Skocz do zawartości
IGNORED

cyfra kontra koaxial

jesko

Rekomendowane odpowiedzi

elfan,

no proszę. W sumie się tego spodziewałem. Ale szanuje twoje zdanie. :)

Bardzo możliwe że różnice z jakiś przyczyn, na moim sprzęcie są nieuchwytne.....

Ale do jednego muszę się doczepić, bo inaczej to nie byłbym ja. :)

porównywałeś coaxiale za 30zł i 250zł mimo wszystko wydaje mi się że jest to dość spora różnica. Ja także wychwyciłem małe różnice silver linka w stosunku do zwykłego kabelka, ciekawe czy odczułbyś różnice porównując linka do jakiegoś kabla za ok. 100zł ??

Acha i jeszcze małe pytanie porównywaliście tylko na materiałach muzycznych czy także na filmowych?

dzięki i pozdrawiam

APEL DO WSZYSTKICH a szczególnie tych którzy tak ochoczo krytykowali moje spostrzeżenia, przedstawcie swoje zdanie a najlepiej swoje wrażenia z przeprowadzonych testów. Bo jak narazie jak zaczeliśmy mówić o konkretach, jakoś wszyscy stracili ochotę na dyskusje.................

Ano nie chce mi sie tu zabierac glosu, bo i wyniki mam nieciekawe - 3 coaxy: noname z MM za 40 zl, moj noname za 60 zl, Profigold kumpla (ChWJT) - wyniki wsrod czterech osob testujacych na slepo, trzy nie widzialy zadnych roznic, a ta ktora widziala, to jej sie tylko wydawalo... Statystyka to nieublagana nauka... Ale za to potem wszyscy sobie niezle dalismy - w tle lecial Franek Z, wiec bylo odlotowo... Wlacznie z pomyslami zeby sie ponapierdalac po plerach tymi koakjalami, zeby poczuc roznice - moj byl w tym najlepszy - gruby z ciezka koncowka - jaki fundament basowy, jakie sybilanty... (po chlasnieciu)...

jesko,odnosnie róznicy w cenach to ten coax tańszy kosztuje wiecej w sklepie niz ja za niego dałem,w MM około 80zł,jest to firmowy coax Vivanco,i jest raczej porzadnie wykonany,złocone końcówki,i takie tam,wiec to nie była jakaś samoróbka z przewodu antenowego;) a co do materiałów testowych to nie było czasu na testowanie w filmach jak i koncertach na dvd,wiec tylko muzyka,ale może zabrzmi to mniej wiarygodnie to test w filmach i koncertach był przeprowadzony no ale nie na ślepo,i róznica była taka jak w muzyce,czyli wieksza przestrzen,dynamika i lepszy bas,a co do minusów to trudno to okreslić,jak bym miał porównywac kilka kabelków w tej samej cenie to wtedy bym coś napisał,i jeszcze chciałem sie Ciebie jesko zapytac na jakie Van Den Hule wymieniasz,bo ja kiedyś słuchałem w sklepie jak gośc przepinał pomiedzy Han den Hulem CS122 Hybrid a moim monsterem xp i monster grał wyzaźniej ostrzej od Van Den Hula,wiec zmieniasz może kabelki z tego powodu,czyli żeby uwypuklić bas i załagodzić brzmienie,bo jesli tak to Van Den Hul sie dobrze nadaje do tego,mnie też kusi zamienic;) ale nie polecam modelu Clearwater,ostry jest i kłuje po uszach w porównaniu do CS122.POZDRO

elfan,

Czyli to porównanie miało sens. Szkoda że nie porównaliście materiałów filmowych ale na takie testy potrzeba wiele czasu, może kiedyś...............

Jeżeli chodzi o vdh to kupiłem właśnie cs 122. Zmieniając kabel chciałem ocieplić wysokie tony i zachować wszystkie zalety poprzednika AQ type2 czyli dobry szybki bas, precyzja i przejrzystość brzmienia. Słuchałem resona, vdh cs122, clearwather i chwilke w sklepie jakiegoś ixosa chyba 6006. Cs 122 w moim przypadku był strzałem w dziesiątkę, uspokoił mój system i sprawił że muzyki i filmów słucha się teraz z czystą przyjemnością. Nie polecałbym vdh do ciepłych systemów bo może niebezpiecznie zamulić brzmienie. Bardzo mile zaskoczył mnie bas, myślałem że aq radzi sobie w tym względzie świetnie, ale po podłączeniu vdh różnice na plus są spore. Rzeczywiście można odnieść wrażenie że holender uwypukla najniższe rejestry sprawia że bas jest miekki ale zarazem dość dobrze kontrolowany, teraz moje kolumny mają naprawdę kopa! średnica też uległa poprawie, przede wszystkim wycofały się lekko wokale i stały się słodkie wcześniej też miałem z tym problem. Ogólnie warto posłuchać mi szkoła vdh przypadła do gustu.

