 USB/M1 active MK2 (trochę ponad budżet)

Koniec:

Da rade coś wyczarować przy tych skromnych warunkach i budżecie? Czy nie mam co się spodziewać cudów? Z góry dzięki za wszystkie rady i uwagi.

Kup nowe Edirole MA-15D za 650 zl a do nich aktywny subwofer za 350 zl i zamkniesz sie w budzecie. Moze trudno bedzie znalezc dobrej jakosci subwoofer w tej cenie ale zawsze mozesz popolowac na Allegro. Rowniez Edirole czasem sie zdarzaja taniej. Ale do malego pokoju wystarczą Samson Studiodock 3i bez dodatkowego subwoofera.

kup sobie monitory studyjne uzywki jakies,tak aby miały regulacje basu do tego subwoofer tak aby miał wejścia line level input i output do tego podłączać suba a monitory na wyciszenie basu i do tego karta jakaś np asus d2 ja tak miałem było dobrze zamknąłem się 700 zł ale wszystko był używki to była dobrze wydana kasa za nowe musiał bym zapłacić 1600 zł

Ojjj...widzę już sporo uchybień w wiedzy, np. najbardziej rzuciło mi się w oko to:

"Z polecanych modeli są to modele Yamahy Pianocraft i Denona (dm38?) jednak ceny oscylują w okolicach 1200-1400 zł. Pytanie czy warte swej ceny? Zagrają przyjemniej niż monitory?"

Same kolumny to nie wszystko, równie ważny jest sygnał(skąd, jak, dokąd dochodzi). Pominę już pierwszy wpis SZROTA, który proponuję Ci suba do tego metrażu, w dodatku takiego, który jest np. gorszy od Suba z zestawu Bose Companion 3.

Kolejna rzecz która mi się rzuciła w oko,

"**Głośniki komputerowe

Tu chciałbym uniknąć plastikowych konstrukcji, Logitech, Bose, Creative (może poza T40). Ciekawe propozycje:

- Seria Microlab Solo/Modecom MC-HF

- Edifier r1600t sklep

- Scythe Kro Craft Plus"

Z całym szacunkiem, ale nie porównuj kolumn Bose do Logitecha czy Creative'a, bo to ZUPEŁNIE INNA LIGA dźwięku, a Bose nie są plastikowe, bo są wykonane z drewna i aluminium(mowa o zestawie Companion 3/5, Bose Music Monitor itd.)

Jednak nie czepiając się już więcej, wiadomo że każdy od razu nie jest mądry, i zdobywanie wiedzy trochę czasu trwa, zaproponował bym Ci tak, biorę propozycję, uwzględniając Twój niewielki pokój i miejsce na sprzęt.

W pierwszej kolejności(najlepszy dźwięk):

Miniwieże:

Denon D-M38 lub Yamaha E320. Niewielkie zestawy, które powinny Ci w 100% zadowolić. Koszt to 1200-1400zł.

W drugiej kolejności kolumny multimedialne(zmieścisz się w budżecie 1000zł):

-Teufel Concept B 200 USB

-Bose Companion 3 <-To zestaw 2.1 Ale tu sub jest na tyle dobry, że śmiało sobie poradzi nawet w Twoim niewielkim metrażu, generalnie ma mało wspólnego z graniem popularnych multimedialnych zestawów 2.1 które kojarzysz.

-Scythe Kro Craft Plus

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ja kupiłem niedawno pasywne monitory Alesis M1 Monitor One Mk II i do tego używany Onkyo 8450 I zmieściłem się w 1000, jeszcze mi zostało nawet Także zastanów się też i nad taką opcją.

Na początek dzięki wszystkim za rady. Nie pisałem wcześniej bo nie chciałem znów zawracać gitary moderatorom (czytaj: na ostatni post czekałem nie wiedząc co się dzieje 2 dni)

... wiadomo że każdy od razu nie jest mądry ...

Słuszna uwaga i takiego wcale nie chcę zgrywać. Wiem że źródło jest też ważne i mam świadomość, że zintegrowana karta dźwiękowa to nie najlepszy początek drogi sygnału. Ale... coraz mniej myślę o zestawach typowo komputerowych, wiąże się to z tym że zestaw "w kawałkach" mogę składać "po trochu" i wymienić poszczególne elementy.

Jeśli miałbym trochę więcej gotówki zdecydowałbym się chyba na miniwieżę Denona skoro została tu polecona ale pozostaje dylemat.

Kupić nową wieżę (~1400 zł, cięzko o używane) i z początku zasilić to sygnałem z Realteka czy czatować na okazje używanych wzmacniaczy + kolumny i z pozostałej kasy kupić tańszego DAC'a/kartę dźwiękową? (zew. DAC, nawet tańszy byłby chyba lepszy?). W drugim wariancie w jakim stosunku podzielić budżet? Po równo? czyli w okolicach ~500zl wzmacniacz ~500zl kolumny? Czy więcej przeznaczyć na kolumny?

I panowie, jeśli pieprzę od rzeczy, i w tej kwocie i warunkach nie mam szans usłyszeć różnicy to powiedzcie :] Oszczędzimy sobie po prostu czasu a ja nie będę miał później wyrzutów w stylu "mogłem jednak wybrać tamtą opcję". Kupię denona, Scythe Kro Crafta albo jakieś tanie Microlaby + DAC i już.

ps. Coraz bardziej zbaczam z tematu PC Audio wiec chyba z czasem przeniosę się (lub może przeniesie mnie moderator) na forum stereo.

do kasacji.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.