Jeżeli chodzi o clearwather to do końca się z tobą niezgodze, choć rzeczywiście jest jaśniejszy niż cs 122 to moim zdaniem i tak można go zaliczyć do ciepłych kabelków, cs to swego rodzaju ewenement i można śmiało powiedzieć, że ma bardzo specyficzne jasno określone i na pewno nie uniwersalne (neutralne).

Pozdrawiam

dzięki za dokładną opinie,wiec potwierdza sie to co jest napisane w opiniach o tym modelu vdh,ja mam własnie podobne problemy jeśli chodzi o brzmienie,wokale troszke są za ostre jak i basu mam jakby za mało,napewno to sprawka coaxiala który jest posrebrzany,jak i sprzętowi co nie nalezy do brzmiących ciepło i spokojnie,ja raczej bardziej preferuje brzmienie dynamiczne i w miare szczegółowe,ale jak jest to troche przesadzone to przy moim repertuarze czyli rocku może troszke wkurzać,wiec czytajac Twoje opinie jak i inne i mój odsłuch pora uskładac te 350zł :) wiec dzieki za opinie i POZDRO.

a proszę Cię bardzo.

W kwestii srebra mam mieszana odczucia. Przecież zarówno clearwather jak i cs 122 są zrobione ze srebra cs ma nawet domieszke węgla, a mimo to te kable uspokajają system. Natomiast miedziaki takie jak Aq i dnm reson uwypuklają wysokie choć w dnm nie jest to tak denerwujące jak w amerykańskich drutach. Jeżeli chodzi o cenę cs 122, to wydaje mi się że jest dość spora, gdybym miał kupować nówki ze sklepu troszke bym się jeszcze rozglądnął. Ja miałem to szczęscie że kupiłem vdh od Kornika po bardzo atrakcyjnej cenie i dostałem dodatkowo świetne zaciskane na prasie bananki!!! Gdybym miał płacić za konfekcjonowanego vdh 560zł (bo tyle jest warty z tymi banankami) poważnie bym się zastanowił. :)

Pozdrawiam

no tak drogie to pieroństwo jest,ale ja słysze różnice w coxoalach to co dopiero w głośnikowych ;) a co do srebra to jest róznie i raczej jak mówisz to nie jest regułą że ten srebro to ostro brzmi,ten coax to nie jest srebro tylko miedz posrebrzana wiec to róznica i moze to wina po trochu tej miedzi,ale chyba najbardziej dvd soniaka jak i ampli bo kolumny co mam to nie naleza do ostro brzmiacych,i nie maja wyeksponowanych wysokich tak samo jest z basem,ale średnie sa wyeksponowanie i to wyraznie słychać,choćby po wokalu który jest wyrazny i aż za bardzo słyszalny,no ale nie bede to sie rozpisywał o szczegółach, a co do to te 560zł to też bym nie dał,jak już coś to może nadazy sie jakaś okazja kupić uzywanie albo na www.meloman.pl jakiś rabacik bedzie i nie bede kupował z końcówkami raczej ze szpuli.POZDRO

No nie no Panowie, ja jestem chyba nic nie rozumiejacy ciemniak i do tego gluchy...

1. Rozumiem skad moze brac sie zmiana widma przy polaczeniu analogowym zrodlo-wzmacniacz czy wzmacniacz-kolumny, efekty naskorkowe, zaklocenia itp. itp. choc nie wydaje mi sie aby byl sens przeceniac te sprawe w kontekscie posiadania kiepskich kolumn i fatalnego pomieszczenia odsluchowego, ktore zmasakruje dzwiek w stopniu nieporownywalnym.

2. Rozumiem, chociaz jak juz raz pisalem, ze straszliwym niedowierzaniem, degradujace dzwiek efekty jittera przy przesylaniu zdekompresowanego sygnalu cyfrowego (PCM) na drodze odtwarzacz-wzmacniacz.

3. Ale za Boga Swietego, Eru Jedynego Iluvatara, w zyciu nie zrozumiem degradacji dzwieku skomresowanego AC3 lub DTS przepuszczonego kablem cyfrowym dowolnego rodzaju!!! O czym Wy, DQN gadacie!!! Brak buforowania w ampie przy PCM moze wystepowac, przy dzwieku skompresowanym nie ma prawa bo nie uslyszycie lekkiej degradacji jak piszecie tylko dziure, trzask, szum itp.!!!

Co Wy DQN w koncu testujecie!

Vdh też są zrobione z posrebrzonej miedzi. Cs ma dodatkowo nitki zbudowane z czystego srebra i węgla. Ale nie da się ukryć że posrebrzane kable mają troche inny charakter góry, dzwięk jest zdecydowanie bardziej czysty i lepiej definiowany mozna powiedziec, ze wysokie nabierają blasku co niekoniecznie wiąże się z uwypukleniem najwyzszych rejestrów. Jeżeli chodzi o bananki to myśle że jest to doskonały wynalazek, bardzo pomaga przy szybkim przełączaniu, a całkiem niezłe sztuki (większość sklepów montuje takie w kablach do wyporzyczenia) można kupić po ok.3zł za sztukę w Tridexie. Takie jakie mam ja to tylko bajer i gdybym miał za jedeną taką końcówke płacić 25zł poszedł bym najpierw do psychitry (czyli do mojej Mamy) zeby upewnić się czy wszystko ze mną w porządku...... :D

ps. nareszcie dobrze mi się z Tobą elfan rozmawia :D

Pozdrawiam

mariusz masz sporo racji. Tak naprawdę powinny Nas interesować tylko zmiany podczas materiału przesyłanego cyfrowo a nie analogowo. Gdybyś elfan był tak dobry i jednak umówił się jeszcze raz z kumplem i spróbował jak się sprawy mają w materiałach wielokanałowych.

Tak naprawdę powinny Nas interesować tylko zmiany podczas materiału przesyłanego cyfrowo a nie analogowo. Gdybyś elfan był tak dobry i jednak umówił się jeszcze raz z kumplem i spróbował jak się sprawy mają w materiałach wielokanałowych.

Halo, czy Twoja rozumiec moja wypowiedz dobrze?

Spocznijcie kapralu Jesko zatem :-) Jesli jakis z dotychczasowych testow wykonaliscie na nie-PCM-owym materiale i uslyszeliscie roznice, to juz jestescie dla mnie skompromitowani i nie przyznawajcie sie do tego :-) Czuje przez skore, ze to zrobiliscie - nie Elfan? nie Jesko?

Jesko:

1. Czytanie ze zrozumieniem to dopiero potega.

2. Zaluje, wyrwalem sie za wczesnie z moja krytyka. Teraz juz zasugerowani, ze z AC3 i DTS nie powinno byc roznicy, stwierdzicie ze jej nie ma.

3. Pewnie, ze sa roznice w kablach glosnikowych. Np. jak podlaczysz kolumny na 10m zamiast kablem 2x2.5 skretka komputerowa. Ale to juz kwestia wiary i o niej nie bedziemy dyskutowac - masz do niej takie samo prawo jako i ja. Nie rozpoczynajmy znow batalii pro/antykablarskiej.

4. Jezeli macie ochote, zrobcie dodatkowo (specjalnie dla mnie) nastepujacy test: wysluchajcie testowego kawalka a nastepnie z zatkanymi wata uszami wstrzymajcie oddech na 0.5 minuty i natychmiast wysluchajcie go znowu. Potem napiszcie rozprawke pt. "Wplyw chorob laryngologicznych i alergii na audiofilskie postrzeganie dzwieku".

I nie perz sie tak, Jesko, bo Cie pajaki za kolumne wciagna :-)))

mariusz co Cię ugryzło? dla mnie smieszny nie jesteś. A jak chcesz wojennki wywoływać to na bocznice prosze, mnie takie gierki słowne nie bawia bo i tak nic prze nie nie osiągniemy. Jak chcesz sie wykazać elokwencja zapraszam na moje gg bedziemy sobie mogli pogadac do woli(numer w omnie). Albo piszesz konkretnie albo miejsca dla Ciebie w tym wątku nie ma. Postawmy sprawy jasno !!!

Pozdrawiam

o tak ten vdh to miedz srebro i wegiel,czyli na wysokie srebro,średnie wegiel i miedz na bas,a co do bananków to wiem że jest to super sprawa i nie mam zamiaru podpinac gołych kabli,kupie jakieś za 3zł jak mówisz,no bo juz było by przesadoą płacic tyle kasy za głupie banany no chyba ze kupił bym tak jak Ty okazyjnie,a co do testu to jak bedzie czas i mozliwośc to zrobie jeszcze taki dla materiałów wielokanałowychwiec co do takich przypuszczen jak "Jesli jakis z dotychczasowych testow wykonaliscie na nie-PCM-owym materiale i uslyszeliscie roznice, to juz jestescie dla mnie skompromitowani i nie przyznawajcie sie do tego :-)" to sie jeszcze okarze,no ale jak by nawet nie wypadło pomyślnie to i tak kupie Van Den Hule bo muzyki też słucham na tym samym sprzecie:) POZDRO

"Tak naprawdę powinny Nas interesować tylko zmiany podczas materiału przesyłanego cyfrowo a nie analogowo."

no własnie o tym cały czas mowa Mariusz,analogie zostawmy na potem;),tu chodzi o coaxial i różnice w brzmieniu i caxial vs optyk wiec sama liga cyfrowa:)

i ja Ciebie Mariusz tak samo nie rozumiem jak jesko i nie dziwie musie że Ciebie nie rozumie,bo wyraznie napisał w temacie że podczas testu nie słyszał róznicy w caxialach a w kablach głośnikowych tak,i to wszystko za pomoca testu odłuchu,wiec wszystko jak trzeba,natomiast ja zeby moje słowa nie były puste,bo sie z jesko nie zgodziłem choć to źle ujołem,raczej miałem inne odczucia co do róznicy w kabelkach cyfrowych,musłamem przeprowadzić test który udowodnił czy słysze czy nie,i było mi obojetne czy usłysze czy nie jak pisałem wczesniej nawet bym podłaczył tego tańszego zak by zagrał lepiej albo tak samo,wiec test wszystko wyjaśnił,dla mnie z pozytywnym wynikiem,wiec konkretnie na temat recenzja napisana bez podawana czy jitter był przkerecony czy 0 było nie podane jako 1;) jak jesko napisał,konkretnie i na temat,a ty wyżezdzasz na nas,no wiesz co,nie ładnie oj nie łądnie:) POZDRO

P.s a test proponowany przez Ciebie jest niezły ;) Tyś chyba taki rozgoryczony przez to ze test w twoim przypadku okazał sie negatywny,i głosnikowych i cyfrowych kabelków;) ale to nie jest powód żeby kogoś przekonywac że też nie słyszy różnicy jak Ty.

Wiecie Panowie.... jestescie zboczeni..... rozumie roznica w kablach glosnikowych, rozumie roznice w gosnikach, rozumie roznice w amplitunerach ale w kablach przesylu cyfrowego?? bez przesady. Musicie chyba poczytać jak jest zbudowany i jak przesylany jest sygnal cyfrowy!!! Rozumie ze niby lepsz drozszy, ale nie przesadzajcie!!! Bo w koncu na kable ydacie tyle ile kolumny sa wasze warte >>elfan

"Wiecie Panowie.... jestescie zboczeni'

tak nie którzy poszczegaja audiofilów,to chyba z tej nazwy "fil" ;) wiec Avathar zobacz jak sobie ubliżasz,zobacz w swoje "o mnie" ;) u mnie czy u jesko takie coś w " o mnie" nie pisze,i np ja nie uwazam sie za audiofila,wiec nie pisz sam o sobie źle;) a co do kabli cyfrowych i ich róznic to może ja je słysze co już udowniłem,wiec tobie tez polecam taki test,i jeszcze odnosnie kolumn i ich wartości,to ja napewno nie przekrocze:) jak sam napiałeś wierzysz że w kablach głosnikowych jest róznica wiec ja je bede zmieniał za niedługo,coaxiala nie zamierzam wymieniać,a tak poza tym to może nauczysz sie dokładniej czytac,proponuje przeczytac jeszcze raz temat,co jesko napisał i dopiero wtedy coś pisac:) POZDRO

Co ma audiofilstwo do Towjego zboczenia?? A jak wlasnie zauwazyles napisalem poczatkujacy!! A Tobie porponuje wyzucic yamahe to moze bedziesz miar roznice a nie baw sie w kabelki, i oczywiscie Kody...

jak zwykle rzałosne a nawet tragiczne odpowiedzi są Avathara,chłopie czy ty nie masz nic innego do powiedzenia ?? masz jak widac straszne kompleksy:) i nie odpowiadaj mi bo jak zwykle powiesz tą samą bajeczke co zawsze,okroponie to nudne:D i nie zasyfiaj każdego wątku.

mariuszj,

skoro tak mówisz, to rzeczywiście nie ma.............

ps.skonczmy to wzajemne kąsanie. Lepiej pobiegać w lesie a jak się ktoś naprawdę chce wyżyć niech się zapisze na jakieś sztuki walki albo cuś............

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.